Enkle nettbrett

Eksperttips: Nettbrettene som er enklest i bruk

Tre nettbrett utmerker seg.

ENKELT NETTBRETT: Huawei MediaPad M5 er en av ekspertenes anbefalinger til deg som ønsker et brukervennlig nettbrett av høy kvalitet. Foto: Produsenten.
ENKELT NETTBRETT: Huawei MediaPad M5 er en av ekspertenes anbefalinger til deg som ønsker et brukervennlig nettbrett av høy kvalitet. Foto: Produsenten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Jeg vil definitivt anbefale godt voksne å skaffe seg nettbrett. Ikke bare for å videochatte med familie, men også for å surfe og se bilder og videosnutter på en større skjerm. Du trenger heller ikke å dra på den gamle, tunge laptopen for å gå inn i nettbanken eller surfe på nett, det er mye enklere å ha med nettbrettet på reise, sier Lasse Svendsen, sjefredaktør i Lyd & Bilde.

EKSPERT: Lasse Svendsen, sjefredaktør i Lyd & Bilde. Foto: Lyd & Bilde
EKSPERT: Lasse Svendsen, sjefredaktør i Lyd & Bilde. Foto: Lyd & Bilde Vis mer

Er du usikker på hvilket nettbrett du skal velge? Her får du eksperttipsene.

Tre gode nettbrett

Det finnes mange nettbrett på markedet, alt fra de mest avanserte og kraftigste versjonene, til de helt enkle, men ikke fullt så kjappe. Men du kan absolutt finne nettbrett som både er av svært god kvalitet samtidig som de er veldig lette å bruke.

Det kan Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no, fortelle.

I denne kategorien har han tre soleklare anbefalinger:

EKSPERT: Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no. Foto: Tek.no.
EKSPERT: Finn Jarle Kvalheim, journalist i Tek.no. Foto: Tek.no. Vis mer
 • Apple iPad 2018 (pris fra cirka 3000 kr.)
 • Samsung Galaxy Tab S3 (pris fra cirka 4000 kr.)
 • Huawei MediaPad M5 (pris fra cirka 4500 kr.)

- Apple iPad 2018 har svært mange tilgjengelighetsfunksjoner, slik at du kan få brettet til å lese opp skrift, eller øke skriftstørrelse og ikonstørrelse etter behov. Det er også forholdsvis lett å bruke i utgangspunktet, sier Kvalheim.

Det slippes få nettbrett på Android om dagen, men Galaxy Tab S3 fra Samsung eller MediaPad M5 fra Huawei, er begge nye og oppdaterte, forteller Kvalheim:

- De er også ganske dyre, men de som er rimelige er ofte eldre modeller som fortsatt er i salg, med både ytelsesutfordringer og mulige problemer med sikkerheten, siden de som regel ikke blir oppdatert lenger. Er man ikke helt sikker på hva man trykker på, er det fint om programvaren er trygg nok til å tåle at man tar feil på nettet eller i innboksen, for eksempel.

Les også: Mobilene som er enklest i bruk

ANBEFALING: Apple iPad 2018. Foto: Produsenten.
ANBEFALING: Apple iPad 2018. Foto: Produsenten. Vis mer

De viktigste funksjonene

Noen funksjoner er særlig viktig for et nettbrett som skal være enkelt i bruk.

For de som har nedsatt syn, hørsel eller er ustø på hendene, er muligheten for å stille på størrelse for tekst og grafiske elementer til god hjelp, mener Kvalheim.

- Det bør henge godt sammen på tvers av brukeropplevelsen - slik at du ikke plutselig støter på noe som er bittelite. Større elementer på skjermen er også enklere å treffe, om det er problematisk å treffe de minste knappene, for eksempel. Dette har de fleste nettbrett i en eller annen form, men det er ikke like godt utført i alle sammen, forteller eksperten.

I nettbrett som i telefoner er det viktig med høyttaler som kan snakke høyt til eieren, slik at man får med seg meldinger om hørselen ikke er så god.

ANBEFALING: Samsung Galaxy Tab S3. Foto: Produsenten
ANBEFALING: Samsung Galaxy Tab S3. Foto: Produsenten Vis mer

- Avhengig av hvor stødig man er på hendene kan det tenkes at større rammer rundt skjermen er bedre enn små - her er iPad bedre enn de to andre nevnte nettbrettene, mener Kvalheim.

Les også: Tre enkle smart TV-er

Lasse Svendsen i Lyd & Bilde mener nettbrett med utbrettbart tastatur er et godt alternativ for mange som syns det er vanskelig å trykke rett på skjermen når de skal skrive.

- Nettbrett har innebygget tastatur, men det finnes flere nettbrett som har et fysisk tastatur som du kan brette ut om du syns dette er enklere å skrive på denne måten. Slike tastatur henger fast på noen nettbrett, og på enkelte brett kan tastaturet også hektes av om ønskelig. Alle produsentene har slike tastaturet utenom Apple, sier Svendsen.

Han mener at særlig Hewlett-Packard og Acer tilbyr gode tastaturer til nettbrett.

Dette bør du spørre om

Skal du dra til en forhandler og kjøpe nettbrett, vil du unngå å falle for salgstriks og betale for mer enn du har bruk for.

Her er Kvalheims og Svendsens tips:

 • Spør etter et nytt produkt. Det finnes veldig mye gammelt i salg fortsatt. Fremgang skjer fort på denne fronten, og et nettbrett fra 2018 er vesentlig enklere å bruke enn ett fra 2016.
 • Spør etter et nettbrett som er enkelt å bruke uten masse utstyr til.
 • Har du en smarttelefon fra før er det spesielt bra å kjøpe et nettbrett av samme type merke som telefonen din. Er telefonen en iPhone - gå for en iPad. Er telefonen en Galaxy eller noe annet med Android - gå for ett av Android-alternativene.
 • Bestem deg for om du vil ha et nettbrett med simkort eller ikke. Hvis du skal bruke det på 4G, altså være på internett hvor som helst, eller bare ha wifi-tilgang, altså bare kunne koble deg på internett hjemme eller hos andre som tilbyr gratis nett.
 • Hvor stort du vil at nettbrettet skal være? De fleste brett er cirka 7 tommer, men dette er relativt lite. Det er lettere å gå opp til 9 eller 10 tommers skjerm, og da er iPad, Samsung og Huawei gode alternativer. Større nettbrett er lettere å håndtere og tastene på skjermen er større.
 • Det er store forskjeller på de billige og de dyrere nettbrettene. De billigere nettbrettene har for eksempel mattere skjerm med dårligere lysbilde. Det er verdt å betale litt mer hvis du ønsker ekstra god skjermkvalitet.
 • Av ekstraustyr er det lurt å kjøpe et deksel som nettbrettet beskyttes av når det ikke er i bruk - men viktigere, som det kan stå på når det er i bruk. Det er ikke sikkert man ønsker å holde brettet over lang tid, da det kan bli tungt.
 • Det er en fordel hvis butikken tilbyr brukshjelp over disk eller tilbyr fjernstyrt hjelpetjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.