Unngå svindel via nettverk:

Slik svindles du på offentlige nettverk

- Skru på to-trinns bekreftelse og bruk mobildata, sier ekspert.

NETTVERKSSVINDEL: Du risikerer å sende fra deg brukernavn og passord, samt all ukryptert informasjon, når du kobler til trådløse nettverk på offentlige steder som kafeer, tog, hotell og flyplasser. Foto: Shutterstock
NETTVERKSSVINDEL: Du risikerer å sende fra deg brukernavn og passord, samt all ukryptert informasjon, når du kobler til trådløse nettverk på offentlige steder som kafeer, tog, hotell og flyplasser. Foto: Shutterstock Vis mer

(Vi.no): Er du for eksempel på en flyplass eller et hotell og vil surfe på nettet, bør du være obs på offentlige nettverk som dukker opp på listen.

Les også: Derfor «følger» annonsene etter deg

Det er fort gjort å koble til et falskt nettverk. Da kan brukernavn og passordene dine sendes til en bakmann med onde hensikter.

- Svindlere oppretter nettverk med samme navn som flyplassens eller hotellets nettverk. Når det dukker opp som det sterkeste nettverket, og det heter for eksempel AIRPORT, velger man jo det, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver hos Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

- Når du for eksempel skal logge deg inn på Facebook blir du sendt til en side som ser ekte ut, men som egentlig er falsk. Så logger du deg inn og blir sendt til den ekte Facebook-siden, og vips - så har du sendt fra deg brukernavn og passord, fortsetter han.

Les også: Enkel guide til skylagring - slik kommer du i gang

VÆR SKEPTISK: Du vet som regel ikke hvem som står bak et åpent nettverk - som for eksempel på flyplassen. Foto: Scanpix
VÆR SKEPTISK: Du vet som regel ikke hvem som står bak et åpent nettverk - som for eksempel på flyplassen. Foto: Scanpix Vis mer

- Identitetstyveri

Dermed kan svindleren logge seg inn med ditt brukernavn og passord på for eksempel Facebook og ta kontroll.

- De kan gjøre identitetstyveri, ved å utgi seg for å være deg, sier Sandland og fortsetter:

- Mange tenker at det ikke er så farlig om noen får tilgang til Facebook-kontoen, for der ligger ting som er ment for å deles uansett. Men de glemmer at det også gir tilgang til Messenger, med private beskjeder, passord, PIN-koder, også videre.

Man er hakket tryggere om man er på det riktige nettverket, altså det som egentlig hører til flyplassen eller hotellet.

Men heller ikke der er man alltid helt trygg.

Svindlerne kan ikke sende deg til falske nettsider. Men de kan overvåke alt som sendes over nettverket, og som ikke er kryptert, ifølge Sandland.

Dette gjelder både åpne og passordbeskyttede nettverk.

Se etter denne nøkkelen - da er du trygg. Skjermdump
Se etter denne nøkkelen - da er du trygg. Skjermdump Vis mer

- Heldigvis er det meste kryptert nå. Om du ser «https://» og en hengelås i starten av URL-feltet i nettleseren, betyr det at alt du foretar deg er kryptert, sier han.

- Bruk mobildata

Brukernavn og passord vil som regel alltid havne på avveie, ifølge Sandland. I sånne tilfeller vil ikke antivirus kunne beskytte hverken deg eller datamaskinen din.

- Vi anbefaler alle å skru på to-trinns bekreftelse. Da hjelper det ikke for svindleren å ha brukernavn og passord, de må i tillegg ha en personlig engangskode. Alle bruker allerede to-trinnsbekreftelse i nettbanken, og man kan skru det på på skytjenester og sosiale medier i tillegg, sier Sandland.

For å unngå å bruke svindlerens nettverk har han ett klart tips:

- Bruk mobildata på mobilen, og del det med datamaskinen når du skal bruke den. Da er du trygg. Skulle noen klare å koble seg på din delte mobildata vil du uansett være trygg for svindelforsøk.

Her får du hjelp til å skru på to-trinns bekreftelse.

Gå til Vi.no-forsiden