Denne guiden viser deg hvordan du kan bruke flatskjermen du allerede har til å vise nett-TV-innhold fra Netflix, HBO, NRK, TV2 Sumo eller Youtube. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Denne guiden viser deg hvordan du kan bruke flatskjermen du allerede har til å vise nett-TV-innhold fra Netflix, HBO, NRK, TV2 Sumo eller Youtube. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Hvordan få nett-TV på din gamle flatskjerm:

Guide til nett-TV for deg som er helt nybegynner

Tre billige og enkle løsninger.

Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Denne artikkelen er skrevet for deg som ikke har en moderne smart-TV. Du har en helt vanlig flatskjerm i stua, og du har lyst til å bruke den til alt som skjer på nett-TV, som «alle andre» mestrer så lett som bare det.

Vi skal se på tre enkle metoder for å bli med på moroa. Det finnes mange flere måter å strømme TV på. Dette er en artikkel for deg som ikke har prøvd det før.

Du MÅ ikke ha en TV

For å se TV i dag, så trenger du egentlig ikke en TV i det hele tatt. Du kan se akkurat de samme programmene, både strømme-TV og direktesendt TV, rett på din mobil, nettbrett eller PC.

Men TV-en som du allerede har, er tross alt sola i stuas univers. Sofa, bord og stoler kretser i bane rundt denne. Vi skjønner godt at du vil bruke den når du skal benke deg til med seriene som alle snakker om.

- Jeg har en god, gammel tjukk-TV med kabel i veggen: Du kommer ingen vei med den TV-en. Toget har gått. Den må leveres til gjenvinning eller gis bort på Finn.no hvis du vil se programmer og filmer når det passer deg.

- Jeg har allerede en smart-TV: Gratulerer, framtidsmenneske! Hvis du trenger tips, så les heller denne saken fra proffene i Dinside.

- Jeg har flatskjerm og Get-boks: Flott! Her er noen tips til hvordan du bruker den.

Hva er greia med nett-TV?

Nett-TV skiller seg fra god, gammeldags lineær TV-sending ved at du kan se hvilket innhold du ønsker når som helst. Så mange ganger du vil. Du kan pause, spole tilbake og se ting på nytt. Dersom du vil følge en sendning direkte, for eksempel Dagsrevyen, så finnes det en god løsning for det også på nett-TV.

Nett-TV har endret vanene våre, og blant annet gjort serieformatet til allemannseie. Å binge en serie betyr at man ser alle episodene i ett strekk - seriefråtsing.

Jeg har en flatskjerm, og jeg har internett hjemme. Hva gjør jeg?

Resten av denne artikkelen er skrevet for deg.

Hvis du tar en titt på baksiden av TV-en din, så vil du se flere forskjellige uttak for å plugge inn diverse kabler. La oss kalle det porter. Én eller flere av disse heter HDMI. Det er denne du trenger, og det holder at du har én HDMI-port.

Bak TV-en din finner du en eller flere HDMI-porter. Bruk en HDMI-kabel fra en av disse til tilsvarende port i din PC, og du er i gang. Foto: Andreas H. Carlsen
Bak TV-en din finner du en eller flere HDMI-porter. Bruk en HDMI-kabel fra en av disse til tilsvarende port i din PC, og du er i gang. Foto: Andreas H. Carlsen Vis mer

Løsning 1: Kabel fra PC til TV (150 kroner)

Denne løsningen er ikke så elegant, men den fungerer helt fint.

Du trenger en PC som er koblet til internett. Både trådløst internett og kablet internett fungerer fint. PC-en må ha en port for HDMI-kabel.

I tillegg trenger du en HDMI-kabel. Det finner du i enhver elektronikkbutikk, og det koster fra 150 kroner og oppover. Du skal trekke denne fra PC-en din, som også må ha en HDMI-port, og inn i tilsvarende port bak TV-en.

Når det er gjort, så tar du fram TV-ens fjernkontroll, og velger hvilken kilde/source du vil bruke. Finn fram til kilden som heter HDMI. Nå skal TV-en bli en forlenget skjerm for din PC. Det betyr at du kan gå på en kanal for nett-TV – for eksempel tv.nrk.no, og så kan du begynne å se programmer fra statskanalen på skjermen i stuen.

Slik ser en godt brukt Chromecast ut. Du plugger den i HDMI-porten bak TV-en. NB: Chromecasten må kobles opp mot samme trådløse nettverk som du bruker på din PC/mobil. Foto: Andreas H. Carlsen
Slik ser en godt brukt Chromecast ut. Du plugger den i HDMI-porten bak TV-en. NB: Chromecasten må kobles opp mot samme trådløse nettverk som du bruker på din PC/mobil. Foto: Andreas H. Carlsen Vis mer

Løsning 2: Kjøp en Chromecast (450 kroner)

For deg som har trådløst nett, og som vil ha en rimelig løsning.

Chromecast er en liten dings som Google har laget, som gjør at du kan vise innhold fra din mobil, nettbrett eller datamaskin, på TV-skjermen. Den er billig, og fungerer. Selges i vanlige elektronikkjeder.

Her er det selve Chromecast-dingsen som skal kobles inn i HDMI-porten på TV-en. Du finner en enkel guide til hvordan du kobler det sammen her. Hele poenget med Chromecast, er at du kobler Chromecasten opp på det samme trådløse nettet som din PC/nettbrett/mobiltelefon. På mobilen din vil du trenge appen Google Home. Når du så er inne i nettleseren Google Chrome, vil du se et symbol oppe i høyre hjørne for å sende bildet over til TV-en.

Skal du kjøpe Chromecast, så vær oppmerksom på at det finnes noen varianter. Vi anbefaler den som bare heter «Chromecast» (450 kroner) eller «Chromecast Ultra» (900 kroner). De er laget for TV. Styr unna varianten som heter «Chromecast Audio», fordi den er laget for å sende musikk til anlegget ditt.

Apple TV-boksen kobles i TVens HDMI-port. Deretter kobler du Apple TV-boksen på ditt trådløse nettverk - eller bruker en internett-kabel rett i boksen. Foto: Andreas H. Carlsen
Apple TV-boksen kobles i TVens HDMI-port. Deretter kobler du Apple TV-boksen på ditt trådløse nettverk - eller bruker en internett-kabel rett i boksen. Foto: Andreas H. Carlsen Vis mer

Løsning 3: Kjøp Apple TV (1.700 kroner)

Dette koster litt mer enn Chromecast, men jeg syns den er enklere og mer elegant i bruk. Jeg har levd med denne løsningen i mange år og bruker den fremdeles.

Hvis du er vant til Apple-produkter, som for eksempel en iPhone, så vil dette gå veldig greit. Men: Du kan helt fint bruke Apple TV selv om du ikke har iPhone eller Mac. Den fungerer på egen hånd også.

Du plugger Apple TV-boksen inn på TV-ens HDMI-port (samme som Chromecast-løsningen). Deretter følger du instruksene for å sette den opp.

Her laster du inn de forskjellige TV-kanalene på samme måte som du laster ned apper til mobiltelefonen. Fordelen med det, er at appene, eller TV-kanalene, er laget for å fungere på nettopp Apple TV. I tillegg følger det med en enkel fjernkontroll, så du trenger ikke å styre noe fra din PC/nettbrett/mobiltelefon i det hele tatt.

Tips til å komme i gang

Du har fått deg nett-TV. Det er masse gode tilbud der ute, men her er seks gode steder å starte:

NRK er en veldig god start. NRK har masse flotte programmer, i tillegg til at det er lett å finne fram til direktesendt TV også. Du har allerede betalt skatt for å bruke NRK, så det er bare å forsyne seg med svært god samvittighet.

Netflix er kjent for å sende verdens beste serier, men de har i tillegg tonnevis med filmer. Det samme gjelder for HBO. Netflix og HBO er reklamefritt, og krever at du betaler et månedlig abonnement og logger deg inn. Når du er logget inn, vil du få anbefalinger basert på hva du tidligere har sett.

Sjekk ut Youtube. Dette er videoinnhold som er skapt av hvem som helst. Du kan legge inn video her selv, hvis du vil. Du kan finne instruksjonsvideo til alt mellom himmel og jord. Lyst til å lære å løse Rubiks kube? Å bene ut et lammelår? Eller å sykle på bakhjulet? Youtube har svaret. Til gjengjeld har de nesten ingen kildekontroll, så du må bruke sunn, kritisk sans.

TV2 Sumo er TV2 i nett-TV-versjon. De har fem forskellige abonnementer, hvor du velger hva som er viktig for deg: Nyheter, sport eller filmer og serier - eller alt sammen. De har veldig gode introduksjonspriser, så ta en titt på det som står med liten skrift.

Liker du norsk humor, er Dplay kanalen for deg. Dplay er det du forbinder med gode, gamle TVNorge, pluss Discovery. De har først og fremst et stort utvalg av norske humor- og realityserier, i tillegg en del andre serier og dokumentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.