Dette er kunstig intelligens:

Du bruker kunstig intelligens hver dag

Hver gang et produkt, et søkeresultat eller en sang på mobilen blir anbefalt spesielt for deg, er det kunstig intelligens som er i sving.

AUTOKORREKTUR: Smarttelefonen din inneholder minst ti forskjellige kunstige intelligenser. Du bruker det for eksempel når du tekster. Foto: Shutterstock
AUTOKORREKTUR: Smarttelefonen din inneholder minst ti forskjellige kunstige intelligenser. Du bruker det for eksempel når du tekster. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Du har sikkert gjort et søk på Google. Søkeresultatene tilpasses hver enkelt, og søkemotoren lærer etter hvert som den ser hva du søker mye eller lite etter.

- Kunstig intelligens er dataprogrammer eller roboter som kan tilpasse seg og gjøre oppgaven sin bedre gjennom læring, forklarer Jim Tørresen, professor ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo.

Måten læringen skjer på er ofte inspirert av hvordan mennesker lærer, sier Tørresen.

- Når vi bruker slike systemer, vil vi oppleve at de gradvis endrer oppførsel framfor å oppføre seg likt hver gang.

Definisjonen på kunstig intelligens er flytende. Noen har «lavere terskel» for hvor komplisert maskinen må være for å kunne kalles intelligent.

- Den må, på en eller annen måte, gjenkjenne noe. Den kan ikke være basert på for eksempel sensorer som registrerer bevegelse som en svingdør, forklarer Asbjørn Danielsen, førstelektor og doktorgradskandidat ved Institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag ved Universitetet i Tromsø.

Hvis svingdøren hadde kjent igjen bestemte personer og kun åpnet seg for dem, hadde det vært kunstig intelligens i Danielsens øyne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.