Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Nettsvindlere forsøker hele tida å finne nye metoder å lure oss på. De forsøker også å bruke coronapandemien til sin fordel.
I fjor vår avslørte Faktisk.no svindlere som forsøkte å lure Facebook-brukere til å kjøpe såkalte «høyteknologiske masker» som skulle beskytte mot viruset.
Faktisk.no advarte da mot svindlere som vil forsøke å utnytte coronaviruset til å gjøre raske penger på din bekostning.
I august i fjor skrev Vi.no om kynisk telefonsvindel i kjølvannet av pandemien. Telefonsvindlerne ringte personer og fortalte dem at de kunne ha vært i nærheten av en person som var smittet med coronaviruset. Videre ga svindlerne beskjed om at du måtte testes i løpet av 72 timer og ba om adresse og kortnummer for å få tilsendt et testsett. Helsedirektoratet gikk ut på twitter og advarte mot svindelen.

Ikke la deg lure. Her er 10 råd for å avsløre falske nyheter
25.000 fra Erna Solberg?
Nå er også statsminister Erna Solberg brukt av antatte nettsvindlere i forsøk på å lure Facebook-brukere, ifølge VG.
En video av Solberg, der hun snakker om pandemi-tiltak, ble delt på Facebook med teksten: «Når en slik pandemi oppstår, vil jeg dele ut gaver til de første 500 personene som kan gjette nummeret på bildet riktig, vil få 25.000 kroner, fra meg, lykke til!»
Ifølge VG var videoen blitt delt flere hundre ganger av Facebook-brukere.
Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor opplyser til VG at slike hendelser tas alvorlig.

Advarer mot corona-svindel over telefon
- Når vi oppdager slike kontoer, har vi løpende kontakt med Norsk sikkerhetsmyndighet om dette. Mange tipser oss også når de oppdager falske kontoer, og det setter vi pris på, sier han til avisa.
Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), forteller Vi.no at det er mange eksempler på svindelforsøk knyttet til coronapandemien.
- I begynnelsen forsøkte svindlere å prakke på deg produkter som antibac og munnbind. Dette ser vi ikke så mye av nå lenger, sier han.
- Svindel hvis kjendiser blir brukt
Ifølge Sandland er slike svindelforsøk, med utloving av premier, vanlig. I tillegg til fristelser som dette, kan svindlere spille på frykt og tillit. Et eksempel på dette, er Petter Stordalen og bitcoin, en digital valuta.

Svindelekspert: - Kundene gråter på telefonen
Du har kanskje sett annonsen på Facebook eller fått e-post fra «Stordalens bitcoin»? I e-posten gjengis et falskt avisintervju med Petter Stordalen der han siteres på at han kan gjøre hvem som helst til millionær i løpet av et par måneder.
- Kjendiser vil aldri være med på å sette i gang slike konkurranser. Hvis kjendiser blir brukt i en slik konkurranse, kan du regne med at det er svindel og bør være ekstra skeptisk , sier Sandland i Norsis.
Han har ett tydelig råd som han ber deg ha i bakhodet uansett hvem folk som kontakter seg, utgir seg for å være:
- Aldri gi fra deg personopplysninger eller kredittkortopplysninger. Så lenge du har denne sperra, vil det gå bra, sier han.

Slik svindles enker, enkemenn og enslige
Venter vaksinesvindel
Sandland tror vi vil se enda flere svindelforsøk i forbindelse med coronapandemien.
I tilfellet med telefonsvindelen, spilte svindlerne på frykten for å bli coronasmittet.

Frykter svindelmetode: Bruker barnebarn i falske videoer
- Svindlerne bruker også tid for å presse. Ofte haster det og du må bestemme deg nå, sier Sandland.
Han forteller at han har hørt om tilfeller i utlandet der svindlere tilbyr kjøp av vaksiner på nett.
- De spiller på frykt og at personer kan være sårbare og redde. Denne svindelen har i første omgang foregått på e-post og sms. Det er nok bare et tidsspørsmål før kriminelle tilbyr kjøp av vaksine eller en mulighet til å rykke fram i vaksinekøen i Norge, sier han.
Seniorer utsatt
En undersøkelse analyseinstituttet YouGov gjorde på oppdrag av NorSIS i 2019, avslørte at én gruppe nettbrukere deler falske nyheter oftere enn andre: Eldre som er mye på nett.
Titusener av nordmenn over 65 år oppga at de hadde svart på e-poster eller SMS-er hvor de blir bedt om å oppgi personnummer, passord eller andre sensitive opplysninger.

Sikkerhetsekspert: - Pornosider har et ufortjent dårlig rykte
Vi Pluss– Det betyr at de har sendt fra seg informasjon som høyst sannsynlig kan eller har blitt misbrukt til svindel, ID-tyveri eller annen datakriminalitet. Det er et skremmende høyt antall, uttalte seniorrådgiver Ivar Kjærem i NorSIS til Vi.no den gang.
Han mente eldre som gruppe er aller mest utsatt for dataangrep.
Medietilsynet har også uttrykt bekymring forat folk over 60 sliter med å avsløre falske nyheter.
– Vi trenger et krafttak for å øke den kritiske medieforståelsen blant dem over 60, uttalte direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Enkel guide til skylagring: Slik kommer du i gang
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.