Top Gun Maverick:

Nå flyr han igjen - og han gjør alle stuntene selv

34 år etter premieren kommer oppfølgeren til kultklassikeren Top Gun. I Norge har Tom Cruise (57) nådd pensjonsalder for jagerflypiloter.

STOR ROLLE: Tom Cruise og filmen Top Gun fikk søkertallene til luftforsvaret til å fyke i lufta året filmen gikk på norske kinoer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Tom Cruise (Pete «Maverick» Mitchell) blir elev ved Top Gun Naval Flying School, eliteskolen for amerikanske jagerflygere. Han er rå, kjekk og konkurranselysten. Det er hard konkurranse for å bli best i klassen og harde livserfaringer venter.

Filmen fikk direkte konsekvenser for det norske luftforsvaret:

- I 1986, da filmen gikk på norske kinoer, skjøt søkertallene i lufta, sa major i Luftforsvaret Per Espen Ødegaard til Dagbladet i fjor.

Under NATO-øvelsen Trident Juncture i 2018 fortalte Ståle «Steel» Nymoen, sjef for den første operative F-35 skvadronen i Norge, at han ikke hadde tall på hvor mange ganger han hadde sett filmen.

Elsket av menn og kvinner

Filmen var imidlertid ikke bare elsket av menn som drømte om en karriere i militæret. På CBS News liste over «10 filmer på Netflix som kvinner også elsker» er filmen rangert som nummer to. Årsaken: Kjekke piloter i uniform.

I forbindelse med at filmen fylte 30 år i 2016, skrev Judith Wood i den britiske avisa The Telegraph: «Top Gun er sexdiskriminerende og krigshissende, men vi kvinner elsker filmen likevel. Top Gun er min favorittfilm».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.