Enkel guide: Starte opp ny iPhone

Ny iPhone? Slik kommer du i gang

Vi viser deg hvordan du konfigurerer ny iPhone.

NY TELEFON?: Fra du slår på iPhonen til den kan brukes, må den konfigureres. Her viser vi deg hvordan. Foto: Lisa Wisløff
NY TELEFON?: Fra du slår på iPhonen til den kan brukes, må den konfigureres. Her viser vi deg hvordan. Foto: Lisa Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): «Hei».

Har du slått på iPhonen, er dette ofte det første du ser på skjermen.

For å ta i bruk ny iphone må du først ta stilling til flere valg. Noen er obligatoriske, mens andre kan endres i innstillinger etter at telefonen er konfigurert.

Har du iPhone fra før, vil hele prosessen mest sannsynligvis gå enda raskere.

Her viser vi deg steg for steg hvordan du konfigurerer telefonen:

1) SIM-kort

Det første du må gjøre er å sette inn SIM-kortet. Uten det blir telefonen bare en enhet å surfe på.

For å sette inn SIM-kortet, må du bruke den spisse delen av mini-verktøyet (den som ligner en binders), og som følger med telefonen. Du setter inn SIM-kortet på høyre siden av telefonen ved å stikke denne spisse delen av «bindersen» inn i hullet på siden.

Så må du taste PIN-koden. Taster du feil PIN tre ganger, må du skrive inn PUK-koden, oppført sammen med PIN-koden i brevet som fulgte med SIM-kortet.

Les også: Slik overfører du bilder fra mobilen til PC

2) Språk

Velg språk og land, for eksempel Norge. For norsk språk kan du velge mellom bokmål og nynorsk.

3) Wi-fi

Du må koble deg til et Wi-Fi-nettverk, eller et mobilnettverk for å aktivere enheten.

4) Stedstjenester

Velg om du vil aktivere dette. Det er også mulig å skru på stedstjenester senere, for eksempel når du åpner apper som bruker denne tjenesten. Stedstjenester tillater apper på telefonen å bruke posisjonen din, for eksempel i kart- eller værapper.

5) Apple-ID

Du blir vanligvis spurt om å logge inn med en Apple-ID, som du må ha for å kunne kjøpe apper og laste ned musikk i iTunes. Har du en konto fra før bare skriver du inn e-post og passord. Du vil som regel også bli spurt om å slå på iCloud, som er skylagringstjenesten til Apple.

6) Overføre fra gammel til ny telefon

Dette er kanskje det viktigste punktet. Og her er det tid å spare: Har du tatt sikkerhetskopi av innholdet på gamle telefonen din, vil alt bli automatisk overført. Du vil få muligheten til å velge mellom:

iCloud sikkerhetskopi, iTunes sikkerhetskopi, fra Android-telefon eller konfigurere med blanke ark; som en helt ny telefon (ingenting overført).

Husk å ta sikkerhetskopi på den gamle telefonen først, enten via iTunes eller iCloud:

Trykk på iCloud-kontoen i Innstillinger på gamle telefonen, og huk av for sikkerhetskopi. Skjermdump.
Trykk på iCloud-kontoen i Innstillinger på gamle telefonen, og huk av for sikkerhetskopi. Skjermdump. Vis mer
Slik tar du sikkerhetskopi når telefonen er koblet til iTunes. Skjermdump.
Slik tar du sikkerhetskopi når telefonen er koblet til iTunes. Skjermdump. Vis mer

Med programvaren iOS 11 eller senere kan du velge Hurtigstart og konfigurere og overføre innhold fra gamle telefonen ved et knips: Ha den gamle iphonen i nærheten av den nye, og ta bilde når og hvor du får beskjed om det.

Du trenger en Apple-ID for å gjennomføre Hurtigstart.

Les også: Slik får du mobilen til å leve lenger

7) Kode

Opprett kode med Touch id, Face id og/eller femsifret kode. Face-id bruker ansiktsgjenkjennelse for å låse opp telefonen, og også til å gjennomføre kjøp med telefonen, mens Touch id bruker fingeravtrykk. Manuell femsifret kode må du velge uansett om du går for fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjennelse.

8) Oppdateringer

Du kan også bli bedt om å slå på automatiske oppdateringer, og om du vil dele informasjon med Apple.

Diagnostikk betyr at deler informasjon om feil og kræsjer på telefonen med Apples utviklere. Hvis du er uenig og ikke vil sende Apple diagnostikk- og bruksinformasjon, klikker du på Nei takk.

Les også: Mistet lappen? Slik klager du

9) Skjermtid

Med iOS 12 kan du aktivere tjenesten Skjermtid. Den viser som navnet tilsier hvor mye tid du bruker på telefonen, og hva du bruker mest tid på. Rapporten viser deg for eksempel hvilke apper du har åpnet og hvilke nettsider du har besøkt - og selvsagt tid brukt på hver enkelt.

10) Apper

Nå skal du ha kommet i gang med telefonen din, og det er kanskje på tide å skaffe noen apper (med mindre du har overført alle appene du trenger fra gamle telefonen). Her gir vi deg flere tips om hvilke apper du bør ha, og hvordan du laster dem ned.

Les også: Trygg lagring for det viktigste du har på mobilen

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.