Virale bilder og videoer:

Deler du, kan du bryte to lover

Selv om alle andre gjør det, betyr ikke det at det er fritt fram å dele bilder og videosnutter. Spredningen kan få alvorlige følger for den som er avbildet, og noen ganger også for deg.

Petter Northug møter pressen fredag etter han for en uke siden ble tatt for å ha kjørt 168 km i 110-sonen på E6. Han er siktet for fartsovertredelse, samt kjøring i påvirket tilstand og oppbevaring av narkotika.
Foto: Ned Alley/NTB Scanpix
Petter Northug møter pressen fredag etter han for en uke siden ble tatt for å ha kjørt 168 km i 110-sonen på E6. Han er siktet for fartsovertredelse, samt kjøring i påvirket tilstand og oppbevaring av narkotika. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sannsynligvis har vi alle gjort oss skyldige i å dele bilder eller videoer uten å stille et par helt nødvendige kontrollspørsmål. Hvis du synes en video er morsom eller et bilde er fint, sier gjerne instinktet ditt at du vil dele det med dine venner på Facebook eller som direktemelding.

Kjente personer er ekstra utsatt for bildespredning, noe håndballspiller Nora Mørk fikk smertelig erfare da bilder fra mobiltelefonen hennes ble stjålet og spredd. Nå er det festvideoer og bilder av Petter Northug i intime situasjoner som deles i sosiale medier.

Men er det lov?

Har du samtykke?

- Det er ikke det, konstaterer Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Tessem leder blant annet tjenesten Slett meg, en gratis råd- og veiledningstjeneste for alle som føler seg krenket på nett.

- Når bilder og filmer åpenbart er tatt i en privat setting, må du regne med at de som er avbildet ikke har gitt samtykke til deling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.