Hvordan bli kvitt reklame på e-post

Unngå søppelpost i innboksen

Her er kjennetegnene på at e-posten du har mottatt er spam - og slik unngår du svindel.

SPAM: Svindel og reklame skal som regel fanges opp av spam-filteret på e-postkontoen din, men av og til kan det havne rett i innboksen din. Foto: Scanpix.
SPAM: Svindel og reklame skal som regel fanges opp av spam-filteret på e-postkontoen din, men av og til kan det havne rett i innboksen din. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Når innboksen i e-posten til stadig fylles opp med reklame eller e-post fra falske avsendere med diverse lokketilbud, såkalt spam, er ikke dette bare irriterende - det kan kan også være lett å gå rett i svindel-fella.

Så hvordan kan du slippe å motta så mye spam?

Her får du rådene.

Derfor får du spam

Det er ikke all spam som automatisk havner i e-postens søppelkurv, eller i junkmail.

Alle e-postkontoer har et spam-filter som skal gjenkjenne spam slik at du slipper å få denne typen e-posten i innboksen din. Men her er det regelsett for å gjenkjenne spam, og disse reglene kan være utformet på veldig mange forskjellige måter for de ulike e-post-leverandørene.

Derfor kan noen e-postbrukere oppleve å få mer søppelpost rett i innboksen enn andre.

Det opplyser Mats Authen, rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

- Noe som muligens kan være grunnen til at spammail passerer spam-filteret uoppdaget, kan for eksempel være at den ikke er sendt fra e-postadressen til en kjent "spammer", at den er sendt gjennom en i utgangspunktet pålitelig e-postserver, at den ikke inneholder spam-relaterte nøkkelord, linker til svartelistede nettsider, eller ikke har vedlegg, forklarer Authen.

Dessverre er det ikke mulig å helgardere seg mot spam, ifølge rådgiveren.

Men:

- Du kan begrense sjansen for å motta spam ved å ikke eksponere e-postadressen din flere steder på nett, men selv om den ikke ligger ute noe sted, kan spammere også bare "gjette" seg frem til vilkårlige e-postadresser og teste hvilke som fungerer, forklarer Authen.

EKSPERT: Mats Authen, rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Foto: NorSIS.
EKSPERT: Mats Authen, rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Foto: NorSIS. Vis mer

Slik gjenkjenner du junkmail

Det er ikke alltid enkelt å skjønne at det er spammail du har mottatt direkte i innboksen, og dermed er det også lett for å åpne mailen og klikke på eventuelle lenker i den. Men dette er det viktig å unngå.

Det finnes flere kjennetegn på at enkelte mailer er spam.

- Noen ting du kan se etter er for eksempel forfalsket avsender. Det er nemlig mulig å oppgi vilkårlig e-postadresse i avsenderfeltene, forteller Authen.

Han kommer med et eksempel:

  • Jeg kan sende en e-post som har linn@viover60.no i "Fra:"-feltet. Men når svindlere gjør dette, vil de jo ikke kunne motta svaret offeret sender, da dette vil bli sendt til den legitime e-postadressen. Derfor forfalsker svindlerne ofte "Fra:"-feltet - for eksempel med linn@viover60.no, men legger sin ekte e-postadresse i "Svar til:"-feltet, som ofte ikke vises som standard.
  • Derfor anbefaler vi alle å undersøke både "Fra:"og "Svar til:"-feltet. Om "Fra:"-feltet virker helt legitimt men "Svar til:"-feltet inneholder en helt urelatert e-post, så er det et varselsignal.

- Noen svindlere bruker også enklere metoder, de kan for eksempel opprette en enkel e-postkonto hos for eksempel Hotmail eller Gmail, men oppgir kontoens navn som noe annet, sier rådgiveren videre.

For eksempel kan en svindler lage seg e-postkontoen kriminellsvindler@gmail.com, men sette kontonavnet til "Linn Merete Rognø".

- Det er enkelt å avsløre, men kun dersom du faktisk ser på avsenderens e-postadresse. Ofte vises nemlig bare avsenderens kontonavn, med e-post på mobilen for eksempel. Da må du manuelt trykke for å få vist avsenderadressen. Vi anbefaler at alle gjør det, og sjekker at disse faktisk matcher.

- Om e-posten utgir seg for å være fra Facebook, bør den da også være sendt fra [noe]@facebook.com eller [noe]@fb.com, forklarer Authen.

Misledende linker

Svindlere kan også putte linker i e-poster som ser ut som de går til helt andre steder enn de egentlig gjør. Det er fordi teksten som vises i en link, ikke trenger å ha noen som helst tilknytning til selve linken, ifølge Authen.

For eksempel: Denne linken er utformet så det skal se ut som om den vil ta deg til veiledningssiden til Nettvett.no: https://nettvett.no/veiledninger/ . Men om du trykker på den, vil den ta deg til kontaktsiden til NorSIS.no.

- For å avsløre slikt, hold alltid musepekeren over en link før du trykker på den. Da vil den egentlige link-adressen bli avslørt. På mobilen er ikke dette mulig, men i mange tilfeller er det mulig å holde fingeren inne på linken istedenfor å trykke på vanlig måte. Det vil i mange tilfeller åpne opp valgalternativer for hva du vil gjøre med linken, og da vil også den egentlige linken bli vist, tipser eksperten videre.

Obs på vedlegg

Et annet punkt du bør være oppmerksom på er vedlegg i mailen, advarer Authen.

Det gjelder spesielt vedlegg med følgende fil-endinger:

  • .exe og .js - Alltid anta at slike filer er farlige dersom de kommer på e-post.
  • .bat, .docm, .xlsm, .pptm - Disse tre siste er betegnelser på Microsoft Office-dokumenter som inneholder kjørbar programkode. Det er blitt en mye brukt taktikk for kriminelle.
  • .zip - I utgangspunktet OK, men kan inneholde hva som helst, derfor må du være forsiktig.

Ellers gjelder de generelle rådene for å gjenkjenne svindel:

- Det forsøkes å skape en følelse av hastverk, slik at du ikke skal rekke å tenke deg om, og de forsøker å manipulere deg med frykt/fristelser/tillit, forteller Authen og understreker:

- Husk fire-øyne-prinsippet: Spør noen om du er i tvil. Husk også at om noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.