NETTVERKSSVINDEL: Du risikerer å sende fra deg brukernavn og passord, samt all ukryptert informasjon, når du kobler til trådløse nettverk på offentlige steder som kafeer, tog, hotell og flyplasser. Foto: Shutterstock
NETTVERKSSVINDEL: Du risikerer å sende fra deg brukernavn og passord, samt all ukryptert informasjon, når du kobler til trådløse nettverk på offentlige steder som kafeer, tog, hotell og flyplasser. Foto: Shutterstock Vis mer

Unngå svindel via nettverk:

Slik svindles du på offentlige nettverk

- Skru på to-trinns bekreftelse og bruk mobildata, sier ekspert.

Publisert

(Vi.no): Er du for eksempel på en flyplass eller et hotell og vil surfe på nettet, bør du være obs på offentlige nettverk som dukker opp på listen.

Les også: Derfor «følger» annonsene etter deg

Det er fort gjort å koble til et falskt nettverk. Da kan brukernavn og passordene dine sendes til en bakmann med onde hensikter.

- Svindlere oppretter nettverk med samme navn som flyplassens eller hotellets nettverk. Når det dukker opp som det sterkeste nettverket, og det heter for eksempel AIRPORT, velger man jo det, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver hos Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

- Når du for eksempel skal logge deg inn på Facebook blir du sendt til en side som ser ekte ut, men som egentlig er falsk. Så logger du deg inn og blir sendt til den ekte Facebook-siden, og vips - så har du sendt fra deg brukernavn og passord, fortsetter han.

For å lese denne artikkelen trenger du et Vi Over 60-abonnement.

Er du ikke abonnent?

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.