BARE TØYS: Har dette kjedebrevet dukket opp i nyhetsoppdateringen din på Facebook? Det er bare tull. Under kan du se hvordan du egentlig stiller inn hva du vil se og ikke se. Skjermdump: Facebook.
BARE TØYS: Har dette kjedebrevet dukket opp i nyhetsoppdateringen din på Facebook? Det er bare tull. Under kan du se hvordan du egentlig stiller inn hva du vil se og ikke se. Skjermdump: Facebook.Vis mer

Kontrollere nyhetsoppdateringen på Facebook

Enkel guide: Slik kontrollerer du hva som dukker opp på Facebook

Av og til dukker det opp rare innlegg i Facebook-feeden. Noe ønsker vi å se mer av, mens noe ønsker vi ikke å se i det hele tatt.

(Vi.no): Med jevne mellomrom dukker det opp kjedebrev på Facebook. Nylig har innlegget som er avbildet øverst i saken sirkulert. Det stemmer at Facebook har algoritmer som bestemmer hvem som prioriteres og nedprioriteres i nyhetsoppdateringen. Men å dele dette kjedebrevet er ikke å komme rundt systemet.

Under følger en enkel guide, om hvordan du egentlig kan kontrollere hva som blir prioritert og ikke i nyhetsoppdateringen på Facebook.

Når du logger inn på Facebook, kommer du til en slags startside. Det er her du kan navigere til forskjellige grupper, søke etter personer, sider eller grupper, eller se hva vennene dine driver med.

Facebook-besøket ender ofte med en meningsløs scrolling nedover det som kalles nyhetsoppdateringen. Der oppdateringer fra venner og sider man følger, samles.

Med meningsløs scrolling mener vi videoer, bilder, lenker, annonser eller lignende fra personer eller sider du ikke følger.

Det kan være mange årsaker til dette. Kanskje har en av vennene dine kommentert en video, eller kanskje dukker oppdateringen opp uten en åpenbar grunn til det.

Jo mer du velger bort saker, eller stiller inn preferanser og lignende, jo mer vil nyhetsoppdateringen din inneholde innlegg som passer for deg. Her viser vi deg hvordan du gjør det:

Les også: Her er appene du bør skaffe deg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor får du se innlegg fra «ukjente»

Facebook bruker såkalte algoritmer, som bestemmer hva du skal se og ikke se. Disse algoritmene lærer mer om dine preferanser for hver gang du velger bort noe, eller «liker» noe.

Dette ser man ofte også på andre sosiale medier-tjenester, der du får se innhold basert på hva du har «likt», klikket på, eller valgt bort før.

Så det enkleste du kan gjøre er å ha et bevisst forhold til dette, og «si fra» til algoritmen ved å skjule, blokkere, eller like ting du liker og ikke liker.

Les også: Disse nettbrettene er enklest i bruk.

Stille inn preferanser

Når du er inne på startsiden på Facebook, finner du en valgmeny på høyresiden, dersom du er pålogget på datamaskin. Øverst står navnet på kontoen din, og under står det «Nyhetsoppdatering». Holder man musen over «Nyhetsoppdatering»-knappen dukker det opp tre prikker til høyre. Trykk på disse, og velg «Rediger preferanser».

Her ser man hvor man må trykke for å kunne redigere preferansene sine for nyhetsoppdateringen. Skjermdump: Facebook
Her ser man hvor man må trykke for å kunne redigere preferansene sine for nyhetsoppdateringen. Skjermdump: Facebook Vis mer

Da dukker det opp en firkantet boks hvor man kan prioritere hvem man ønsker å se først (her kan man velge opptil 30 personer, sider eller grupper). Hvem man ser først, og hvem man har som «Nære venner» er to forskjellige ting. Det står mer om «Nære venner» lenger ned. I boksen hvor man kan redigere preferanser kan man også velge å slutte å følge personer, sider eller grupper. Da skal de ikke dukke opp i nyhetsoppdateringen din, men du er fortsatt venn med vedkommende på Facebook.

Her kan man velge hvem man vil se først, og hvem man ikke ønsker å se. Skjermdump: Facebook.
Her kan man velge hvem man vil se først, og hvem man ikke ønsker å se. Skjermdump: Facebook. Vis mer

For ordens skyld: Ingen får varsel om du velger å slutte å følge vedkommende, eller om du velger å se dem først i oppdateringen.

Når man redigerer preferanser kan man imidlertid kun velge mellom sider, personer eller grupper man allerede liker, er venn med, eller er medlem i.

Fjerne oppdateringer fra nyhetsoppdatering

For å få bort innlegg fra personer eller sider man ikke er venn med eller liker, må man klikke på hvert enkelt innlegg når det dukker opp.

Når et slikt innlegg dukker opp, klikker man på de tre prikkene i øverste høyre hjørne av innlegget. De tre prikkene er der både på mobil (app og nettleser), nettbrett, og på datamaskin. Valgene og prosessen er også den samme. Bildene er fra datamaskin.

Her kan du klikke for å skjule eller rapportere et innlegg. Skjermdump: Facebook.
Her kan du klikke for å skjule eller rapportere et innlegg. Skjermdump: Facebook. Vis mer

Da dukker det opp en meny, hvor man kan velge mellom å lagre, skjule eller rapportere innlegget. Her er det opp til hver enkelt å velge om man kun ønsker å skjule innlegget, eller om man ønsker å rapportere det.

Velg skjul dersom innholdet ikke er noe annet enn uinteressant for deg. Dersom innlegget er trakasserende, eller viser noe du mener ikke hører hjemme på Facebook, kan du rapportere det. Da vil du både unngå å se mer av det. I tillegg vil Facebook gjennomgå innlegget, og vurdere det opp mot sine retningslinjer for hva som er lov og ikke lov å legge ut.

Slik ser menyen ut hvor man kan velge å lagre, skjule eller rapportere et innlegg. Skjermdump: Facebook.
Slik ser menyen ut hvor man kan velge å lagre, skjule eller rapportere et innlegg. Skjermdump: Facebook. Vis mer

Dersom en spesiell side eller en person stadig dukker opp, eller kontakter deg, kan du velge å blokkere kontoen. Da vil ikke det være mulig for noen av partene å kontakte den andre. Man vil heller ikke dukke opp i hverandres nyhetsoppdatering.

For å blokkere kan du gå inn på siden, eller personen du ønsker å blokkere. Deretter klikke på de tre prikkene. Prikkene er ved siden av «Del»-knappen, like under forsidebildet på sider. Hos personer finner du tilsvarende ved siden av meldingsknappen nederst i høyre hjørne av forsidebildet.

Klikker man på prikkene, dukker det opp en meny hvor man kan velge «Blokker».

Her kan du velge noen til nære venner. Siden er sladdet av personvernhensyn. Skjermdump: Facebook.
Her kan du velge noen til nære venner. Siden er sladdet av personvernhensyn. Skjermdump: Facebook. Vis mer

«Nære venner» på Facebook

Facebook har også alternativer for de som er svært interessert i å følge enkeltpersoner. Da kan man bruke funksjonen «Nære venner». Den gjør at man får et varsel hver gang vedkommende publiserer noe.

For å legge noen til under «Nære venner», må man gå inn på vedkommendes profil. Hold musepekeren over «Venner»-knappen, og velg «Nære venner».

Gå til Vi.no-forsiden