App for mobil og nettbrett

Her er appene du bør skaffe deg

Raskere legetime, matvarer levert på døren, bedre kontakt med barnebarna - dette er appene du bør laste ned.

MOBIL-APP: En kart-app er kjekt å ha, enten du er påkort tur i nærområdet eller på en lang tur utenlands. Hvilke andre apper er greie å laste ned på mobil eller nettbrett? Og hvordan gjør du det? I artikkelen under får du gode tips. Foto: Scanpix.
MOBIL-APP: En kart-app er kjekt å ha, enten du er påkort tur i nærområdet eller på en lang tur utenlands. Hvilke andre apper er greie å laste ned på mobil eller nettbrett? Og hvordan gjør du det? I artikkelen under får du gode tips. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Med nettbrett eller mobil kan man fint surfe rett i nettleseren, men med app (forkortelse av «applikasjon»), blir det som regel enda kjappere å finne frem til det man trenger. Det kryr av praktiske apper som tilbyr tjenester som billettkjøp, betaling av regninger, reisebestilling, bestilling av legetime, værapper, også videre.

Lurer du på hvilke apper som er kjekke å ha på mobilen og nettbrettet ditt? Her får du eksperttipsene.

Slik kan app hjelpe deg

En app er et lite program som har en spesiell oppgave, og med ulike apper kan du skreddersy nettbrettet og telefonen din slik at den tilfredsstiller akkurat dine behov. Men før du velger apper du vil laste ned, kan du tenke over hva som er viktigst for deg når du bruker telefon og nettbrett:

EKSPERT: Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no. Foto: Tek.no.
EKSPERT: Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no. Foto: Tek.no. Vis mer
 • Har du faste favoritt-nettaviser som du leser hver dag, kan du laste ned appen for hver side, og slippe å gå inn i nettleseren din hver gang du vil lese avisen.
 • Er du opptatt av vær? Da finners det en haug med nyttige værapper.
 • Vil du bruke sosiale medier kan du laste ned apper som Facebook, Snapchat eller Instagram.
 • Liker du å se på serier og filmer eller live nyheter?
 • Reiser du mye og behøver et kart?
 • Vil du slippe å stå i billettkø når du skal reise kollektivt i Oslo, kan du bruke billettappen til Ruter. Mange kollektivselskap i andre byer har også tilsvarende apper.

- Siden det kan være vanskelig å ta seg frem på nettet for enkelte, kan det hjelpe å ha appene fra mediene som er interessante installert. Dermed slipper du å taste adresser eller risikere å rote deg bort, tipser Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no.

VÆR-APP: Sjekk hvordan dagens vær blir, time for time og langtidsvarsel. Pent.no og Yr.no er eksempler på gode vær-apper. Skjermdump: App Store.
VÆR-APP: Sjekk hvordan dagens vær blir, time for time og langtidsvarsel. Pent.no og Yr.no er eksempler på gode vær-apper. Skjermdump: App Store. Vis mer

Gode apper for mobil og nettbrett

Så hvilke apper kan være greie å laste ned?

Her kommer Tek-journalist Finn Jarle Kvalheim med sine tips:

STREAMING: De fleste TV-kanalene tilbyr deg å streame deres programmer, filmer og nyheter via app. Sjekk for eksempel ut appene fra NRK. Skjermdump: App Store.
STREAMING: De fleste TV-kanalene tilbyr deg å streame deres programmer, filmer og nyheter via app. Sjekk for eksempel ut appene fra NRK. Skjermdump: App Store. Vis mer
 • Last ned appene for nettavisene du leser hver dag, for eksempel NRK, TV2, Aftenposten, VG og så videre. Du kan helt enkelt laste ned applikasjonen fra hjemmeskjermen til de ulike nettsidene.
 • Vær-apper passer for alle og er kjekt å ha, for eksempel Yr.no eller Pent.no.
 • Kry-appen for raske legetimer rett på skjermen er en ting som er grei å ha.
 • Eldre har ofte barnebarn de ser altfor sjelden - så å legge inn de sosiale mediene som familien bruker er også en god ting. Den som ordner oppsettet bør sørge for å skru av alt unntatt de viktigste varslene i disse. Vurder å legge inn Lite-versjoner, som eksempelvis Facebook har for sin vanlige tjeneste og Messenger. Her er det litt færre knapper å trykke på, men den samme grunnleggende tjenesten - disse finnes for Android.
 • Tjeneste-apper som Kolonial.no kan være praktisk - da bestilles dagligvarene på skjermen og leveres på døren.
 • Radio-apper er ofte enkle og gode, med noen få store knapper på skjermen. I disse litt mer kompliserte DAB-tider kan det være greit å ha tilgang på nettradio.
 • Apper som tillater de nærmeste i familien å fjernstyre nettbrettet ved behov, kan være greie å installere og sette opp, slik at hjelpen er nær om noe går galt. En slik app er for eksempel AirDroid, for Android-nettbrett. For iPader er det ikke mulig å fjernstyre på samme måte, men det er mulig å legge inn apper som VNC, som lar noen logge inn og se skjermen via internett. Det kan hjelpe greit på hvis det kommer opp en feilmelding man ikke forstår.

Her laster du ned appene

Hvis du har iPhone eller iPad, må du bruke App Store for å laste ned apper. App Store ligger ferdig installert på mobilen og nettbrettet fra Apple. Skal du laste ned fra App Store?

Telenor har publisert denne gode bruksanvisningen på hvordan du finner og laster ned apper for iPhone og iPad via App Store:

Har du en Android-mobil eller nettbrett, er det Google Play butikk du skal bruke for å laste ned apper.

Play Butikk-appen er forhåndsinstallert på Android-enheter som støtter Google Play. Skal du laste ned fra Google Play?

Telenor har publisert denne gode bruksanvisningen på hvordan du finner og laster ned apper for Android via Google Play:

Når du har lastet ned en eller flere apper, bør du legge appene som du vil bruke oftest sentralt i menyene på telefonen eller nettbrettet ditt, anbefaler Kvalheim.

- Du bør ikke installere for mange apper på brettet, siden det øker faren for å gå deg bort. Du bør holde deg til de essensielle i første omgang, og eventuelt gradvis bygge på, tipser Kvalheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.