Den første brevbomben var svensk:

Oppfant brevbomben som hevn

Den svenske oppfinneren ble bitter og hatsk da forretningsplanene hans mislyktes. Han ville hevne seg på direktørene, som han mente hadde sabotert alt.

OPPFINNER: Martin Ekenberg lagde verdens første brevbombe. Her er voksdukken som er laget av ham på Polismuseet i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
OPPFINNER: Martin Ekenberg lagde verdens første brevbombe. Her er voksdukken som er laget av ham på Polismuseet i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Den aller første brevbomben ble sendt til direktør Karl Fredrik Lundin i Stockholm 19. august 1904. Da direktøren åpnet pakken som var kommet i posten, «brakte og ristet det voldsomt som ved et lynnedslag», ifølge politisjef Gustav Lindberg.

Vindusrutene på kontoret ble knust, en dør ble slitt av hengslene og bildene på veggen ramlet ned som følge av eksplosjonen. En kraftig flamme slo ut fra pakken, og direktørens klær begynte å brenne.

Lundin overlevde brevbomben, som ifølge politiets undersøkelser besto av en eske fylt med revolverpatroner og sprengstoff. Lundin mente at han ikke hadde noen fiender, og politiet klarte ikke å avsløre hvem som hadde sendt brevbomben. At oppfinner Martin Ekenberg et par uker tidligere hadde forsøkt å selge firmaet sitt til direktør Lundin og fått nei, var det ingen som reflekterte over da.

La ut villspor

Den selvlærte oppfinneren hadde mange framsynte ideer og var en like energisk som entusiastisk entreprenør, men ble også beskrevet som «den største djevel man kan tenke seg». Når han syntes at han ble motarbeidet, bestemte han seg for å hevne seg, men det skulle altså drøye før politiet kom på sporet av ham. Det skyldtes også delvis at Martin Ekenberg selv la ut villspor for å rette mistankene i en annen retning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.