Hvordan kjøpe TV

Tre enkle smart TV-er

Her er de mest brukervennlige TV-ene på markedet.

BRUKERVENNLIG: Firefox OS fra Panaosnic er en av de mest brukervennlige TV-ene på markedet, mener Ole Henrik Johansen, TV-ekspert i Tek.no. Foto: Panasonic
BRUKERVENNLIG: Firefox OS fra Panaosnic er en av de mest brukervennlige TV-ene på markedet, mener Ole Henrik Johansen, TV-ekspert i Tek.no. Foto: Panasonic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de mange som vil kjøpe nytt TV nå, har du utallige varianter å velge i mellom.

Men ikke alle typene er like intuitive og brukervennlig. Har du for eksempel nedsatt syn, hørsel, er ustødig på hånden eller bare ønsker en TV som er enkel å manøvrere, kan det være vanskelig å vite hvilken type du skal velge.

Så hva slags funksjoner bør en TV ha for å tilfredsstille dine behov?

Her får du eksperttipsene.

Tre enkle modeller

De aller fleste TV-ene på markedet i dag, er av ypperste kvalitet både bilde-og lydmessig.

Ifølge Ole Henrik Johansen, TV-ekspert i Tek.no, bruker de ulike produsentene den samme plattformen, altså brukergrensesnittet, på kryss av sine TV-modeller.

TIZEN: Samsung sin Tizen-modell er ett av alternativene når det gjelder brukervennlig TV. Foto: Samsung
TIZEN: Samsung sin Tizen-modell er ett av alternativene når det gjelder brukervennlig TV. Foto: Samsung Vis mer

Men det er spesielt tre TV-modeller som er enklest å bruke, mener Johansen.

- Etter min mening er Tizen (Samsung), WebOS (LG) og Firefox OS (Panaosnic), de beste, sier Johansen.

Han begrunner det med at menyene er bygget opp slik at du får opp relativt store ikoner på skjermen, og for eksempel Samsung og LG har fjernkontroller som har minimalt med knapper.

-Dette er noe som kan gjøre det enklere å finne frem til riktig knapp, sier eksperten.

Viktige kriterier

Johansen mener at for den eldre målgruppen er det enkelte kriterier som spiller inn for at TV-en skal være så enkel som mulig å bruke.

GOD MODELL: Også WebOS fra LG er en av modellene som eksperten anbefaler. Foto: LG
GOD MODELL: Også WebOS fra LG er en av modellene som eksperten anbefaler. Foto: LG Vis mer

- Jeg ville nok kjøpt en så stor TV som mulig. Det vil gjøre alt av skrift og menyer større, samtidig som teksten i programmer vil bli enklere å lese, sier han.

- Når det gjelder lyd så kan du for eksempel bruke et bluetooth-hodesett i tillegg til lyd via høyttalerne i TV-en, slik at om du har dårlig hørsel så kan du ha forskjellig lydstyrke på hodetelefonene og TV-en, legger han til.

Se etter dette

Når du er i butikken og skal velge ut den beste TV-modellen for ditt spesielle behov, er det noen ting som er viktig å se etter.

- Du bør ta deg litt tid til å prøve fjernkontrollen og kikke deg litt rundt i menyene til TV-en, sier Johansen mens han legger til:

- Forhåpentligvis vil du se om brukervennligheten er god nok til at du kan bruke produktet uten å måtte ty til bruksanvisningen hver gang du skal gjøre noe.

Og sist, men ikke minst: ikke nøl med å spørre i butikken etter hjelp.

TV-test: Se alle TV-tester hos Dinside.no her

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.