TENK DEG OM: Får du en snål melding på Facebook-chatten Messenger, bør du tenke deg om to ganger før du eventuelt velger å videresende den til en venn. Det kan hende du da er med på å spre et virus til alle dine følgere. Hvordan det fungerer, forteller vi deg i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø
TENK DEG OM: Får du en snål melding på Facebook-chatten Messenger, bør du tenke deg om to ganger før du eventuelt velger å videresende den til en venn. Det kan hende du da er med på å spre et virus til alle dine følgere. Hvordan det fungerer, forteller vi deg i artikkelen under. Foto: Linn Merete RognøVis mer

Virus på Facebook

Facebook-meldingene du ikke må sende videre

Stopp! Får du slike meldinger på Facebook må du for all del ikke videresende dem.

Facebook kan brukes til det aller meste, og mediet er mye mer enn kun din egen Facebookvegg og din egen nyhetsstrøm. Det er utallige grupper og nettsteder du kan følge.

Og så er det det tilhørende chatteprogrammet Messenger hvor du sender private beskjeder til en venn eller en gruppe med flere venner, om du ønsker det.

Chatteprogrammet er et supert verktøy for å holde kontakten med kjente. Men når du bruker Messenger er det én ting du må vokte deg for.

Dette er virus

Av og til kan det nemlig dukke opp skjulte viruslenker i en merkelig melding du får tilsendt. Her er ett eksempel:

Skjermdump: Facebook.
Skjermdump: Facebook. Vis mer

En slik melding kommer gjerne fra en Facebook-venn av deg, selv om vennen din ikke bevisst har sendt deg noen melding. Årsaken til at du får tilsendt meldingen fra en bekjent, kan være at vedkommende har klikket seg inn på lenken i meldingen, og da vil meldingen automatisk bli sendt videre til alle vennene hans eller hennes.

Eventuelt kan det dukke opp en type «beskjed» som du ser bilde av øverst i denne artikkelen. En melding som oppfordrer deg til å videresende beskjeden til andre:

Facebook-meldingene du ikke må sende videre

Dette kalles spam, og det er ikke alltid enkelt å kjenne igjen, men i hovedsak – dersom du får en video eller en «advarsel-melding» fra en Facebook-venn, så er det greit å sjekke først. Skjønner du hva dette handler om, hvorfor vedkommende har sendt deg dette? Hvis ikke; ikke trykk på lenken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Send en melding og spør vedkommende om de har sendt video, før du klikker på videoen. Når du har klikket på videoen, så har din Facebookkonto blitt infisert, og du sender viruset videre til alle dine Facebook-venner, advarer Astrid Valen-Utvik.

Hun er gründer av selskapet Valen-Utvik, og jobber med ulike bedrifters satsing i sosiale medier (SoMe).

Kjennetegn på virus i Messenger

Virusene som sendes inneholder gjerne info som gjør deg nysgjerrig, og som virker å være helt utypisk fra den personen som har sendt det, og det formidles ofte som at det haster veldig: «Astrid, se denne videoen av DEG!».

Et annet eksempel på en viruslenke som herjet på Facebook for en tid tilbake, er en YouTube-video som Dinside omtalte tidligere i år.

Det starter med at du får tilsendt det som tilsynelatende er en YouTube-video fra en av Facebook-kontaktene dine (som har gått fem på), der navnet ditt er nevnt i teksten som følger med:

Facebook-meldingene du ikke må sende videre

Da er det fristende å trykke på lenken, men det må du ikke gjøre. For trykker du, kommer du til en side der du er nødt til å «logge på» med Facebook-kontoen din for å se «videoen».

Går du fem på der, spres lenken videre til dine venner, og ikke bare det – du har nettopp gitt fra deg innloggingsdetaljene til uvedkommende.

Slik beskytter du deg mot virus

– Det du kan gjøre for å beskytte seg mot å sende dette selv, er å skru på totrinnsverifiseringen. Og om flere gjør det, så vil dette bli stadig vanskeligere for hackerne, tipser Valen-Utvik.

Totrinnsverifisering gjør at du er nødt til å bekrefte innlogging fra nye enheter med en engangskode via SMS eller Facebook-appen på en telefon du allerede er logget inn på, altså på samme måte som i nettbanken. Da får ikke uvedkommende logget på selv med passordet ditt i hende.

Her kan du lese hvordan du skrur på totrinnsverifiseringen.

Valen-Utvik råder deg å spørre en venn hvis du lurer, det er ikke flaut.

– Det er mye flauere å sende ut noe som gjør at ditt nettverk får samme virus og du hjelper til med å spre det hele, legger eksperten til.

Skulle du komme til skade for å klikke deg inn på en viruslenke, er det smart å skrive på den åpne Facebook-veggen at dersom noen får en melding fra deg med et visst innhold, så er dette et virus, tipser Hanne Olea Libakken ved Seniornett Norge.

Og ikke minst:

– Bytt passord, råder Libakken.