Svindel på nettet

Seniorene som bruker nettet mest, deler flest falske nyheter

- Det er et skremmende høyt antall, sier NorSIS-ekspert om antall nordmenn over 65 år som deler falske nyheter og sensitivt stoff.

VET DU HVA DU DELER? Det er viktig å vite hva man bør dele til hvem på nettet. Foto: Lakov Filimonov/Shutterstock/NTB scanpix.
VET DU HVA DU DELER? Det er viktig å vite hva man bør dele til hvem på nettet. Foto: Lakov Filimonov/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Titusener av nordmenn over 65 år oppgir at de har svart på e-poster eller SMS-er hvor de blir bedt om å oppgi personnummer, passord eller andre sensitive opplysninger. Det kommer fram i en ny undersøkelse, utført av analyseinstituttet YouGov for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS).

– Dette betyr at disse seniorene har sendt fra seg informasjon som høyst sannsynlig kan eller har blitt misbrukt til svindel, ID-tyveri eller annen datakriminalitet. Det er et skremmende høyt antall, sier seniorrådgiver Ivar Kjærem i NorSIS.

Han mener seniorer som gruppe er aller mest utsatt for dataangrep.

- De har et stort behov for digital opplæring, men det er enorme forskjeller på hvor trygge de er på nett, sier han.

Les også: Sikkerhetsekspert: - Pornosider har et ufortjent dårlig rykte

Seniorene deles inn i tre grupper

Mens hele tre av ti seniorer kan karakteriseres som såkalte superbrukere med mye kunnskap og svært høy aktivitet på nett og i sosiale medier, er gruppen som bruker og har lite kunnskap om nettvett, de såkalte nettnovisene, omtrent like stor.

Samtidig har superbrukerne brukeratferd på nett som på flere punkter innebærer høyere risiko enn blant nettnovisene.

Det er for eksempel superbrukere som oftest liker falske nyheter og deler bilder uten lov.

– De bruker sosiale medier og nett på en tryggere måte og har mindre risikoatferd. Samtidig er det denne gruppen som oftest deler bilder av kjente på Facebook uten å spørre om lov. En større andel har også delt eller likt falske nyheter i sosiale medier. Det kan tyde på at de rett og slett føler seg litt for trygge på nett, sier Kjærem.

Under kan du se forskjellen på de ulike gruppene.

Les også: Slik svindles du på offentlige nettverk

Superbrukerne:

 • Er i større grad kvinner enn menn.
 • Er mellom 65 og 74 år.
 • Er i større grad fra Vestlandet og nordover.
 • Har i snitt sju kontoer på nettaviser, sosiale medier og liknende.
 • Er på Facebook ofte – 99 prosent har en profil der.

22 prosent av disse har åpnet vedlegg eller linker i e-poster der de ikke kjenner avsenders navn. Omtrent like mange (19 prosent) har delt falske nyheter i sosiale medier.

– De er flinkere enn andre seniorer til å sikkerhetskopiere bilder de ønsker å ta vare på fra sin egen mobiltelefon. Hele sju av ti gjør dette. Superbrukerne er også mindre redd for å gjøre feil på nett enn de andre gruppene, og er den gruppen som føler minst at de trenger tips og råd for trygg internettbruk, sier Kjærem.

Les også: Begynner internett å se rart ut? Dette er grunnen

Vanlige brukere:

 • Er i større grad menn.
 • Har i snitt fire kontoer på nettaviser, sosiale medier og liknende.
 • Har ofte en Facebook-konto – drøyt åtte av ti har dette.

24 prosent av disse oppgir å ha åpnet link eller vedlegg i e-poster som har en ukjent avsender. Hele 86 prosent av de vanlige brukerne fra 65 år og oppover har også flere ganger deltatt i konkurranser, tester og undersøkelser på nett.

TRE GRUPPER: Ivar Kjærem forteller at godt voksne kan deles inn i tre grupper når det kommer til databruk. Foto: NorSIS.
TRE GRUPPER: Ivar Kjærem forteller at godt voksne kan deles inn i tre grupper når det kommer til databruk. Foto: NorSIS. Vis mer

– De deler mer sjelden falske nyheter i sosiale medier enn de andre seniorgruppene, men langt færre bruker sikker pålogging (totrinnsbekreftelse) når de logger seg på Facebook. Denne gruppen er også de som oppgir at de har opplevd svindel på nett. Hele fire av ti sier at de har opplevd dette, sier Kjærem.

Les også: Slik får du Wi-Fi hvor som helst

Nettnoviser:

 • Er i større grad over 75 år.
 • Er spredd over hele landet, men færrest bor i Trøndelag og Nord-Norge.
 • Har en konto for e-post og abonnerer på en e-utgave av lokalavisa.
 • Er mindre på Facebook – 36 prosent oppgir at de har en e-postkonto.

Bare seks prosent av nettnovisene har sikker totrinnspålogging til sine kontoer, som Facebook. Novisene deler også oftere bilder av personer på sosiale medier uten å spørre om lov, men litt mindre enn superbrukerne.

– Bare drøye en av tre av nettnovisene tar sikkerhetskopi av bildene de ønsker å beholde på sin egen mobiltelefon. Dette er den minste av alle seniorgruppene, sier Kjærem.

Nettnovisene er også den gruppen som føler seg mest utrygge på nett, oppdaterer sine sikkerhetssystemer mest sjelden og er mest bekymret for å ikke henge med på den teknologiske utviklingen.

Gratis senioropplæring

Nylig lanserte samfunnsikkerhetsminister Ingvil Tybring-Gjedde sammen med NorSIS et gratis og tilrettelagt e-læringskurs for seniorer.

Opplæringskurset «Sikkerhet for seniorer» består av seks leksjoner som hver tar 5–10 minutter å gjennomføre.

– De tar for seg temaer som sikker bruk av e-post, sosiale medier, banktjenester på nett og brukerkontoer, sier Kjærem.

Les også: Her får du hjelp til å skru på totrinns bekreftelse

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.