Slik har teknologien endret språket

Slik har teknologien endret hvordan vi snakker

Ble du nettopp «ghostet» på snæpp?

TEKNOLOGISK SPRÅKUTVIKLING: Mens teknologien utvikler seg i en rasende fart, gjør språket vårt det samme. Foto: NTB Scanpix.
TEKNOLOGISK SPRÅKUTVIKLING: Mens teknologien utvikler seg i en rasende fart, gjør språket vårt det samme. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Om naboen forteller at han brukte hele gårsdagen på å «laike» og «snæppe», skjønner du sannsynligvis at han henger mye på Facebook og Snapchat.

Men hva med når han forteller at at han ble «ghostet» på snæpp?

- Mindre formell

Det norske språket er i stadig endring, og en av hovedgrunnene til det, er teknologien som utvikler seg i en rasende fart.

- Teknologi har endret seg raskt de siste 150 årene, og da har det skjedd veldig mye i språket også. Språket vårt speiler alltid samfunnet, vi bruker jo ord om det vi holder på med, sier Sturla Berg-Olsen, seniorrådgiver hos Språkrådet.

Og ny teknologi tilfører nye gjenstander, ny bruk av disse gjenstandene og ofte også nye omgangsformer knyttet til den nye teknologien.

- På et mer overordna nivå vil man kunne si at kommunikasjonsteknologien har medvirka til en økt intimitet i vår daglige omgang. Det handler blant annet om at det har blitt stadig færre arenaer der det oppleves naturlig å være veldig formell eller høflig, forteller Stian Hårstad, førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved NTNU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.