Digital kompetanse:

- Teknologi skaper klasseskille blant seniorer

- De som ikke henger med blir på en måte analfabeter, sier Pensjonistforbundet.

- De som kommer på kurs hos oss er oppdatert og henger med i samfunnet, men samfunnet må gi dem plass, mener Pensjonistforbundet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
- De som kommer på kurs hos oss er oppdatert og henger med i samfunnet, men samfunnet må gi dem plass, mener Pensjonistforbundet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Norske seniorer er generelt svært opptatt av å henge med på teknologisk utvikling, mener Tone Bye, Pensjonistforbundets prosjektleder for velferdsteknologi. Hun har holdt kurs for rundt 100 000 nordmenn, og mener at de aller fleste er svært innstilt på å lære.

- De som kommer på kurs hos oss er oppdatert og henger med i samfunnet, men samfunnet må gi dem plass, konstater hun.

Prosjektleder Tone Bye. Foto: Pensjonistforbundet
Prosjektleder Tone Bye. Foto: Pensjonistforbundet Vis mer

- De vil ha kunnskap så de kan følge med, de vil kunne gå inn på nett når tv-nyhetene sier at de kan lese mer om saken på nett.

Pensjonistforbundet ønsker seg en digital rådgiver i alle kommuner, samt i alle banker så kundene kan få opplæring i bruk av nettbank og slippe gebyr på 200 kroner for å betale en regning over disk.

Velferdsteknologi

- Cirka 200 000 norske eldre er ikke digitale, like mange er litt digitale. De blir på en måte analfabeter i dagens samfunn, sier Bye. Hun mener dette er en stor utfordring, spesielt med tanke på medisinsk avstandsoppfølging via Skype, en form for velferdsteknologi som det snakkes mye om.

- Eldre er akkurat like forskjellige som yngre, men det er et utstrakt klasseskille mellom de som har teknologisk kompetanse og de som ikke har det. De ressurssterke med høy utdanning henger mer med, konstaterer hun.

Prosjektlederen ser med en gang hvem av kursdeltagerne hennes som er digitale: De som har en smarttelefon ved siden av seg på pulten. De som ikke bruker smarttelefon henger etter, og jo lenger de er borte fra det digitale, jo vanskeligere blir det å ta tak i det.

Sosiale medier viktig plattform

Digitale plattformer er blitt viktige arenaer for samfunnsengasjement. En australsk undersøkelse utført av forsikringsselskapet Australian seniors viser at mennesker over 50 har omfavnet personlig teknologi som ebøker, smartklokker, data og smarttelefoner for lengst, og sju av ti er overbevist om at de vil klare å følge med på fremtidige nyvinninger også. Studien ved navn Seniors and Technology kartlegger det selskapet beskriver som de skiftende holdningene blant landets befolkning over 50, og spesielt hvordan teknologiens inntog har endret dagliglivet vårt.

Undersøkelsen bekrefter Pensjonistforbundets inntrykk av sosiale medier som en viktig arena for samfunnsengasjement. Fire av fem oppgir å bruke sosiale medier, i snitt er de aktive tolv timer i uken. De oppgir at sosiale medier hjelper dem å holde kontakt med venner og familie (87 prosent), holder dem oppdatert på nyhetsbildet (66 prosent) og reduserer følelsen av isolasjon (62 prosent).

Kursleder på 78

Så mange som 84 prosent er villige til å ta i bruk ny teknologi, 71 prosent mener teknologiske fremskritt gjør dem mer selvstendige, og 71 prosent er trygge på å lære ny teknologi på egen hånd.

Og veksten er størst blant de over 75 år, ifølge David Tuffley, ekspert på sosioteknologi ved Griffith University.

En av Pensjonistforbundets foredragsholdere som holder kurs i digital opplæring, er 78 år. Han er på mange måter en typisk representant for sin generasjon, mener Bye.

- Hvis du ser blindt på tall fra SSB over hvor mange 80-åringer som mottar pleie- og omsorgsstønad, er tallet høyt. Men hvis du ser litt nøyere etter, vil du oppdage at kun ti prosent av norske 80-åringer får jevnlig pleie og omsorg, påpeker hun.

- Det råder en diskrimerende tanke om at jo eldre du er, jo sykere er du. Men mitt inntrykk er snarere at jo eldre du blir, jo mer moro skal du ha det, og jo mer skal du pynte deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.