Hvordan ringe anonymt med #31#

Du kan bli ringt av et nummer du har blokkert - så enkelt er det

Skal du sperre en uønsket person, må du gjøre det på riktig måte.

HJELPER IKKE Å BLOKKERE: Det hjelper ikke å blokkere nummeret, om den blokkerte kan dette trikset. Foto: NTB scanpix
HJELPER IKKE Å BLOKKERE: Det hjelper ikke å blokkere nummeret, om den blokkerte kan dette trikset. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Vi.no): Det kan være mange grunner til at man vil blokkere et nummer. Av og til vil man være i fred fra en person, og da kan det beste middelet være å nekte denne personen å ringe deg.

Både iOS og Android har innbakt støtte for å blokkere telefonnumre.

«Ved å skrive inn fire sifre lurer man altså systemet»

På de fleste telefoner er den vanligste fremgangsmåten først å åpne ringeappen, for så å gå til samtaleloggen, for å blokkere nummeret der, slik du ser på bildet under.

Les også: Slik svindles du på offentlige nettverk

LEGG PÅ SVARTELISTA: Av og til vil du blokkere enkelte numre. (Det varierer litt hvordan denne menyen ser ut mellom telefontypene.
LEGG PÅ SVARTELISTA: Av og til vil du blokkere enkelte numre. (Det varierer litt hvordan denne menyen ser ut mellom telefontypene. Vis mer

«Hemmelige» tegn foran nummeret

Kontakten blir heller ikke varslet om at samtalen eller meldingene de sender har blitt blokkert, men de kan likevel ha en anelse om hva du har gjort, da de blir satt til telefonsvar hver eneste gang de ringer.

ENKLERE BLIR DET IKKE: Kun 4 sifre skal til for å omgå blokkeringen.
ENKLERE BLIR DET IKKE: Kun 4 sifre skal til for å omgå blokkeringen. Vis mer

Men visste du at de kan omgå blokkeringen med fire enkle sifre?

Les også: Slik slipper du å betale TV-lisens

Før nummeret skriver man enkelt og greit inn tegnene; #31#.

Ringer man 99991111, skriver man altså #31#99991111 før man trykker på «ring».

Så ved å skrive inn fire sifre lurer man altså systemet, og den/de uønskede personene kommer fint igjennom linja, selv om du har blokkert telefonen deres.

BLOKK UKJENTE NUMRE: Anders Krokan i Telenor forklarer at man kan blokkere ukjente numre for å hindre folk i å ringe deg med skjult nummer. Foto: Martin Phillip Fjellanger.
BLOKK UKJENTE NUMRE: Anders Krokan i Telenor forklarer at man kan blokkere ukjente numre for å hindre folk i å ringe deg med skjult nummer. Foto: Martin Phillip Fjellanger. Vis mer

Slik løser du det:

Anders Krokan i Telenor forklarer at det er forskjell på å blokkere et konkret nummer, og å blokkere for skjult nummer.

- Ved å taste #31# foran et nummer vil man kunne ringe med skjult nummer. Derfor må man også blokkere for skjult nummer/privat nummer, hvis man har utfordringer med uønskede oppringninger.

Det er flere fremgangsmåter her, både for Android og iOS. Ulike typer Android-versjoner innebærer at det nok finnes en god del ulike tilnærminger i telefonenes innstillinger, forklarer Krokan.

UØNSKET ANROP: Av og til ønsker man å nekte en viss person å ringe deg opp. Foto: Mark Agnor / Shutterstock / NTB scanpix
UØNSKET ANROP: Av og til ønsker man å nekte en viss person å ringe deg opp. Foto: Mark Agnor / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- På Samsung og nyere Android-versjoner kan man blokkere innringere med skjult nummer ved å gå til Telefon - Innstillinger - Blokkér numre - Blokkér ukjente anropene - På.

- Man kan alltid sette at kun kjente nummer skal komme gjennom, og man kan sette telefonen til «ikke forstyrr», sier han.

For iPhone finnes det noen fremgangsmåter her (engelsk side).

Det finnes også flere apper man kan laste ned som kan hjelpe med å blokkere ukjente nummer. Som Calls Blacklist (Android) og Truecaller (IOS).

Kan søke om innsyn

Kristian K. Fredheim i Telia forteller at den som ringer med skjult nummer ikke er 100 prosent anonym selv om han eller hun ringer på denne måten.

INNSYN: Kristian K. Fredheim forteller at man må søke om innsyn for å se hvem som har ringt deg med skjult nummer. Foto: Telia.
INNSYN: Kristian K. Fredheim forteller at man må søke om innsyn for å se hvem som har ringt deg med skjult nummer. Foto: Telia. Vis mer

- Merk at det kun er visningsnummeret som blir skjult, slik at mottaker står oppført på mobildisplayet som «skjult nummer». Det er likevel ikke slik at innringeren er anonym. I mobilnettet vårt har vi klare og tydelige bevis på hvor en samtalen kommer fra.

Om du ønsker å få vite hvem som har ringt deg, kan du sende en forespørsel til mobilselskapet ditt.

- Kunder og myndigheter få innsikt i hvem det er som har kontaktet deg med «skjult nummer». Dette får man ved å sende en skriftlig søknad om innsyn, sier han.

Les også om: Det «hemmelige» passordtrikset du burde vite om

Gå til Vi.no-forsiden