Mobiltelefon for eldre

Dekselet gjør mobilen enklere å bruke

Skålformede knapper og en enkel app, skal gjøre mobilbruken enklere og tryggere for eldre.

EZISMART: Et telefonetui som er utstyrt med fysiske taster, og en app som også byr på en nødhjelpsfunksjon. Foto: SINTEF.
EZISMART: Et telefonetui som er utstyrt med fysiske taster, og en app som også byr på en nødhjelpsfunksjon. Foto: SINTEF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av en smarttelefon kan være intuitiv også for eldre, men små skjermtaster er ofte utfordrende. Funksjonshemmede kan også streve fordi mobilen er basert på finmotorikk.

– Dette er ikke bare tilfelle når du skriver inn tekstmeldinger og e-post, men også for andre applikasjoner som for nyheter og værmeldinger hvor det er behov for å skrive inn tekst, for eksempel brukernavn, passord, katalog, stedsnavn og så videre, sier Mette Røhne, senior prosjektleder ved SINTEF digital.

– Sånn kan det ikke være, tenkte gründer Richard Chan, og fant en løsning på problemet.

Ergonomiske taster og alarm

TRYGGHET: EziSmart er utviklet for å gjøre hverdagen enklere og tryggere for eldre og funksjonshemmede. Foto: SINTEF.
TRYGGHET: EziSmart er utviklet for å gjøre hverdagen enklere og tryggere for eldre og funksjonshemmede. Foto: SINTEF. Vis mer

Resultatet har blitt et telefonetui som er utstyrt med fysiske taster, og en app som også byr på en nødhjelpsfunksjon.

Applikasjon kan installeres på de fleste Android smarttelefoner, og har fått navnet EziSmart.

Fordi tastene er ergonomisk utformet som små skåler, blir det ekstra enkelt å taste, selv for dem som strever med for eksempel skjelvinger. Og alarmfunksjonen gir ekstra sikkerhet for alle som ikke har en trygghetsalarm. Den sender automatisk en SMS med GPS-lokasjon til pårørende. Dersom pårørende ikke svarer, kontaktes et betjent nødnummer automatisk.

To år etter at Chans oppfinnelse, høsten 2017, fikk han forskerhjelp til å teste og videreutvikle teknologien hos SINTEF.

De gjennomførte en studie og brukertester med eldre synshemmede og deres pårørende vedrørende EziSmart. Resultatene viser at et tastatur integrert i et kabinett vil gjøre en standard smarttelefon lettere å bruke for flere grupper med ulike utfordringer, opplyser Røhne.

– Resultatene av våre tester innebærer at en kombinasjon av fysisk tastatur og berøringsskjerm er en god tilnærming. I tillegg er brukergrensesnittet forenklet, noe som tillater ett trykk for å ringe eller starte å skrive en tekstmelding. Dette er noe som er verdsatt av de eldre i testen, forteller Røhne.

– Enkelt å finne fram

EziSmart er blitt godt mottatt av brukerne siden det hjelper en nybegynner eller en som ikke kan bruke skjermtastaturet til å mestre å bruke smarttelefonen, mener SINTEF-forskeren.

– Studien viser at når brukeren har fått erfaring og tillit til at EziSmart fungerer, kan mange gå videre og ta i bruk apper og sosiale medier. Det gjør at eldre også kan bruke smarttelefonen til å kommunisere med sitt nettverk og bruke andre apper som forenkler hverdagen, for eksempel Vipps, Finn, NSB og andre, sier Røhne.

Muligheten til å organisere bildekatalog og applikasjoner er også høyt verdsatt av brukerne, mener hun.

– Det å ha kontaktene lagt ut i en matrise med bilder gjør det enkelt og effektivt å ringe og sende meldinger. EziPage-funksjonen gjør at brukerne kan velge hvilke apper de vil ha synlige, og de kan plasseres etter brukerens ønske. Dette gjør det enkelt å finne fram, avslutter Røhne.

Brukervennlige smarttelefoner

DORO: Det er også andre produsenter som har spesialisert seg på brukervennlige smarttelefoner for eldre, blant andre DORO. Foto: DORO.
DORO: Det er også andre produsenter som har spesialisert seg på brukervennlige smarttelefoner for eldre, blant andre DORO. Foto: DORO. Vis mer

Det er også andre produsenter på markedet som har spesialisert seg på utvikling av enkle smarttelefoner for eldre, for eksempel Doro, som teknologimagasinet Tek.no har skrevet om tidligere.

Bjørn Eirik Loftås, teknologijournalist hos forbrukernettsiden Dinside.no og digitalekspert i TV2, mener også at det har skjedd mye med brukervennligheten på vanlige smarttelefoner de siste åra.

– Det er normalt ikke vanskelig å komme i gang med en ny mobil fra en av de kjente produsentene, enten du er 10 eller 70, har han uttalt til vi tidligere.

Loftås og kollegene i Dinside har spesielt gode erfaringer med Apple, Motorola, Huawei og Honor når det gjelder å lage smartmobiler som er enkle å bruke. Også de nye Nokia-mobilene er veldig brukervennlige, opplyser digitaleksperten.

– Jeg vil imidlertid anbefale å kjøpe en mobil med litt størrelse på skjermen, typisk 5,2 tommer eller større. Ikke bare blir det enklere å lese tall og symboler, bilder blir mye større og tydeligere – fotografering og deling av bilder er jo noe av det viktigste vi bruker mobilene våre til, sier Loftås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.