Alt du trenger å vite om sosiale medier

Noen er nyttige, noen morsomme og andre trenger du overhodet ikke.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Du trenger ikke være gammel og akterutseilt for å synes det er vanskelig å følge med på siste nytt innen sosiale medier. Apper kommer og går, og idet de eldste generasjonene hiver seg på trenden finner ungdommen noe nytt. Ikke alt er like interessant, men det er jo alltid greit å ha oversikt! Her følger en liste over de vanligste appene som til sammen utgjør forkortelsen SoMe (sosiale medier).

Vi tar her for oss Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest, WhatsApp, TikTok, Reddit, Twitch, Jodel og Tinder. Burde vi legge til flere? Send oss en mail ved å trykke på bylinen over teksten!

Statistikk over brukere er hentet fra Ipsos SoMe-Tracker for andre kvartal 2019.

Facebook:

3 498 000 registrerte brukere i Norge

Brukes til å holde kontakt med venner, familie og kjente, og fungerer som en oppslagstavle der man deler bilder og betraktninger. Du kan opprette eller bli med i grupper der du møter mennesker med samme interesser som deg (søk på strikking for eksempel, og du vil finne alt fra store diskusjonsforum til svært spesifikke samstrikk-grupper der alle strikker samme genser og hjelper hverandre gjennom oppskriften), og du kan følge profilene til bedrifter og organisasjoner som deler nyttig informasjon.

Skriver du en kommentar under noens innlegg, kan den potensielt leses av alle.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Ønsker du å sende en privat melding, bruker du Facebooks meldingstjeneste Messenger. Messenger-appen kan lastes ned helt uavhengig av om du bruker Facebook eller ikke. I Messenger kan man blant annet opprette egne meldingsgrupper hvis man ønsker å sende samme melding til flere. Du kan sende både tekst, bilder og korte lyd- og videoklipp ved hjelp av Messenger.

Facebook kan brukes i nettleseren på mobil, brett eller pc, eller lastes ned som applikasjon fra appstore (på iPhone eller iPad) eller Google Play (for androidtelefoner og -brett). Du må registrere en bruker ved hjelp av epost/telefonnummer, og lage et passord. Deretter kan du søke opp venner og legge dem til i ditt nettverk.

Du kan følge Vi.no på Facebook, og kommentere under artiklene vi legger ut. Det samme gjelder de fleste andre avis- og magasinredaksjoner, organisasjoner og bedrifter.
Du kan følge Vi.no på Facebook, og kommentere under artiklene vi legger ut. Det samme gjelder de fleste andre avis- og magasinredaksjoner, organisasjoner og bedrifter. Vis mer

Snapchat:

2 549 000 registrerte brukere i Norge

Brukerne kan ta bilder, spille inn videoer og dele med venner. Blant de mest populære funksjonene er en rekke ulike filter som forvrenger stemmen og endrer utseendet når du filmer eller tar bilder. Bildene og videoene som deles kalles snaps. De forsvinner etter et tidsrom angitt av senderen, med mindre du tar et skjermbilde og lagrer det. Avsenderen blir varslet om mottakeren tar skjermbilde.

Andre uttrykk du kanskje har hørt, er streak. Ivrige brukere av Snapchat sier gjerne at de har en streak gående med noen som har vart i så og så mange dager, eller at de må holde streaken. Det betyr at de holder daglig kontakt, og at appen teller dagene uten opphold. Et annet begrep du kanskje har hørt, er Story. Stories er snaps du deler med alle kontaktene dine på Snapchat.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Du kan følge både privatpersoner og bedrifter på Snap, som Snapchat ofte forkortes til. Hovedvekten av brukerne er unge, men stadig flere voksne bruker Snapchat jevnlig. Ettersom flere unge er blitt restriktive med å dele bilder på Facebook fordi de blir liggende tilgjengelig, er det flere besteforeldre som har Snapchat-profil for å få oppdateringer fra hverdagslivet til barn og barnebarn.

I likhet med Facebook har også Snapchat en egen meldingstjeneste. Mange velger å sende snaps direkte til utvalgte mottagere heller enn til hele nettverket sitt.

Snapchat lastes ned til mobiltelefon eller nettbrett fra iTunes (på iPhone eller iPad) eller Google Play (for androidtelefoner og -brett). I appens innstillinger kan du blant annet bestemme om Snapchat skal ha tilgang til stedsangivelse. Tillater du dette, kan vennene og følgerne dine se hvor du befinner deg til enhver tid. Noen synes dette er praktisk og hyggelig, andre er skeptiske av sikkerhetsårsaker.

Instagram:

2 395 000 registrerte brukere i Norge

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Du kan velge om du vil ha åpen profil som er synlig for alle, eller privat profil der folk må spørre om lov til å følge deg og dermed se bildene dine. Skriver du en emneknagg, også kalt hashtag (tegnet #), foran tekst til bilder, blir bildene synlige for alle som søker på teksten etter #. Når emneknagger blir svært populære, sier vi at temaet trender. Mange bruker disse taggene til å skaffe flere følgere.

Mange bruker nå Instagram som en blogg i miniformat. Noen av dem kan tjene mye penger på å reklamere for produkter på bildedelingstjenesten. Slike innlegg skal være merket med taggen #spons, #annonse eller #reklame. For mange er Instagram blitt en plattform der de finner fellesskap med mennesker med samme interesser, da mange deler bilder av det de bryr seg mest om. Det er tradisjon for å like og kommentere hverandres bilder og sende oppmuntrende meldinger når du synes bilder er fine. Du finner blant annet enorme mengder interiør- og treningsbilder på Instagram.

Også Instagram har en funksjon for direktemeldinger. De har også lagt til en historiefunksjon som minner om Snapchats, som kalles Instastory.

Les også: Instagrammerne vi vil følge nå

Twitter

1 149 000 registrerte brukere i Norge

Mikrobloggingtjeneste som lar brukerne sende og lese andres oppdateringer, kalt tweets. En tweet er en tekstbasert melding bestående av inntil 280 tegn. Videresender du andres meldinger kalles det en retweet.

Mye brukt av politikere, journalister, samfunnsdebattanter og andre som liker å fortelle verden hva de tenker. Svært mye brukt av president Donald Trump, den første amerikanske presidenten som kommuniserer med verden via sin private twitterkonto heller enn offisielle kanaler.

Donald Trump er kanskje verdens mest kjente tvitrer. Ivrig er han i hvert fall, bildet over viser at han har sendt nærmere 45 000 meldinger på minibloggtjenesten.
Donald Trump er kanskje verdens mest kjente tvitrer. Ivrig er han i hvert fall, bildet over viser at han har sendt nærmere 45 000 meldinger på minibloggtjenesten. Vis mer

LinkedIn

1 223 000 registrerte brukere i Norge

Et sosialt nettverk som hovedsakelig brukes i profesjonell sammenheng, lansert i 2003. Brukes i nettleseren. Her kan du opprette en profil, legge inn CV og samle profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser. I enkelte bransjer er det vanlig å finne jobber og ansatte ved hjelp av LinkedIn.

Tjenesten er i utgangspunktet gratis, men du kan betale for å få tilgang til flere funksjoner, blant annet muligheten til å se andres profil uten at de blir varslet om hvem som har besøkt den. Det er mest profesjonelle rekrutterere som betaler for denne tjenesten.

YouTube

1 811 000 nordmenn har profil på YouTube, 3 042 000 bruker det månedlig eller oftere uten nødvendigvis å være registrert

Verdens største nettsted for opplasting, visning og deling av videoklipp. Kan også lastes ned som en applikasjon til mobiltelefon, nettbrett eller smart-TV.

Laster du opp en film på YouTube, kan den sees og deles av alle. Videoer som spres til svært mange omtales gjerne som virale videoer, etter begrepet viral nettspredning som beskriver rask og ukontrollert deling av digitalt innhold på internett.

Har du en profil på nettjenesten kan du velge å følge videobloggere og andre som laster opp innhold du er interessert i.

Pinterest

980 000 registrerte brukere i Norge

Nettsamfunn for deling av bilder og ideer, ofte referert til som en oppslagstavle på nett. Kan brukes i nettleser eller lastes ned som app. Du kan søke på stikkord og samle ideer på tavler som du merker som du vil. Bilder refereres til som pins, vi sier at vi pinner noe når vi lagrer det. Populære tema er interiør, hobby og mat.

Andre kanaler som er langt mindre enn de vi har forklart her, men som er verdt å nevne:

WhatsApp

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

En app som gir deg mulighet til å sende gratis tekst- bilde- og lydmeldinger til kontaktene dine. Ifølge Ipsos bruker 12 prosent av befolkningen WhatsApp ukentlig.

TikTok

Ukentlig i bruk av 4 prosent av den norske befolkningen, ifølge Ipsos.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Først kjent under navnet Musically. Her er konseptet at du lager korte musikkvideoer der du beveger deg i takt med kjent musikk, og deler dem etterpå. Svært populært blant barn og ungdommer.

Under innstillinger i appen kan du bestemme om de som ser videoene dine også skal kunne se hvor du befinner deg. Dette er noe det gjerne advares mot, siden de ivrigste brukerne av TikTok er barn.

Reddit

Brukes av 6 prosent av alle nordmenn ukentlig.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Nettsamfunn der brukerne kan dele lenker til innhold på internett, og stemme andres innhold opp eller ned. Avstemmingen avgjør synligheten av disse lenkene, og de mest populære vises på forsiden.

Twitch

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

5 prosent av alle nordmenn er innom her ukentlig.

Direktesendt videostrømmingsplattform som eies av Amazon. Hovedsakelig brukt til direktesending av videospill og lignende.

Jodel

Foto: Jodel
Foto: Jodel Vis mer

App designet for anonym deling av tekst og bilder, det du deler kan leses av andre brukere som er i nærheten. Tanken bak var at studenter skulle bruke appen til å følge med på hva som skjedde på deres skole. I praksis har den utviklet se til en sentral for ryktespredning som nr langt ut over studentmiljø. Dette forskerkes av at man ikke trenger å registrere seg som bruker, alt er anonymt.

Tinder

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Datingapp. Registrer deg med bilde og det du vil oppgi av informasjon, legg inn preferanse på kjønn, alder og bosted, og du får opp en rekke profiler fra andre mennesker som er interessert i å møte en kjæreste, date eller bare en tilfeldig seksualpartner. Her møter du på uttrykkene sveip og match: Sveip til høyre for å signalisere interesse, sveip til venstre hvis du ikke er interessert basert på det lille du har fått presentert av informasjon. Du har en Tinder-match når dere begge har sveipet til høyre. Nå er det opp til en av dere å ta kontakt via Tinders meldingstjeneste, ofte for å avtale å gå over til en annen kanal som for eksempel Facebooks messenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.