Forsker: Eldre blir mer lykkelige av sosiale medier

Blir glade på Facebook - se hva de bruker det til

Else Myhr (77), Liv Nesse (82) og Olav Nesse (86) syns at Facebook er luksus når de vil holde kontakten med andre.

SOSIAL GJENG: (f.v.) Else Myhr (77), Liv Nesse (82) og Olav Nesse (86) har troen på at sosiale medier kan gjøre eldre mer lykkelig. - Da jeg ble oldemor fikk jeg både nettbrett og Facebook, det er luksus, sier Liv Nesse. Foto: Linn Merete Rognø.
SOSIAL GJENG: (f.v.) Else Myhr (77), Liv Nesse (82) og Olav Nesse (86) har troen på at sosiale medier kan gjøre eldre mer lykkelig. - Da jeg ble oldemor fikk jeg både nettbrett og Facebook, det er luksus, sier Liv Nesse. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Liv Nesse kikker på mannen sin Olav Nesse og venninnen Else Myhr. De har nettopp fått spørsmålet om de bruker sosiale medier. Det gjør de absolutt - kun Facebook, vel å merke, men det holder i massevis.

Kjære leser - følg med Vi.no på Facebook her

- Etter at jeg ble oldemor fikk jeg et nettbrett for å kunne holde kontakten med oldebarn og barnebarn. Noen av dem bor i Oslo, og noen i Trondheim, så da følger jeg med på dem via Facebook hver uke, smiler Liv Nesse.

- Jeg kan ikke reise og besøke dem så ofte, så det er helt luksus å følge oldebarna på den måten, legger hun til.

Det blir god stemning når de snakker om Facebook.

Og det er kanskje ikke så rart. Ny norsk forskning viser nemlig at bruken av sosiale medier kan bidra til et lykkeligere liv. Særlig for de eldre av oss.

Øker muligheten for å holde kontakten

Fulvio Castellacci, direktør ved TIK, Senter for teknologi, innovasjon og kultur, Universitetet i Oslo, publiserte nylig en artikkel som sammenfatter forskningen på hvordan internett påvirker livskvaliteten vår.

FORSKER PÅ SOSIALE MEDIER: Fulvio Castellacci, direktør ved TIK, Senter for teknologi, innovasjon og kultur, Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
FORSKER PÅ SOSIALE MEDIER: Fulvio Castellacci, direktør ved TIK, Senter for teknologi, innovasjon og kultur, Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

Gjennom studien betraktet Castellacci og forskningskollegene et stort utvalg respondenter i forskjellige europeiske land, og undersøkte om internettbruk har ulike effekter på trivsel for forskjellige aldersgrupper.

Et resultat som utmerker seg, er at internettbruk er spesielt gunstig for personer i eldre aldersgrupper.

- Sosiale medier, for eksempel, kan gi eldre mennesker økte muligheter til å kommunisere og holde kontakten med familie og venner, selv når redusert mobilitet eller fysisk avstand vil hemme slike sosiale interaksjoner, forteller Castellacci til Vi.no.

Fremmer sosial kontakt

Forskning på effekten av sosiale medier og trivsel, har tidligere pekt på de negative effektene og risikoen ved bruk av sosiale medier. Noe av det som ble trukket frem da, var at nett-interaksjoner kan erstatte ansikt-til-ansikt-sosiale interaksjoner og aktiviteter.

Castellacci og kollegene har derimot funnet at folk i dag bruker sosiale medier på en annen måte enn de gjorde i den tidlige fasen.

- Det vil si at de bruker det som en kanal for å kommunisere med sine egne nettverk av familie og venner, snarere enn med fjerne bekjentskap og fremmede. Derfor har sosiale medier nylig blitt en teknologi som utfyller og fremmer sosiale interaksjoner i stedet for å erstatte dem, forklarer Castellacci.

Deler bilder fra turer

Både Else Myhr og Liv Nesse er medlemmer av en turgruppe som møtes på faste tidspunkt. Gjengen har også en Facebookgruppe hvor de deler bilder fra de ulike turene sine.

- Jeg har absolutt fått bedre kontakt med andre etter at jeg begynte å bruke Facebook. Og så er det jo veldig nyttig hvis jeg glemmer hva noen i turgruppen heter. Da går jeg inn på Facebook og finner navnet, og så ordner det seg, smiler Myhr.

Olav Nesse er fotballfan på sin hals og synes Facebook er glimrende for å holde seg oppdatert på sporten, både lokalt og internasjonalt.

- Og så er jeg med i en veteranbil-klubb der vi er en gjeng som møtes hver onsdag. På Facebook deler vi bilder og planlegger møter, forteller 86-åringen.

Lykkeligst utenfor døra

- Det som er ekstra flott med sosiale medier, er jo at det er så enkelt å ta kontakt med andre og vise hvor du er. Jeg knipser for eksempel bare et bilde av meg selv på fjellet, sender av gårde til gruppen og forteller at «nå er jeg her!», sier Myhr.

BORTE FRA SKJERMEN: Else Myhr, Liv Nesse og Olav Nesse konkluderer med at selv om sosiale medier er bra for kontakt med andre, er det best å treffe folk utenfor døra. Foto: Linn Merete Rognø
BORTE FRA SKJERMEN: Else Myhr, Liv Nesse og Olav Nesse konkluderer med at selv om sosiale medier er bra for kontakt med andre, er det best å treffe folk utenfor døra. Foto: Linn Merete Rognø Vis mer

Castellacci er overbevist om at sosiale medier er et godt tilleggsverktøy til eksisterende sosiale nettverk og relasjoner.

Samtidig understreker han:

- Det er viktig at kontakten via nettet ikke blir en full erstatning for ansikt-til-ansikt-interaksjoner, i og med at dette kan føre til en risiko for at man isolerer seg fra andre.

Og akkurat dette er Liv Nesse enig med forskeren i.

- Jeg forstår jo at det ligger noe i det at man kan bli mer lykkelig av sosiale medier. Men det er jo først og fremst når jeg kommer meg ut av døra og møter andre, at jeg føler meg skikkelig lykkelig, smiler hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.