Dette skjer med Facebook-profilen når vi dør

Vil du ha evig liv - på sosiale medier?

Vårt digitale liv åpner for nye spørsmål. Vil du at facebookveggen din skal stå igjen som en bauta over ditt liv, eller ønsker du å slette alle digitale spor?

INGEN BRUKER: Facebook-profilen vil fortsette å leve selv om brukeren er død - dersom ingen gjør noe med det. Illustrasjon: NTB Scanpix.
INGEN BRUKER: Facebook-profilen vil fortsette å leve selv om brukeren er død - dersom ingen gjør noe med det. Illustrasjon: NTB Scanpix. Vis mer

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Det er ingen lystig tanke, men den må tenkes. Det eneste vi vet om livet, er at vi skal gå ut av det en vakker dag. Og av nye problemstillinger som ikke fantes før i tiden, dukker denne opp: Hva gjør vi med avdødes konto på Facebook og Instagram? Hva skjer om vi ikke gjør noe som helst?

Og - panikktanken - hva skjer med de uendelige mengdene av kommunikasjon sendt hit og dit på messenger? Blir de borte? Eller kan de leses av dine etterlatte?

La oss starte med det enkleste svaret: Facebookprofilen fortsetter å leve sitt eget liv, med mindre noen gjør noe med det. For eksempel vil avdødes profil fortsatt kunne dukke opp i listen med forslag til «venner du kanskje kjenner», i oversikten over dagens bursdagsbarn, annonser og lignende.

Ikke særlig trivelig, spesielt ikke for pårørende.

Så hva kan du gjøre om en Facebook-bruker du kjenner avgår med døden?

Her får du fasiten.

Slette konto

Pårørende må gi beskjed til Facebook når brukeren er død.

Hvordan du skal gå fram da, leser du på denne siden.

- Der finner du at du kan levere hva som helst av informasjon som kan bevise tapet av en av dine nærmeste, forklarer Petter Bae Brandtzæg, sosiale medier-ekspert ved Universitetet i Oslo, til Vi.no.

På denne siden har Facebook lenket til Særskilt forespørsel angående kontoen til en avdød person-siden som viser et skjema som må fylles ut.

Her trenger du navn på avdøde, dato for dødsfallet, samt dokumentasjon på dødsfallet i form av dødsattest eller -annonse.

Opprette minnekonto

Det hender at etterlatte ønsker at minnet om den avdøde skal få leve videre på Facebook, og da kan man gjøre om vedkommendes profil til en minneprofil.

Da går du inn på siden som heter Memorialization Request og fyller ut skjemaet.

Når dette er gjort, vil det på avdødes profil stå «til minne om» foran navnet på personen.

Tidligere innlegg er fortsatt synlig for de som kunne se dem i utgangspuktet, og venner kan poste innlegg på tidslinjen som før. Det er innstillingene i Facebook-kontoen som avgjør om dette innholdet blir synlig for alle, eller kun for vedkommendes venner.

  • Dinside.no forklarer at en minnekonto kan administreres av en minnekontoforvalter hvis brukeren har oppnevnt noen på forhånd.
  • Forvalter gis tilgang til å bytte profilbilde og bakgrunnsbilde, kan feste et innlegg på toppen av tidslinjen, og svare på venneforespørsler. Dersom det er gitt tilgang på forhånd, kan vedkommende også laste ned alle bilder, oppdateringer og det som brukeren har postet tidligere.
  • Men forvalteren har ikke mulighet til å slette eller redigere gamle innlegg, og heller ikke lese gamle meldinger eller opptre på vegne av avdøde.
  • En minnekonto kan kun kan få en forvalter dersom kontoeieren har valgt det i utgangspunktet.

Bestem selv

- Du kan også selv bestemme hva som skjer med Facebook-kontoen din når du dør, forteller Brandtzæg.

Dette finner du detaljert informasjon om på Facebook Help Center, mer spesifikt på denne siden.

Kort forklart må du gjøre følgende:

  • Gå til innstillinger og sikkerhetsinnstillinger på Facebook.
  • Der finner du menyvalget minnekontoforvalter.
  • Her oppgir du hvem av dine Facebook-venner som har tillatelse til å administrere minnesiden din om du går bort.
  • Alternativt kan du klikke på be om sletting av konto dersom du ønsker at kontoen din slettes dersom Facebook blir gjort kjent med at du har gått bort.