Nettsvindel: Lenkene du aldri må gå inn på

Svindlere kan bruke offentlige etaters navn i forsøk på å lure deg. Her får du rådene som sikrer deg mot svindel.

UNNGÅ SVINDEL: Svindlere vil alltid prøve å få tak i personlig data om deg for å få tak i pengene dine. Foto: NTB Shutterstock
UNNGÅ SVINDEL: Svindlere vil alltid prøve å få tak i personlig data om deg for å få tak i pengene dine. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter hvert som vi blir seniorer blir mange avhengige av offentlige tjenester, for eksempel fra helsesektoren, kommunale tjenester og NAV for å nevne noen.

Alle disse tjenestene blir mer og mer digitalisert, og servicetilbud og tjenester som legges over på internett vil bli raskere og lettere tilgjengelig enn tidligere. I tillegg kan tjenestetilbyderne, for eksempel kommunene betjene flere brukere på kortere tid.

Skepsis til endringer ligger i menneskets natur, samtidig som vi tutet ørene fulle av at vi ikke er trygge på internett. Spektikerne har litt rett, men bildet er ikke svart-hvitt.

Her skal vi peke på noen farer og fortelle hva du selv kan gjøre for å unngå farene.

Falske lenker i e-post og SMS

Vi har tidligere advart deg mot at du ukritisk logger deg inn på tjenester fra lenker du mottar i e-poster og SMS-er. Dette gjelder også i aller høyeste grad for offentlige tjenester.

Vi har opplevd at offentlige etaters navn er blitt brukt der det sies at det er en beskjed til deg, og at det samtidig er lagt ved en lenke du skal bruke for å logge deg på etaten. Denne lenken fører deg til svindlerens nettside for å få dine persondata eller påloggingsdetaljer. Du må ikke la deg lure til å gå inn på lenkene. Offentlige etaters navn misbrukes i perioder de er mest aktuelle, for eksempel når skattemeldingen blir lagt ut kan det komme falske e-poste og SMS-er, tilsynelatende fra skatteetaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.