Eldre latterliggjøres for databruken

– Føler seg verdiløse når de ikke takler ny teknologi

– Jeg synes det er vondt når eldre blir latterliggjort for sin databruk, sier Kristin Ruud i Seniornett Norge.

DIGITALT ELDRELIV: Kristin Ruud, generalsekretær for Seniornett Norge, mener det er viktig at seniorer lærer seg digitale ferdigheter for å fungere i hverdagen. Foto: Curt Hjersted
DIGITALT ELDRELIV: Kristin Ruud, generalsekretær for Seniornett Norge, mener det er viktig at seniorer lærer seg digitale ferdigheter for å fungere i hverdagen. Foto: Curt Hjersted Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – En del synes det er flaut å ikke få det til. Når de sliter med å mestre ny teknologi føler de seg verdiløse. Jeg har opplevd at de sier rett ut at de er fortvila og sier «ingen har bruk for meg», sier Kristin Ruud, generalsekretær for Seniornett Norge. Organisasjonen holder ulike kurs over hele landet for seniorer som vil på nett.

Mange eldre har tatt steget inn i den digitale verden. Blant annet på Facebook vokser den godt voksne brukergruppa.

– Jeg synes det er vondt når eldre blir latterliggjort for sin databruk. Det kan være tilfeller der man har kommet borti Caps Lock på tastaturet og skriver innlegg på Facebook med store bokstaver slik at det virker som om de roper. Jeg skulle ønske folk hadde heiet mer og vært stolte av besteforeldre som for eksempel klarer å Skype, sier Ruud.

Ruud mener at man i stedet bør møte vedkommende som prøver med en klapp på skuldra.

VIL VÆRE OPPDATERT: Skuespiller Kari Simonsen (82) er avhengig av e-post og bruker sosiale medier. Hun ser fortsatt Dagsnytt 18 på lineær tv, men ser mer tv på nett nå enn før. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL VÆRE OPPDATERT: Skuespiller Kari Simonsen (82) er avhengig av e-post og bruker sosiale medier. Hun ser fortsatt Dagsnytt 18 på lineær tv, men ser mer tv på nett nå enn før. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

– Det er morsommere å få en oppmuntring. Man er jo faktisk på sosiale medier og får det til. Vi bør være rause med dem som kaster seg på den digitale bølgen. Nordmenn i aldersgruppa 70–75 er svært digitale.

– Ute hvis man ser lineær tv

– Hvis man er sammen med yngre mennesker blir man jo sett på som helt ute hvis man forteller at man ser på lineær tv. Jeg sier til sønnen min: Nå skal vi late som det er i gamle dager. Nå drikker vi kaffe og ser på Dagsnytt 18, sier skuespiller Kari Simonsen (82).

Simonsen ser NRK på lineær tv, men merker at hun har begynt å se tv på en annen måte. Hun kan også se NRK nett-tv og serier fra strømmetjenesten HBO på iPaden.

Hun er også på Facebook, Twitter og Instagram. E-post er hun helt avhengig av.

Når ingen kan hjelpe

– Jeg synes jeg har vært ganske flink til å holde meg så oppdatert som mulig, sier Simonsen, men:

– Jeg kunne gjerne gått på kurs for å lære mer.

Som mange andre har også Simonsen opplevd problemer med teknologien som ingen har kunnet gi henne noen forklaring på. Som at betaling i nettbanken på nettbrettet går fint en stund før det dukker opp en feilmelding. Feilmeldingen er det ingen som kan hjelpe henne med.

– Det største problemet er at designet i nettbanken og andre steder endrer seg før man har rukket å absorbere det man har lært, sier Simonsen.

Hun har også erfart problemer med å få bilder på tv-skjermen.

– Jeg hadde lange samtaler med Get i forbindelse med at jeg gikk over til Get fra Telenor. Det skulle være kjempeenkelt. Jeg skulle bare trykke på en knott på en liten boks, men det var umulig å få til. Heldigvis var det en svigerdatter som skjønte det til slutt.

Naturlig at det tar lengre tid å lære

Medlemsorganisasjonen Seniornett Norge arbeider for å gi eldre opplæring, støtte og veiledning i bruk av IKT. I fjor var rundt 20 000 innom kursene som ble arrangert av 200 lokalforeninger over hele landet. De fleste som deltar er i underkant av 75 år, men det kommer også kursdeltakere som er over 90 år.

Kursene tar for seg blant annet hvordan man håndterer en smarttelefon, apper, smart-tv og hvordan man kan spille musikk fra mobilen.

– Dette er typiske ting mange synes det er interessant å ta i bruk, sier Ruud.

Ruud understreker at det er naturlig at det tar lengre tid å lære nye ting når man blir eldre. Kursholderne er derfor opptatt av at det er viktig med tid, tålmodighet og repetisjon.

Fortvilet over oppdateringer

Den vanligste fortvilelsen er oppdateringer på PC, ifølge Ruud.

– I forbindelse med oppdateringer skjer det mye rart. Internett og printer kobles fra. De vet ikke hvordan de kobler seg på igjen. Folk faller av når det er mye sånt som skjer.

Ruud sier at det også handler om selvtillit. De som ikke er gode nettbrukere tror ofte at de har gjort noe feil når e-posten forsvinner.

Ruud understreker at digitaliseringen som pågår må tas på alvor og at alle bør gjøre en innsats for å kunne håndtere teknologien.

– Det digitale er involvert i alle aspekter av samfunnslivet vårt. Ønsker man å bo hjemme lenge og være selvstendig er man nødt til å gå på kurs. Da blir man trygg, sier Ruud.

Mye gøy å oppdage

Ruud understreker at nettkompetanse også medfører mye gøy.

– Jeg har snakket med en 83 år gammel kvinne som skyper med en slektning på 94 hver dag. De får ikke besøkt hverandre fordi de er dårlige til beins, men snakker med hverandre hver dag halvannen time før Dagsnytt 18 begynner. De opplever det som om de er på besøk hos hverandre.

Mange finner også glede i å være på Facebook og mange bruker Snapchat for å holde kontakten med barnebarna.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.