Minnekonto på sosiale medier:

Har du skrevet Facebook-testament?

Vi lever ikke lenger bare fysiske liv. Det kan være lurt å velge en minnekontoforvalter til å styre ditt digitale ettermæle.

Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): De digitale sporene vi legger igjen på nettet har evig liv, med mindre vi aktivt sletter dem selv. Hvis du ønsker at Facebook-kontoen din skal slettes etter din død, må du be noen om å varsle Facebook om at du ikke lenger lever og sende dem kopi av dødsattest eller dødsannonse.

FACEBOOK: Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Gjør du ingenting, og dine pårørende ikke kontakter Facebook, blir kontoen din stående som før. Det betyr at du fortsatt kan dukke opp i lista over venner man kanskje kjenner, og vennene dine vil fortsatt oppfordres til å gratulere deg med dagen på bursdagen din.

Dette kan du gjøre selv

Ønsker du at kontoen din slettes, kan du registrere det selv. Et alternativ er å utnevne en minnekontoforvalter og la kontoen din bli stående som en minneside. Den du utnevner til minnekontoforvalter kan skrive et innlegg på profilen og oppdatere profil- og forsidebilde.

For eksempel kan det være aktuelt å skrive noen ord om at kontoens eier er død, og dele detaljer om minnestund. Forvalteren kan ikke gjøre endringer på dine tidligere poster.

En minneside blir et sted de etterlatte kan skrive hilsener, eller bare bla gjennom deres felles minner. Som en digital minnelund, om du vil.

Slik velger du minnekontoforvalter:

  • Åpne Facebook, og trykk på den mørkeblå trekanten helt til høyre i den blå topplinja. Velg Innstillinger. Bildet du da får opp, skal se sånn ut:
Har du skrevet Facebook-testament?
  • Velg Rediger på linja for minnekontoinnstillinger. Da kommer du til dette bildet:
Har du skrevet Facebook-testament?

Kan ikke lese meldinger

Minnekontoforvalteren du velger får ikke tilgang til kontoen før etter at Facebook har fått bevis for at du er død. Det gjøres på denne sida.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Du kan gi minnekontoforvalteren tillatelse til å laste ned en kopi av det du har delt på Facebook.

Minnekontoforvalteren din kan ikke:

  • Logge inn på kontoen din.
  • Lese meldingene dine
  • Fjerne noen av vennene dine eller sende nye venneforespørsler

Facebook vil heller ikke oppgi din innloggingsinfo til noen som ber om det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.