- Det du deler på Facebook, bør i prinsippet kunne leses av hvem som helst, for det er veldig lett at ting kan komme på avveie, sier Astrid Valen-Utvik.

Du takker vel ikke ja til disse Facebook-testene?
Hun er gründer av selskapet Valen-Utvik, og jobber med ulike bedrifters satsing i sosiale medier (SoMe). Og SoMe-eksperten mener at det er viktig at godt voksne henger med og bruker sosiale medier.
Hun legger spesielt vekt på Facebook, som er det største sosiale nettverket i verden. Her kan du holde kontakten med familie og venner, engasjere deg i samfunnet, dele kunnskap og bli underholdt.
Men – enten du er fersk eller har brukt Facebook en stund er det særlig én ting du bør passe på: hvordan du oppfører deg.
Kan du stå for det du skriver?
Først noen nøkkelord som alle Facebook-brukere bør ha i bakhodet:
- sunn fornuft
- god folkeskikk
- nett-bevisst

- Du kan velge om du vil dele innhold offentlig, kun med venner eller kun med noen utvalgte. Noen tenker at det å dele noe på Facebook ikke er så mye mer enn å si det man mener på en fest eller i et rom fullt av mennesker. Men når du deler noe på Facebook, så er det flere ting du bør tenke på, understreker Valen-Utvik.
For eksempel fungerer ironi og sarkasme ofte dårlig i sosiale medier, fordi man ikke kan lese kroppsspråk og ikke hører tonefall til det som sies, mener hun.
«Verstingene» på Facebook
Eksperten sikter spesielt til den godt voksne målgruppen. Her er det én tabbe svært mange begår:

Facebook-meldingene du ikke må sende videre
- Dessverre er det ofte mange fra 55 år og oppover, som «snakker» på Facebook på en veldig bastant, direkte og nesten aggressiv måte, antakelig fordi de er engasjert og vil ha frem sitt poeng, mener Valen-Utvik.
- Kanskje de har sett en debatt på tv og vil ytre seg i samfunnsdialogen. Det er jo supert, men det kan være nyttig å puste med magen, telle til ti og tenke at de som leser det du skriver, har kanskje ikke fått med seg hele konteksten, råder eksperten videre.

Du deler privat informasjon med flere enn du kanskje tror
Hun ber meningstyrerne huske på:
- Mottakerne kan lese det du skriver og tolke det i en annen mening enn det du kanskje har skrevet det.
- Det du skriver kan leses av veldig mange flere enn det du kanskje antar.
- Om du deler med vennene dine, altså ikke offentlig, men begrenset til dem du er Facebook-venn med, så kan de likevel fortelle videre, de kan ta skjermdump (bilde av skjermen) av det du har delt, og det kan spres og dukke opp andre steder.
- Så lenge du kan stå for det du skriver, også om du står ansikt til ansikt med den eller dem det gjelder, så er det ikke noe problem, mener eksperten.
Unngå STORE bokstaver
Hanne Olea Libakken ved Seniornett.no sier det enkelt:
- Generelt bør du oppføre deg som du gjør i livet ellers, og ta hensyn til dine medborgere.

Liabakken har følgende tips til Facebook-brukere:
- Trå varsomt og tenk over hva du publiserer.
- Du bør ikke publisere bilder av andre uten tillatelse.
- Ikke skriv innlegg med STORE bokstaver da det ofte blir oppfattet som rop og støy på sosiale medier.
Valen-Utvik har også et annet tips til hva du må tenke på før du deler noe på Facebook, nemlig om det du deler av lenker er seriøst eller bare tull, tøys eller ren propaganda:
- Har du sjekket kildene godt nok til artikkelen eller videoen før du deler? Er du sikker på at det er fra en troverdig aktør?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.