STRØMME LYD YIL HØREAPPARATET: Du kan streame lyd fra PC, TV og selvsagt mobilen til høreapparatet. Merk at dette drar ekstra mye strøm fra batteriene. Foto: Scanpix
STRØMME LYD YIL HØREAPPARATET: Du kan streame lyd fra PC, TV og selvsagt mobilen til høreapparatet. Merk at dette drar ekstra mye strøm fra batteriene. Foto: Scanpix Vis mer

Utstyr og hjelpemidler til høreapparatet

Du kan koble TV, PC og mobilen rett på høreapparatet

Noen hører dårlig selv om de har høreapparat. Det finnes mye du kan bygge ut med.

Høreapparat skal forsterke hørselen din, men i enkelte tilfeller kan det hende at apparatet ikke fungerer godt nok.

Her finnes det samtidig mye alternativt tilleggsutstyr som du kan bruke sammen med høreapparatet.

Få tipsene fra tre hørselseksperter.

Støy i bakgrunnen

- De aller fleste som har nedsatt hørsel har også nedsatt evne til å skille ut det man vil høre på dersom det er mange lydkilder samtidig. Er det bakgrunnstøy i en eller annen grad vil dette gjøre det vanskeligere å følge med i en samtale.

Det forteller Tone-Lise Berg Leinum, autorisert audiograf, Audiografen AS.

Mange kan også ha problemer med å få med seg innholdet i et TV-program dersom det ikke er tekstet.

- Ikke alle som snakker på TV artikulerer like bra, og dessverre er det mange underholdningsprogram som har bakgrunnsstøy i form av for eksempel musikk, og da blir det spesielt vanskelig, sier hun.

Det kan også bli et «familieproblem» hvis den ene trenger høy lyd for å høre best mulig, mens en annen kanskje ikke vil se TV i hele tatt, mener audiografen.

- Andre tilfeller kan være i telefonsamtaler. Mange med nedsatt hørsel kompenserer, bevisst eller ubevisst, ved å lese på munnen og kroppsspråk, og dette er naturlig nok ikke mulig i telefon, sier Berg Leinum videre.

TILLEGG TIL HØREAPPARAT: Hvis du ikke hører godt nok selv om du bruker høreapparat, finner du i dag mye tilleggsutstyr som du kan bruke sammen med hørapparatet. Disse kan du søke om hos NAV Hjelpemiddelsentralen. Foto: Produsenten
TILLEGG TIL HØREAPPARAT: Hvis du ikke hører godt nok selv om du bruker høreapparat, finner du i dag mye tilleggsutstyr som du kan bruke sammen med hørapparatet. Disse kan du søke om hos NAV Hjelpemiddelsentralen. Foto: Produsenten Vis mer

Streamer-utstyr til høreapparat

Hvis du opplever at høreapparat ikke er tilstrekkelig for å bedre hørselen din, finnes det mange hjelpemidler som kan supplere høreapparatene, opplyser audiografene.

- Små mikrofoner kan settes på den du prater med, og så sendes lyden fra mikrofonen trådløst over til den som har på seg høreapparatet, sier Heidi Sabatier-Olne, fagansvarlig audiograf hos HØR.

SAMTALEFORSTERKER: Her er et eksempel på en digital trådløs samtaleforsterker. Foto: NAV Hjelpemiddelsentralen.
SAMTALEFORSTERKER: Her er et eksempel på en digital trådløs samtaleforsterker. Foto: NAV Hjelpemiddelsentralen. Vis mer

Ifølge Berg Leinum finnes også streamer-løsninger som kan overføre lyd trådløst til høreapparatene fra for eksempel TV, mobiltelefon og PC.

- Høreapparatene vil da fungere som trådløse hodetelefoner. Mange av de nyeste høreapparatmodellene kan imidlertid motta lydsignalene direkte fra senderen og trenger ikke streamer for overføring av lyd, legger hun til.

Trenger du utstyr til flere behov kan det være nødvendig med flere sendere. For eksempel en sender for TV og en som forsterker lyden fra din samtalepartner.

- Streamer-utstyr er veldig fleksibelt og stort sett enkelt å bruke, men det er viktig å vite at de trekker ekstra strøm fra høreapparatene, og enkelte av enhetene krever jevnlig lading, understreker Berg Leinum.

LYTT BEDRE: En slik mikrofon festes på den som snakker slik at mottakeren vil høre samtalepartneren bedre. Foto: NAV Hjelpemiddelsentralen.
LYTT BEDRE: En slik mikrofon festes på den som snakker slik at mottakeren vil høre samtalepartneren bedre. Foto: NAV Hjelpemiddelsentralen. Vis mer

Anbefaler samtaleforsterker

For noen kan det være andre tekniske løsninger med lignende funksjoner som er enklere å bruke.

Det beste alternativet til høreapparat er fortsatt den tradisjonelle samtaleforsterkeren. Den er enkel i bruk og lett å forstå, mener begge audiografene.

I Norge får man dekket høreapparater og andre hjelpemidler av folketrygden. Samtaleforsterker får du hos NAV Hjelpemiddelsentralen.

For å få hjelpemidler, må du altså søke om og bestille gjennom hørselskontakten i din kommune. Audiografen din kan også formidle dine behov for hjelpemidler til riktig kontaktperson, opplyser Linda Lianes, autorisert audiograf hos Audiografen AS.

HALSSLYNGE: Med en teleslynge rundt halsen kan personer som bruker et høreapparat med telespole i seg kunne overføre lyden direkte fra samtaleforsterkeren og sende til høreapparatet. Foto: Resound GN.
HALSSLYNGE: Med en teleslynge rundt halsen kan personer som bruker et høreapparat med telespole i seg kunne overføre lyden direkte fra samtaleforsterkeren og sende til høreapparatet. Foto: Resound GN. Vis mer

Hun nevner også andre eksempler på hørselstekniske hjelpemidler:

  • Varslingssystemer for dørklokke, telefon, røykvarsler
  • Forsterkertelefon
  • Vekkerklokke med vibrering
  • IR-lytteutstyr
  • FM-lytteutstyr
  • Halsslynge til mobiltelefon (via kabel eller blåtann)
  • Teleslynge (stolslynge eller halsslynge) til TV/Radio

Livsviktig hjelpemiddel

Men det er særlig ett hjelpemiddel Lianes trekker frem som livsviktig:

- Det aller viktigste hørselshjelpemiddelet er for røykvarsling. Den vanlige røykvarsleren har en veldig høy varslelyd, men lyden ligger i et frekvensområde som er dårlig eller helt borte for veldig mange med nedsatt hørsel, sier hun.

Det er viktig at du forsikrer deg om at du våkner dersom røykvarsleren slår ut mens du sover. Og det holder ikke at du deler seng med noen som hører bra, understreker Lianes.

- Vi anbefaler ofte at man tar en sjekk på dette; legg deg i sengen, uten høreapparater. Døren til soverommet skal være lukket. Få noen til å løse ut røykvarsleren mens du ligger slik. Er lyden sterk nok til at du er sikker på å våkne?

- Hjelpemiddel for røykvarsling skal ligge under madrassen og begynner å riste dersom den utløses, legger hun til.