Top Gun Maverick:

Nå flyr han igjen - og han gjør alle stuntene selv

34 år etter premieren kommer oppfølgeren til kultklassikeren Top Gun. I Norge har Tom Cruise (57) nådd pensjonsalder for jagerflypiloter.

STOR ROLLE: Tom Cruise og filmen Top Gun fikk søkertallene til luftforsvaret til å fyke i lufta året filmen gikk på norske kinoer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Tom Cruise (Pete «Maverick» Mitchell) blir elev ved Top Gun Naval Flying School, eliteskolen for amerikanske jagerflygere. Han er rå, kjekk og konkurranselysten. Det er hard konkurranse for å bli best i klassen og harde livserfaringer venter.

Filmen fikk direkte konsekvenser for det norske luftforsvaret:

- I 1986, da filmen gikk på norske kinoer, skjøt søkertallene i lufta, sa major i Luftforsvaret Per Espen Ødegaard til Dagbladet i fjor.

Under NATO-øvelsen Trident Juncture i 2018 fortalte Ståle «Steel» Nymoen, sjef for den første operative F-35 skvadronen i Norge, at han ikke hadde tall på hvor mange ganger han hadde sett filmen.

Elsket av menn og kvinner

Filmen var imidlertid ikke bare elsket av menn som drømte om en karriere i militæret. På CBS News liste over «10 filmer på Netflix som kvinner også elsker» er filmen rangert som nummer to. Årsaken: Kjekke piloter i uniform.

I forbindelse med at filmen fylte 30 år i 2016, skrev Judith Wood i den britiske avisa The Telegraph: «Top Gun er sexdiskriminerende og krigshissende, men vi kvinner elsker filmen likevel. Top Gun er min favorittfilm».

IKONISK PAR: Tom Cruise og Kelly McGillis i Top Gun fra 1986. Foto: NTB Scanpix
IKONISK PAR: Tom Cruise og Kelly McGillis i Top Gun fra 1986. Foto: NTB Scanpix Vis mer

34 år seinere, kommer nå den etterlengtede oppfølgeren Top Gun: Maverick. Cruise er tilbake i rollen som jagerflypiloten Maverick. Ifølge filmdatabasen IMDB står også Jon Hamm, Jennifer Connelly, Val Kilmer, også han i sin gamle rolle som erkerivalen Iceman, og Ed Harris på rollelista.

Les også: – Vi så fangene begrave sine egne

Ut fra traileren å dømme lages oppfølgeren etter samme oppskrift som suksessen fra 1986 med action, flotte kropper og følelser. Gjennom 30 år i tjenesten har Maverick fått en rekke medaljer. Han er høyt dekorert, men en konflikt lurer under overflaten.

TILBAKE BAK SPAKENE: 34 år etter «Top Gun» gjør Tom Cruise comeback i rollen som Maverick. Video: Paramount Pictures Vis mer

– Du blir ikke forfremmet og vil ikke pensjonere deg. Du burde jo vært en tostjerners admiral nå, hvorfor er du bare kaptein? spør Ed Harris, Mavericks overordnede i traileren.

RIVALISERING: Tom Cruise og Val Kilmer spilte erkerivaler i Top Gun. Begge er med i oppfølgeren Top Gun: Maverick. Foto: NTB Scanpix
RIVALISERING: Tom Cruise og Val Kilmer spilte erkerivaler i Top Gun. Begge er med i oppfølgeren Top Gun: Maverick. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Attraktivt og sexy militære

Ifølge The Telegraph bidro Top Gun i 1986 til å gjøre militæret mer attraktivt og sexy for en ny generasjon unge menn.

Også med rivaliseringen mellom erkefiendene og alfahannene Maverick og Iceman ble Top Gun sett på som representasjonen av mannlig heteroseksuell virilitet.

Om det har vært intensjonen eller ikke, er også filmen blitt sett på som påfallende homoerotisk.

Den engelske forfatteren og journalisten Mark Simpson skriver i boka Male Impersonators fra 1994 om den omfattende homoerotikken i filmen. Ifølge Simpson er det bare å se på de dvelende garderobescenene der svette menn går rundt med perfekt hår og bare et håndkle rundt livet. Han nevner også «den udødelige volleyballscenen med oljede karer i jeansshorts og solbriller» og dialogen mellom pilotene.

«Tom Cruise er også på sitt peneste og råeste. Kledd i lær på en motorsykkel», skriver Simpson.

KJÆRLIGHET: Tom Cruise som jagerflypiloten «Maverick» og Kelly McGillis som legen Charlie finner tonen i Top Gun. Foto: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET: Tom Cruise som jagerflypiloten «Maverick» og Kelly McGillis som legen Charlie finner tonen i Top Gun. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I filmen Sleep with me, der regissør Quentin Tarantino spiller seg selv, argumenterer han for at Top Gun handler om en homofil mann som sliter med sin egen homoseksualitet.

STUNT: Gjennom rollen som Ethan Hunt i «Mission: Impossible»-serien, har den nå 54 år gamle skuespilleren, Tom Cruise, gjennomført en rekke ville stunts, som dette fra 2011. Her kaster Cruise seg ut fra det som er verdens høyeste byggverk. Video: Youtube / Movieclips Trailer Vis mer

Uskyldig og utfordrende

At Top Gun favnet et bredt publikum er det ingen tvil om. I 1986 innbrakte filmen 353 millioner dollar på verdensbasis, ifølge Dagbladet.

Ifølge Simpson klarte Top Gun både å være uskyldig og utfordrende på samme tid. Den moraliserer ikke over krigføring, men løfter fram den «hederlige kampen» som blir utført i krig.

Les også: Mormors brev fra Gestapos fangenskap

I The Telegraph skriver Judith Wood at Top Gun fungerer fordi den fanger et øyeblikk i tida da den kalde krigens frykt representerte den største internasjonale trusselen. Når det gjaldt krigføringen var det ikke noe behov for moralsk tvetydighet.

Blir det like bra å se Tom Cruise og Val Kilmer som Maverick og Iceman igjen? I 2020 er det ikke lenger kald krig, søkerne til luftforsvaret søker på grunn av jagerflyet F-35 og Tom Cruise er blitt scientolog.

STJERNESTATUS: Top Gun ble Tom Cruise sitt store gjennombrudd. Rollen som jagerflypilot befestet hans status som stjerne. Foto: NTB Scanpix
STJERNESTATUS: Top Gun ble Tom Cruise sitt store gjennombrudd. Rollen som jagerflypilot befestet hans status som stjerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan moralisering legges til side slik at vi fortsatt kan nyte det nye Top Gun-universet?

Gjør sine egne stunts

Top Gun ble Tom Cruise store gjennombrudd og befestet hans stjernestatus.

Tom Cruise er blitt 57 år. Det betyr at han har nådd pensjonsalderen for norske forsvarsansatte. Hadde han vært ansatt her, kunne han ha valgt å jobbe i maks tre år til, men ikke som pilot.

- Pilotene sitter ikke i cockpit hele karrieren, sier Elisabeth Eikeland, major og talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, til Vi.no.

- Hadde Tom Cruise vært norsk jagerflypilot, hadde han mest sannsynlig hatt en toppstilling i forsvarsledelsen på denne alderen.

Fysikken er det ingenting å si på for en mann på 57, Cruise forteller svært gjerne at han alltid gjør sine egne stunts. Det får major Eikeland til å utbryte:

- Den skal han ha! Det gjør vi i forsvaret også.

Kontroversiell religion

– Det er ett element fra min ungdomstid jeg fortsatt kan glede meg over: Tom Cruise glisende og løpende i en god film, skriver Rebecca Keegan i Vanity Fair.

Hun mener oppfølgeren signaliserer at Cruise fortsatt har X-faktoren.

Det snakkes fortsatt om Cruise sin tilknytning til den kontroversielle Scientologikirken.

Les også: Den glemte soldat

– Cruise unngår av en eller annen grunn fordømmelse for livsstilen sin. Er det på grunn av nostalgien man knytter til Tom Cruise og en enklere tid? spør Keegan.

Cruise gir kanskje svaret selv, i slutten av traileren til filmen som kommer i sommer. Ed Harris sier: «Enden er unngåelig, Maverick. Din rase er på vei mot utryddelse».

Maverick ser ham rett i øynene og svarer:

– Kanskje det Sir. Men ikke i dag.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Nå må han utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Video: Splash DV Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/68594053 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.