Fallskader og forebygging av fall

Forskere lager robot-belte som hindrer deg i å falle

Når beltet merker at du faller, skal det skubbe deg opp igjen.

ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL.
ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fallskader er rangert som den sjette viktigste bidragsfaktoren til helsetap i Norge, blant annet større enn helsetapet forbundet med hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det forskes stadig på metoder og hjelpemidler som kan bidra med å forebygge fall, særlig hos eldre. Sist ut er et verktøy som noen italienske forskere står bak; et robotbelte.

Lærer seg hvordan du går

Robotbeltet veier fire kilo og skal festes som et hoftebelte. Beltet består av fire motorer som er koblet til fester rundt lårene på personen som bruker det. Inne i beltet sitter det flere sensorer som merker hvordan personen går til vanlig.

Forskningsprosjektet er omtalt på Nature.com.

I denne videoen ser du hvordan robotbeltet fungerer:

Din gange blir analysert av en datamaskin som etter hvert lærer hvordan du går. Dermed vil datamaskinen merke når ganglaget forstyrres på en eller annen måte.

Raske, uvanlige endringer blir tolket som at du er på vei til å falle, og systemet skal da redde deg fra å falle.

FORSKNINGSPROSJEKT: Her testes robotbeltet ut av en eldre bruker. Foto: Hillary Sanctuary / EPFL.
FORSKNINGSPROSJEKT: Her testes robotbeltet ut av en eldre bruker. Foto: Hillary Sanctuary / EPFL. Vis mer

Når beltet merker at du er på vei til å falle, dytter robotfunksjonen begge lårene raskt ned slik at du står støtt på beina igjen. Dette gjør at balansepunktet blir gjenopprettet, og fallet avverges.

Ideen er at robotbeltet ikke skal være i veien eller forstyrre brukeren til vanlig. Den skal bare slå seg på når den trengs.

Ikke til salgs enda

Vito Monaco er en av de italienske ingeniørene som har vært med å utvikle robotbeltet. Han forteller til Vi.no at produktet foreløpig bare er en prototype som ikke er tilgjengelig for salg, verken i butikk eller fra hjelpemiddelsentraler.

De jobber enda med å utbedre robotbeltet.

- Akkurat nå gjennomfører vi en klinisk studie innenfor rammen av Cyberlegs plus plus-prosjektet, som skal gi utvikleren fullstendig sertifisering for å selge beltet, sier Monaco til Vi.no.

- Kan fungere for noen

Seniorforsker ved SINTEF, Farshchian Babak, har sett flere slike «exoskeleton»- løsninger. De fleste har sitt opphav fra militær forskning, opplyser han.

Han forteller at det finnes flere firmaer som selger kroppsbårne sensorer, og at noen kommuner har prøvd sensorer som kan limes til huden. Felles for dem er at de ikke er modne, men ifølge Babak skjer det rask utvikling i feltet.

Babak og forskerkollegaene hans mener hjelpemidler som robotbeltet har sitt anvendelsesområde, men ikke i generell forebygging av fall.

FORSKER: Farshchian Babak, Seniorforsker ved SINTEF. Foto: SINTEF.
FORSKER: Farshchian Babak, Seniorforsker ved SINTEF. Foto: SINTEF. Vis mer

- Forebygging av fall hos eldre er et komplekst problem som har både medisinske, sosiale, psykologiske årsaker. Denne løsningen kan fungere for dem som har et direkte fysisk og/eller medisinsk handikap. Eller kanskje de som har hatt hoftebrudd, sier Babak til Vi.no.

Dårlig brukervennlighet

Det er altså ikke et belte som passer for alle eldre med risiko for å falle:

- Jeg vil si nei. En utfordring med fall er at mange som er i risikogruppen for dette ikke er i behandling. Det vil si at de ikke er fanget opp av helsetjenestene, og mange føler at de ikke er i noen fall-risikogruppe selv om de faktisk er det, sier Babak og legger til:

- En annen utfordring er brukervennlighet. Vi vet at til og med enkle kroppsbårne sensorer er noe mange eldre ikke vil ha på seg.

Mobil-app måler fallrisiko

Babak og kollegaene har på sin side jobbet med ulike mobilapper som eldre kan bruke for å måle fallrisiko hos seg selv. Appene fungerer slik at den eldre bruker sensorer på en mobil for å «gjette» hvor stor risiko en selv har for å falle.

Her kan du lese mer om app-prosjektet.

I tillegg har SINTEF jobbet med deteksjon av fall. Det vil si teknologi som trigges etter at man har falt.

- Vi har også jobbet med løsninger/apper for å trene eldre slik at de kan bygge opp muskulatur for å forebygge fall, avslutter Babak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.