Bytte batteri i høreapparatet

Funker ikke høreapparatet?

Gode råd til deg som strever med høreapparatet.

PROBLEMER MED HØREAPPARATET?: En av grunnene til at høreapparatet ikke fungerer som det skal, kan være noe så enkelt som at du ikke har gitt batteriet tid til å aktiveres før du satte det inn i høreapparatet. Flere tips får du i artikkelen under. Foto: Scanpix.
PROBLEMER MED HØREAPPARATET?: En av grunnene til at høreapparatet ikke fungerer som det skal, kan være noe så enkelt som at du ikke har gitt batteriet tid til å aktiveres før du satte det inn i høreapparatet. Flere tips får du i artikkelen under. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sett vil hver femte nordmann i 2020 ha en eller annen form for hørselshemming, ifølge Norges arktiske universitet (UIT). Men for mange hørselshemmede vil høreapparat bedre tilstanden vesentlig.

Flere som bruker høreapparat kan samtidig oppleve det som vanskelig å få apparatet til å fungere optimalt, særlig utfordrende kan det være å bytte batteri, opplyser kommunikasjonssjef ved Hørselshemmedes Landsforbund (HFL), Anja Hegg, til Vi.no.

Her er noen gode tips til deg som strever med høreapparatet.

Tett ørevoksfilter?

At høreapparatet ikke fungerer som det skal kan skyldes flere faktorer, ifølge Odd Martin Okkenhaug Bjørkli, audiograf ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Blant annet vil en endring i personens hørsel gjøre at høreapparatene underforsterker lyden. Derfor bør du bestille en time hos audiografen dersom du tror at hørselen kan ha endret seg, sier Bjørkli.

– Dersom apparatene plutselig blir stille kan det være noe feil med apparatet, eller at et ørevoksfilter er tett. Ørevoksfilteret kan du bytte selv, legger han til.

Andre grunner til at høreapparatet ikke fungerer som det skal, kan være at du ikke har gitt batteriet tid til å aktiveres før du satte det inn i høreapparatet – det tar cirka to minutter. Det kan også skyldes smuss på batteriets eller høreapparatets kontaktflate.

FLAT SIDE OPP: Når du bytter batteri i høreapparatet, må du først og fremst legge det med den flate siden opp i apparatets batteriskuffe. Foto: Scanpix.
FLAT SIDE OPP: Når du bytter batteri i høreapparatet, må du først og fremst legge det med den flate siden opp i apparatets batteriskuffe. Foto: Scanpix. Vis mer

Slik bytter du batteri

Batteri i høreapparat er veldig små, og har du nedsatt syn eller fingerfølsomhet, kan disse være vanskelig å bytte, mener Bjørkli.

– Hvordan man skal bytte batteri varierer i forhold til de forskjellige høreapparat-modellene, sier audiologen.

Han kommer med følgende tips:

 • Legg alltid batteriet inn i batteriskuffen med den flate siden opp. Dette står også beskrevet i bruksanvisningen som følger med høreapparatet.
 • Det finnes flere forskjellige hjelpemidler som kan forenkle bruken av høreapparater. Dersom du har problemer med å selv justere lyden opp og ned, eller å bytte programmer, kan du få en fjernkontroll til høreapparatene.
 • Du kan også få hjelpemidler som lar brukeren strømme telefonsamtaler og TV-lyd direkte fra multimediekilden og inn i høreapparatene.

Flere batteri-tips

 • Trenger du hjelp med å bytte batteri til høreapparatet, kan du ta kontakt med Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som har frivillige likepersoner for høreapparatbrukere som kan hjelpe deg. Disse kan bistå med rengjøring, skifte av filter, batterier og slange. Du finner din nærmeste likeperson her.
 • Det er fire ulike batterityper, som er tilpasset ulike høreapparater. Det er kun én batteritype som passer i et bestemt høreapparat - kontroller derfor batteritypen før du kjøper nye batterier. Alle batteritypene har ulike farger:
 1. Batteritype 10 er merket med gult
 2. Batteritype 312 er merket med brunt
 3. Batteritype 13 er merket med oransje
 4. Batteritype 675 er merket med blått
 5. Det er egne batterier til CI-apparater
 • HLF selger batterier til alle typer høreapparater. Apotek, optikere, høreapparatleverandører og nettbutikker selger også batterier til høreapparater.
 • Hvor lenge batteriet varer avhenger av hva slags høreapparat du har, hvordan det er programmert, samt hvor høyt volum du har, men vanligvis en-to uker. Vær oppmerksom på at for høreapparater med trådløse funksjoner er batteritiden vanligvis kortere.
 • Det er viktig å beskytte batteriet mot fuktighet. Hvis batteriet blir vått, for eksempel av svette, må du snarest tørke det. Du sparer ikke batteriet ved å slå av høreapparatet. Så snart du drar av tapen, aktiveres batteriet, og det fortsetter å være aktivert inntil det er brukt opp.
 • Oppbevar høreapparatet ved vanlig romtemperatur mellom 10 og 25 °C. Varme og kulde kan forkorte oppbevaringstiden. Du må ikke legge høreapparatbatterier i kjøleskapet. Kontakt med metallgjenstander som nøkler eller mynter kan forårsake kortslutning i batteriet. Derfor bør du aldri ha enkeltbatterier liggende løst i håndvesken eller lommeboken. La dem ligge i emballasjen.

( Kilder: HLF.no, Høreapparatbutikken.no )

Husk forsikring

Hvis høreapparatet blir ødelagt, er det NAV som skal betale for reparasjonen.

– Men dersom brukeren av apparatet mister det, er det viktig at vedkommende har ordnet med forsikring ettersom man kun får dekket nye apparater hvert sjette år, understreker Bjørkli.

Beregnet ventetid for hørselshjelp

For å få høreapparat må du henvises til en audiograf. Da vil audiografen måle hørselen din, finne ut hva slags hørselstap du har, finne riktig hjelpemiddel tilpasset ditt behov, for eksempel høreapparat. Du vil også få gode råd om hørsel.

Audiografen jobber som regel på sykehus, hos privatpraktiserende øre-, nese- og halsspesialist eller hos leverandører av høreapparater. De jobber også som rådgivere i for eksempel hjelpemiddelsentraler eller bedriftshelsetjenesten.

Det er ventetid på å få tilpasset høreapparater ved landets sykehus. Her har du også anledning til å velge et annet sykehus med kortere ventetid om det er hensiktsmessig og praktisk mulig.

 • HLFs krav er det skal være maksimalt 12 uker å vente på å få tilpasset et høreapparat. Gjennomsnittet ved landets hørselssentraler ligger på mer enn det dobbelte av dette.
 • Her finner du oppdaterte ventetider på tilpasning av høreapparater.
 • Du kan også ta kontakt med Hørselshemmedes Landsforbund for spørsmål. E-post: hlf@hlf.no, Telefon: 22 63 99 00

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer