Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Sannsynligvis har vi alle gjort oss skyldige i å dele bilder eller videoer uten å stille et par helt nødvendige kontrollspørsmål. Hvis du synes en video er morsom eller et bilde er fint, sier gjerne instinktet ditt at du vil dele det med dine venner på Facebook eller som direktemelding.
Kjente personer er ekstra utsatt for bildespredning, noe håndballspiller Nora Mørk fikk smertelig erfare da bilder fra mobiltelefonen hennes ble stjålet og spredd. Nå er det festvideoer og bilder av Petter Northug i intime situasjoner som deles i sosiale medier.
Men er det lov?

Den eneste lovlige måten å få hjelp til nettbank
Vi PlussHar du samtykke?
- Det er ikke det, konstaterer Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Tessem leder blant annet tjenesten Slett meg, en gratis råd- og veiledningstjeneste for alle som føler seg krenket på nett.
- Når bilder og filmer åpenbart er tatt i en privat setting, må du regne med at de som er avbildet ikke har gitt samtykke til deling.
Sikkerhetseksperten mener dette er et juridisk vanskelig felt: Mens pressen har regelverk som redaktørplakaten og vær varsom-plakaten å følge, kan andre ytre seg uten redaktøransvar. Ytringsfriheten står så sterkt i Norge at den er nedfelt i Grunnloven. Men de siste årene har redaktørfrie aktører som bloggere fått så stort publikum at de er større enn en middels norsk avis.
- Lovverket for det redaktørfrie ytringsrommet er ikke helt på plass ennå. Vi er ikke helt trygge på hva som er lov. Dette er ikke et tenåringsproblem som vi kanskje kan få inntrykk av, hvis vi ser på hvem som henvender seg til Slett meg er 60 prosent eldre enn 26 år. Problemer med deling av bilder på nettet oppstår i alle aldersgrupper. Spesielt når det gjelder spredning av kjendisbilder, det skjer også blant godt voksne.

Advarer mot corona-svindel over telefon
Det bekrefter Mia Landsem, bildetyvjegeren som sporet opp personene bak Nora Mørk-saken. Hun beskriver majoriteten av bildesprederne som godt voksne menn. Flere av dem har vedtatt bøter etter at Landsem sendte politiet bevis på at de hadde spredd bildene som var på avveie. En mann i 30-årene som ikke vedtok boten, ble av retten idømt en bot på kr 18 000 samt at han måtte betale kr 150 000 i oppreisning til Mørk.
Omfanget rammer hardest
- Vi må vokse ut av idéen om at «alle andre gjør det, så da kan jeg også dele bilder som går viralt», mener Landsem.
Hun understreker at offentlige personer også er privatpersoner og at private bilder er privat eiendom som det er straffbart å spre.
Kommer du over et bilde av en kjent person i en uheldig situasjon, mener Landsem du bør stille deg disse spørsmålene:
- Hva hadde du tenkt om det var du som var avbildet?
- Hvem er i bakgrunnen?
- Deler du kun et bilde av en som selv har oppsøkt offentligheten, eller er det flere til stede?
Tessem i Norsis påpeker at vi ikke lenger kan gjemme oss bak at bilder er så mye delt fra før at vår deling ikke har noe å si. Da minner han om at det er omfanget av delingen som ofte rammer hardest.

«Hadde appene på telefonen min lyttet til samtalen vår?»
- Det er langt ute i delingsrekken at du oppnår den eksponensielle spredningen som vi kaller viral. Jo flere bildene og filmene blir spredt til, jo vanskeligere er det å få dem fjernet, sier han.
- Bare for få år siden, ble bilder delt på en nettside. Derfra kunne det fjernes igjen. Nå ligger bildene spredd som meldinger og i bildedelingstjenester i kanskje flere tusen mobiltelefoner. Bildene ligger hos så mange at spredningen blir stor og potensielt skadelig.
Belastning over tid
Tessem viser til eksempler der lokalpolitikere sier fra seg verv fordi de opplever å bli fritt vilt på nettet. Nora Mørk har fortalt at bilde-saken ble en enorm belastning for henne.
Deler du et bilde som noen har delt med deg, bryter du potensielt to lover: Åndsverkloven fordi du ikke eier bildet, og retten til privatlivets fred fordi du ikke har innhentet samtykke. Bryter du åndsverkloven, risikerer du å få en saftig faktura for bildebruk fra bildets eier. Du kan lese mer om kriterier for bruk av andres bilder her.

- Teknologi skaper klasseskille blant seniorer
- Utfordringen når bilder går viralt, er at folk opplever at det ikke er så farlig om de også deler. Men det er nettopp det som gjør at det går viralt, påpeker Tessem.
Dette gjelder også helt vanlige, ukjente mennesker. Videoer av barn som sier artige ting i et intervju med en TV-kanal første skoledag, for eksempel.
- Både barnet og foreldrene kan ha gitt sitt samtykke til filming, men de har nok ikke forutsett at spredningen skulle gå viralt. Mange av disse klippene blir gjengangere på apper som Tik tok, der brukere lager morsomme videoer ut av i utgangspunktet uskyldige ting, forteller Tessem.
- Selv om hensikten din er god, kan spredningen bli en belastning over tid.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.