Treg PC? Disse triksene hjelper

Mange av oss har opplevd frustrasjon over at det tar lang tid å gjøre ting på PC-en, men du trenger ikke være IT-ekspert for å fikse problemet selv.

UNØDVENDIGE FILER? Det trenger ikke være store problemer som gjør at PC-en din er treg. Det kan være at du har unødvendige programmer på PC-en eller store filer du bør slette. Foto: NTB Shutterstock
UNØDVENDIGE FILER? Det trenger ikke være store problemer som gjør at PC-en din er treg. Det kan være at du har unødvendige programmer på PC-en eller store filer du bør slette. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har kanskje opplevd at «det henger» når du har planer om å gjøre ulike ting på PC-en? Det kan være utrolig irriterende å vente i evigheter for å få gjort en liten ting, men det må ikke være slik. Det er grep du kan gjøre for å bedre ytelsen. Ifølge ekspertene er også det enkleste ofte det beste.

Ifølge Magnus Brøyn, byråleder og teknologiekspert i Coxit, kan årsaken til treg datamaskin være at det ligger masse oppdateringer i kø og venter.

– Oppdateringene kjøres først når du skrur av maskinen, så det er lurt å skru den av når du ikke bruker den. Skrur du ikke av datamaskinen, blir oppdateringene liggende og vente. De spiser opp mye av arbeidskapasiteten og minnet på maskinen, sier han.

Rydd opp i programmene

En annen grunn til at maskinen blir treg, kan være at du rett og slett har lastet ned for mange programmer. Disse kan kjøre i bakgrunnen når du skrur på maskinen. Selv om programmene ikke kjører i bakgrunnen, kan de oppta plass på maskinen.

– Har du hatt en datamaskin i noen år, kan du ha lastet ned ulike programmer du ikke bruker lenger. Sjekk hvilke programmer du har og hvilke du kan slette, men hold tunga rett i munnen når du fjerner dem slik at du ikke kvitter deg med noe du trenger, råder Brøyn.

Se veiledning til hvordan du gjør det lenger nede i saken.

Rydd i bilder og videoer

Har du oversikt over hvor mange bilder og videoer du har på PC-en? Er den full av bilder, er det lurt å ta en opprydning.

– Både bilder og videoer kan ta mye plass. Få en oversikt over hvor bildene ligger. Slett det du ikke vil ta vare på og legg bilder og videoer på et annet lagringsmedium. Dette handler ikke om å slette gode minner, men flytte dem til en ekstern harddisk eller til en nettsky. Du kan gjøre begge deler for å være helt sikker. Kjøp gjerne en SSD-disk. For bare 500 kroner får du 500 gigabyte med lagring, noe som gir deg plass til hele 160 000–170 000 bilder i normalt god oppløsning, sier Brøyn.

Han påpeker at mange også har en del videoer som tar mer plass.

– Når du skaffer deg en ekstern disk for lagring vil du gjerne at den skal dekke behovet i mange år framover.

At maskinen din er treg kan også bety at du har fått virus.

– Hvis du ikke har antivirusprogram, bør du laste ned det. Virusprogrammet vil da skanne maskinen og isolere mulige virus. Har du en nyere datamaskin er det greit å vite at operativsystemet Windows de siste åra har fått stadig bedre innebygd sikkerhet. I mange tilfeller kan det være tilstrekkelig, sier Brøyn.

Er PC-en fortsatt treg? Da kan den rett og slett være for gammel og klar for å leveres til gjenvinning.

– De fleste PC-er har du i 3–5 år. Det er mulig å oppgradere dem, men prisen på laptoper har gått så mye ned de siste åra at det ofte ikke lønner seg, sier Brøyn.

Trenger få programmer

– For å ha en rask PC, må du gi den pleie på samme måte som du ville pleie en gressklipper for at den skal gå som den skal. Når den er ødelagt, er det for seint, sier Ole Petter Baugerød Stokke, redaktør i kode24, nettavisa for utviklere.

Også han råder deg til å ikke ha flere programmer enn du trenger. I tillegg råder han deg til ikke å bruke skrivebordet til å lagre ting.

– Det kan fort hope seg opp med filer som gjør at PC-en blir tregere.

Ifølge Stokke er det en lurt å rett og slett unngå å installere programmer.

– Vi trenger få programmer. Det meste kan gjøres i nettleseren, sier han.

Trenger du å avinstallere programmer du allerede har på PC-en? Her gir Stokke deg en veiledning i hvordan du gjør det:

Først må du åpne startmenyen på PC-en og finne innstillinger. Foto: Skjermdump / Ole Petter Baugerød Stokke
Først må du åpne startmenyen på PC-en og finne innstillinger. Foto: Skjermdump / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Skal du for eksempel avinstallere programmer i Windows 10, går du til startmenyen. Her finner du innstillinger og deretter apper. Da vil du få en liste over alle programmene du har installert på PC-en. Avinstaller det du er sikker på at du vil kvitte deg med, råder Stokke.

Når du har trykke på innstillinger i startmenyen vil du få opp flere alternativer. Trykk på apper. Foto: Skjermdump /Ole Petter Baugerød Stokke
Når du har trykke på innstillinger i startmenyen vil du få opp flere alternativer. Trykk på apper. Foto: Skjermdump /Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Via startmenyen vil du også finne oppstartsappene – programmene som begynner å kjøre når du starter datamaskinen. Når du trykker på apper i menyen, vil du få opp valget oppstart. Trykker du på den vil du få opp alle disse programmene med en av og på bryter til hvert program.

Når du har trykket på apper vil du få opp en liste over alle programmene som kjører på PC-en. Du kan også søke etter bestemte filer du vil avinnstallere. Eventuelt kan du bare bla deg nedover listen du får opp. Når du klikker på en app vil du få muligheten til å avvinstallere om du ønsker det. Skjermdump /Ole Petter Baugerød Stokke
Når du har trykket på apper vil du få opp en liste over alle programmene som kjører på PC-en. Du kan også søke etter bestemte filer du vil avinnstallere. Eventuelt kan du bare bla deg nedover listen du får opp. Når du klikker på en app vil du få muligheten til å avvinstallere om du ønsker det. Skjermdump /Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nettbrett og smarttelefoner

Ifølge Stokke er ikke trege smarttelefoner et stort problem i dag. Hvis du skal unngå at smarttelefonen din blir treg, har han et par råd:

– Takk ja til alle oppdateringer. Hvis telefonen klager over at minnet er fullt, kan det være lurt å slette spill og apper du ikke bruker fordi de også kan ligge i bakgrunnen og kjøre slik at smarttelefonen blir treg.

Ifølge Brøyn i Coxit var trege smarttelefoner et større problem før i tida enn nå. Smarttelefonen er likevel fortsatt en liten datamaskin og har på samme måte behov for oppdateringer.

– God digital omsorg for telefonen innebærer at du skrur den av innimellom, gjerne en gang i uka. Da får du kjørt de oppdateringene som skal kjøres. Når det kommer meldinger om at operativsystemet må oppdateres, bør du samtykke til det for å holde telefonen oppdatert og sikker, sier Brøyn.

Ifølge Brøyn har salg av iPad og andre nettbrett skutt i været under pandemien fordi vi kommuniserer mer med videosamtaler enn før. Nye nettbrett har ikke noen problemer med at de blir trege, men har du børstet støv av et gammelt nettbrett kan du merke at det går litt saktere.

– iPader, nettbrett og smarttelefoner har utviklet seg radikalt hvis du sammenlikner med for 8–10 år siden. Jeg har tatt fram igjen en gammel iPad nå. Jeg syntes den var litt treig, så jeg oppdaterte operativsystemet på den og slettet unødvendige bilder og andre ting som lå der. Det kan være et tips for flere som vil gi nettbrettet nytt liv, sier Brøyn.

Vi gjør oppmerksom på at Kide 24 og Vi.no er eid av samme konsern, Aller media.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.