Fallskader og forebygging av fall

Forskere lager robot-belte som hindrer deg i å falle

Når beltet merker at du faller, skal det skubbe deg opp igjen.

ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL.
ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fallskader er rangert som den sjette viktigste bidragsfaktoren til helsetap i Norge, blant annet større enn helsetapet forbundet med hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det forskes stadig på metoder og hjelpemidler som kan bidra med å forebygge fall, særlig hos eldre. Sist ut er et verktøy som noen italienske forskere står bak; et robotbelte.

Lærer seg hvordan du går

Robotbeltet veier fire kilo og skal festes som et hoftebelte. Beltet består av fire motorer som er koblet til fester rundt lårene på personen som bruker det. Inne i beltet sitter det flere sensorer som merker hvordan personen går til vanlig.

Forskningsprosjektet er omtalt på Nature.com.

I denne videoen ser du hvordan robotbeltet fungerer:

Din gange blir analysert av en datamaskin som etter hvert lærer hvordan du går. Dermed vil datamaskinen merke når ganglaget forstyrres på en eller annen måte.

Raske, uvanlige endringer blir tolket som at du er på vei til å falle, og systemet skal da redde deg fra å falle.

Når beltet merker at du er på vei til å falle, dytter robotfunksjonen begge lårene raskt ned slik at du står støtt på beina igjen. Dette gjør at balansepunktet blir gjenopprettet, og fallet avverges.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.