Hvordan bruke Snapchat

Bestemor og bestefar – ikke gå i denne Snapchat-fella!

Slik bruker du Snapchat – og slik bør du ikke bruke Snapchat.

PÅ SNAPCHAT: Et strålende verktøy for å holde kontakt med barn og barnebarn - men sett deg inn i hvordan du bruker Snapchat på riktig måte. Foto: Scanpix
PÅ SNAPCHAT: Et strålende verktøy for å holde kontakt med barn og barnebarn - men sett deg inn i hvordan du bruker Snapchat på riktig måte. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre og besteforeldre har for lengst kastet seg på ulike sosiale medier. Og det er særlig på Snapchat at økningen er kolossal, spesielt blant de over 60 år.

Vil du bruke Snapchat men er usikker på hvordan det fungerer? Lenger nede i artikkelen veileder vi deg! ​

– Alle får til å bruke Snapchat

Andelen med Snapchat-profil i den godt voksne aldersgruppen har mer enn tredoblet seg de siste to åra. I 2017 har over en million nordmenn på over 40 år en profil. Det viser analyseselskapet Ipsos sin undersøkelse om antall brukere i sosiale medier i Norge.

SNAPCHAT: Last ned Snapchat på mobilen, så er det bare til å begynne! Skjermdump: Snapchat
SNAPCHAT: Last ned Snapchat på mobilen, så er det bare til å begynne! Skjermdump: Snapchat Vis mer

Snap er en i nuet-kanal hvor du kan sende bilder, korte videosnutter og meldinger på chat, det er en mer personlig måte å kommunisere mellom generasjonene på enn en "kjedelig" SMS, mener Cecilie Staude, ekspert på sosiale medier og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

– Dessuten er Snap enkelt å lære, og brukervennlig siden du ikke behøver å gjøre noe annet enn å ta et bilde og legge på tekst eller ikoner, det får alle til, sier Staude.

Eksperten tror at den største motivasjonen for de godt voksne som bruker Snapchat er at de får et innblikk i hverdagshistoriene til barn og barnebarn.

– Vit hvem du kommuniserer med

Astrid Valen-Utvik er siviløkonom og gründer av Valen–Utvik, selskapet som rådgir, etablerer og videreutvikler bedrifters satsing i sosiale medier. Også hun mener at Snapchat er et verktøy som hjelper ulike generasjoner å holde enda bedre kontakt med hverandre.

SoMe-EKSPERT: Cecilie Staude, ekspert på sosiale medier og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI,syns at Snapchat er en god måte å holde kontakt med barnebarna på. Foto: BI
SoMe-EKSPERT: Cecilie Staude, ekspert på sosiale medier og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI,syns at Snapchat er en god måte å holde kontakt med barnebarna på. Foto: BI Vis mer

Men det er viktig å vite hvordan Snapchat fungerer før du tar det i bruk.

– En del forstår kanskje ikke hvem de kommuniserer med. Du må forstå forskjellen på "My Story", "Our Story" og det å sende direkte til en eller flere mottakere, sier Valen-Utvik.

Den enkleste måten å lære seg å bruke Snapchat på, mener begge ekspertene er å sette seg ned med barn og barnebarn slik at de kan vise og forklare.

– Fordelen med Snapchat er at du enkelt kan begrense hvem du vil kommunisere med, men det er også noen utfordringer med kanalen, sier Staude.

Pass på dette

– En eldre kar sa til meg at det var så synd at bildene han fikk tilsendt ble borte så raskt fordi han gjerne ville vise bildene til venner og barnebarn. Jeg sa at han kan ta vare på bildene ved å ta skjermbilde av dem, men det skjønte han ikke helt, forteller Staude.

SoMe-EKSPERT: Astrid Valen-Utvik er siviløkonom og gründer av Valen–Utvik, selskapet som rådgir, etablerer og videreutvikler bedrifters satsing i sosiale medier. Foto: Valen-Utvik
SoMe-EKSPERT: Astrid Valen-Utvik er siviløkonom og gründer av Valen–Utvik, selskapet som rådgir, etablerer og videreutvikler bedrifters satsing i sosiale medier. Foto: Valen-Utvik Vis mer

Så selv om Snapchat er basert på at du skal kunne sende og motta kjappe bildesnutter, er det altså mulig å ta vare på bildene av mottaker – og derfor må du være ekstra bevisst på at innholdet ditt i verste fall kan bli delt videre.

Hva mer bør du være klar over før du begynner å bruke Snapchat?

Her er Staudes og Valen-Utviks tips:

 • Tenk over hva bilder og videoer du sender til andre inneholder, eller legger på "My Story" (der følgerne dine kan se bildene og videoene dine i 24 timer). Ikke vær naiv og del bilder du vil angre på, bruk sunt bondevett.
 • Ikke del bilder av noen som ikke vil eller er informert, pass på at du vet hvem du svarer og hvem du sender til.
 • Husk at mottaker har mulighet til å la bildet ligge til de bestemmer selv at de ikke vil se det lenger. Mottaker kan også trykke for å se snapen på nytt.
 • Mottaker kan ta skjermdump av bildet du sender – det vil si ta en kopi av bildet og lagre på sin egen mobil. Du som avsender vil få en beskjed på mobilen hvis mottaker har tatt skjermbilde.
 • Du kan irritere mottaker hvis du sender en snap hver eneste dag hvor du viser at du går og henter posten eller lignende, det er ikke nødvendig.

Slik bruker du Snapchat

Her får du en forenklet Snapchat-guide. Vil du lese den i sin helhet og se bildeeksempler, kan du klikke deg inn på forbrukernettstedet Dinside.no. (Vi gjør oppmerksom på at Dinside eies av Aller Media.)

Last ned og registrer deg:

 • Appen kan lastes ned gratis til iPhone (App Store) eller Android (Google Play).
 • Når du har installert Snapchat på din mobil, åpner du appen, og trykker på “Registrer deg” for å opprette en ny konto. Så skriver du inn e-postadresse, passord og fødselsdag, og trykker deg videre for å velge et brukernavn. Deretter kan du verifisere telefonnummeret ditt, men du er ikke nødt.
 • Etter at du har verifisert kontoen din, kan du legge til venner fra adresseboka din.

Slik lager du en “snap”:

 • Når du starter Snapchat, blir du sendt rett inn i kameramodus, så det aller første du skal gjøre er å ta bildet eller filme videosnutten du ønsker å sende til noen.
 • Trykk på den store, røde utløserknappen nederst for å ta et bilde. Du kan også ta en video, og da holder du utløserknappen inne så lenge du vil, selv om den automatisk avslutter filmingen etter ti sekunder.
 • Du kan også sende et bilde eller en videosnutt du allerede har tatt. Har du iPhone, åpne bildet i kamerarullen, trykk på deleknappen og velg Snapchat fra linjen med fargede ikoner. Trykk på mer-knappen dersom du ikke finner den.

Skriv, tegn og legg på effekter:

 • Når du har tatt et bilde eller en video, er det en drøss av ting du kan gjøre.
 • Det viktigste er å velge hvor lenge bildet eller videoen skal vises. Trykk på klokke-ikonet nederst til venstre og velg en tidsperiode mellom én og ti sekunder.
 • Du kan legge til tekst ved å trykke hvor som helst på bildet eller videoen, og så vil det dukke opp et mørkt tekstfelt midt på skjermen. Når du er ferdig å skrive, trykk hvor som helst på bildet, slik at tastaturet forsvinner. Du kan deretter dra tekstfeltet opp og ned på bildet eller videoen for å endre plassering.
 • Synes du skriften er for liten? Trykk på T-symbolet oppe til høyre på skjermen, så forsvinner det mørke tekstfeltet samtidig som teksten blir større. Trykker du en gang til på T-symbolet, blir teksten midtstilt. Du kan øke eller krympe teksten ytterligere ved å ta tak i teksten med to fingre og knipe inn eller ut. Knip og vri for å rotere teksten. Du kan ta tak i teksten med én finger for å flytte på den. Du kan også bytte farge. Da trykker du på teksten, så får du opp en farge-velger. Dra fingeren opp og ned på denne for å endre fargen.
 • Videre kan du leke deg i vei med masse spennende elementer! Klikk deg inn på Dinsides sak for å lære mer om dette.
 • Det siste året har det også kommet en Bitmoji-mulighet på Snapchat. Bitmoji er en app som lar brukerne lage sine egne personlige emojier som likner på en selv og som lar deg uttrykke en haug med forskjellige følelser i forskjellige settinger. Bitmojien kan du bruke på mange morsomme måter! Les hvordan du gjør det her!

Lagre snappen din:

 • Snapchat lagrer ikke bildene og videoene du deler med andre. Du kan likevel lagre dem selv, så lenge du husker å gjøre det før du sender dem av gårde.
 • Når du har lagt på alt av tekst, tegninger og filtre, kan du trykke på nedlastings-ikonet, som ser ut som en V med en bindestrek under seg. Når du trykker på denne, lagres bildet eller videoen i kamerarullen din.

Send snappen:

 • Når du har fikset ferdig bildet eller videosnutten din, trykk på ikonet nederst til høyre som er utformet som en bortoverpil for å sende det av gårde.
 • Når du gjør det, får du opp en liste over Snapchat-vennene dine. Velg hvem du ønsker å sende til – det kan være så mange du vil, og trykk på bortoverpilen nederst i høyre hjørne for å sende.

Se på snapper:

 • Selv om meldinger på Snapchat alltid forsvinner etter noen sekunder, er det likevel mulig å ta vare på dem. Alt du trenger å gjøre er å ta en skjermdump. Men gjør du det, får avsenderen alltid et varsel om det.

Chatting:

 • Du må ikke svare en snap med en annen snap. Du kan også chatte på gamlemåten med bare tekst.
 • Da går du til innboksen din, finner kontakten du ønsker å chatte med og sveiper til høyre for å få opp et samtalevindu. Du kan også dele bilder og videoer rett fra chatten. Da trykker du på den gule kameraknappen. Med denne metoden kan du også hente opp bilder og videoer fra kamerarullen på telefonen din.
 • Hvis dere begge er i samtalevinduet samtidig, blir kameraknappen blå. Trykker dere begge på denne, kan dere ha en direktevideosamtale med hverandre.
 • Men alle meldinger mellom deg og din samtalepartner forsvinner idet du går ut av chatten.

Har du fått snap?

 • Når du er på hovedskjermen i Snapchat, kan du se om du har fått en snap ved å se i firkanten nederst til venstre.
 • Er firkanten tom, har du ikke fått noen snapp, men har den et tall i seg, indikerer det hvor mange snapper som ligger og venter i innboksen din.
 • Trykk på boksen for å gå til innboksen; eller sveip til venstre på skjermen.
 • Innboksen er ei lang liste over navn med en rekke forskjellige ikoner ved siden av seg. Er ikonet helfarget, er snap-en ennå ikke åpnet.
 • Se hva de forskjellige ikonene betyr her.
 • For å se på en snap, trykk og hold fingeren på skjermen. Slipper du fingeren fra skjermen, lukkes meldingen. Den forsvinner når tiden har gått ut, etter maks ti sekunder. Du ser hvor lang tid du har igjen øverst i høyre hjørne.
 • PS: Selv om snapper forsvinner når tiden har gått ut, er det mulig å se den om igjen, men du har kun lov til å se maks én per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.