Slik lager du unike passord som er «umulig» å hacke

Helst skal de være lange, rare, unike - og samtidig mulig å huske uten å skrive dem ned. Da hjelper det å lage seg et godt system.

Det finnes flere måter å gå fram for å lage temmelig bombesikre passord. Her er våre beste tips. Foto: Cornelius Poppe/NTB
Det finnes flere måter å gå fram for å lage temmelig bombesikre passord. Her er våre beste tips. Foto: Cornelius Poppe/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du ferdes på nett noen år, er sjansene store for at du har en rekke passord å forholde deg til: til e-post, sosiale medier, nettbank, strømmetjenester, diskusjonsforum, nettbutikker, spilltjenester, det lokale bowlingsenteret eller hva det måtte være. Og helst skal de alle være unike.

Å bruke det samme passordet overalt på nett er svært risikabelt: Opplever ett nettsted datainnbrudd, vil plutselig brukernavn/passord-kombinasjonen fungere på mange andre tjenester også. Det kan få alvorlige følger. I april 2019 kunne for eksempel Finn.no fortelle at hackere hadde tatt over flere norske brukerkonti nettopp på grunn av akkurat det.

Men hvordan skal du klare å ha ulike passord overalt på nett? Ikke bare skal de være ulike, de bør også ha en viss lengde, man bør unngå ord fra ordboka eller ting som kan assosieres til deg, og mange tjenester krever at man bruker både små og store bokstaver, samt ett eller flere siffer i passordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.