Økokrim advarer mot fenomenet deepfake:

Frykter svindelmetode: Bruker barnebarn i falske videoer

En kort video av barnebarnet ditt som snakker til deg, kan i virkeligheten være en datamanipulasjon laget av svindlere.

NYE SVINDELMETODER: Ifølge Økokrim vil det komme stadig flere forsøk der svindleren gir seg ut for å være noen andre enn mottakeren ser at de er. Foto: Shutterstock NTB
NYE SVINDELMETODER: Ifølge Økokrim vil det komme stadig flere forsøk der svindleren gir seg ut for å være noen andre enn mottakeren ser at de er. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bruk av ulike internett-tjenester gir oss mange muligheter til å blant annet holde kontakten med våre nærmeste. Men det krever også at vi ikke stoler blindt på all informasjon som deles med oss. Profesjonelle svindlere vil hele tiden forsøke å finne nye metoder for å lure oss. Målet er ofte eldre, som svindlerne antar er lettere å lure på nett.

Vi.no har tidligere skrevet om svindlere som bevisst har gått inn for å svindle eldre kvinner over 70 år, såkalt Olgasvindel.

- Den aller nyeste svindelmetoden vi forventer å se, er bruk av Deepfake - teknologisk manipulasjon, sier førsteadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Vi.no.

«Kan du sende meg penger, mormor?»

Ifølge Svae-Grotli blir svindelmetodene mer avanserte i takt med den teknologiske utviklingen og etter hvert som flere sosiale medier tas i bruk.

- Det er i seg selv ikke noe problem å bruke sosiale medier som Snapchat eller Facebook, men bruken kan føre til at andre personer kan forsøke å komme i kontakt med deg. Du kan tro at du for eksempel er i kontakt med barnebarnet ditt, mens du i virkeligheten kommuniserer med noen helt andre, sier Svae-Grotli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.