Enkel guide: Dele internett fra telefonen

Slik får du Wi-Fi hvor som helst

Du kan dele mobilnettet ditt med PC-en, nettbrettet og andre enheter, så lenger du har dekning for mobildata. Her viser vi deg hvordan.

PÅ REISE: Trenger du mer stabilt nettverk enn det for eksempel toget har, kan du lage ditt eget nettverk. Foto: Shutterstock
PÅ REISE: Trenger du mer stabilt nettverk enn det for eksempel toget har, kan du lage ditt eget nettverk. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): La oss si du vil jobbe på datamaskinen mens du sitter på i en bil eller en buss, eller at barnebarnet vil se på videoer på nettbrettet mens dere er på café.

Det er ikke alltid det finnes et raskt nok Wi-Fi-nettverk i nærheten, men det er imidlertid ikke noe problem med en såkalt «hotspot» med mobilen.

På iPhone heter det «Delt internett» og på Android «Tilkoblingspunkt».

Da skal telefonen din dukke opp som et nettverk på andre enheter, som kan koble til som om det var et vanlig Wi-Fi-nettverk.

Les også: Slik overfører du bilder fra mobilen til datamaskinen

Nettbrett med mobildata skal også kunne dele mobilnett, mens nettbrett som kun har mulighet for Wi-Fi-tilkobling naturligvis ikke har denne muligheten.

Du får beskjed dersom noen kobler seg til Wi-Fi-nettverket du har laget, og deres surfing vil trekkes fra din mobildata.

Altså kan det være lurt å være litt obs - det kan være fort gjort å bruke opp abonnementets inkluderte data dersom flere er koblet til samtidig, og gjør ting som krever mye mobildata, som for eksempel å streame video eller musikk.

Les også: Slik forstørrer du teksten på mobilen

Slik gjør du det på iPhone:

Gå til «Innstillinger» og trykk på «Mobilnett».

Skru på mobilnettet slik som på bildet. Det må være skrudd på for at du skal kunne dele det.

Gå til «Innstillinger», «Mobilnett», og skru på mobildata. Foto: Skjermdump
Gå til «Innstillinger», «Mobilnett», og skru på mobildata. Foto: Skjermdump Vis mer

Hvis mobilnettet ditt allerede er på kan du gå direkte til «Delt Internett» fra innstillingene.

Og hvis du allerede er inne på mobilnett-menyen kan du gå videre på «Delt Internett» derfra.

Klikk på «Delt Internett», og skru det på. Foto: Skjermdump
Klikk på «Delt Internett», og skru det på. Foto: Skjermdump Vis mer

Skru på «Delt Internett» på toppen. Du kan velge et passord ved å klikke på «Wi-Fi-passord».

Iphonen burde nå dukke opp blant Wi-Fi-nettverk på andre enheter.

Navnet kan variere, ofte heter det bare «iPhone», og i noen tilfeller for eksempel «Camillas iPhone». Man kobler seg til som til et hvilket som helst annet Wi-Fi-nettverk.

Les også: Slik lager du «jukse-app» til favorittnettstedene dine

Slik gjør du det med Android:

Prosessen er ikke så veldig ulik på Android-telefoner. Her heter det derimot «Flyttbart tilkoblingspunkt».

Gå til «Innstillinger», «Nettverk og Internett» og «Tilkoblingspunkt og tilknytning» for å dele mobilnettet med andre. Foto: Skjermdump
Gå til «Innstillinger», «Nettverk og Internett» og «Tilkoblingspunkt og tilknytning» for å dele mobilnettet med andre. Foto: Skjermdump Vis mer

Begynn med å sørge for at mobilnettet er skrudd på. Gå til «Innstillinger», «Nettverk og Internett» og «Tilkoblingspunkt og tilknytning». Skru på «Flyttbart tilkoblingspunkt».

For å bestemme navnet på nettverket som mobilen din lager, og passord for å få tilgang til det, kan du klikke på «Innstillinger for flyttbart tilkoblingspunkt», og deretter «Konfigurer tilkoblingspunkt».

Slik velger du nettverksnavn og passord på Android. Foto: Skjermdump
Slik velger du nettverksnavn og passord på Android. Foto: Skjermdump Vis mer

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.