Radio når det passer deg

Alt du trenger å vite om podkast

Interessert i menneskehistorier, vitenskap eller mysterier fra virkeligheten? Her får du tipsene til podkast-lytting og Vi-redaksjonens favorittprogram.

INSPIRASJON PÅ ØRET: Fordelen med podkast er at du kan lytte til programmer når og hvor som helst. Med noen tastetrykk får du tilgang til gode radioprogrammer fra hele verden. FOTO: Scanpix/Shutterstock
INSPIRASJON PÅ ØRET: Fordelen med podkast er at du kan lytte til programmer når og hvor som helst. Med noen tastetrykk får du tilgang til gode radioprogrammer fra hele verden. FOTO: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): I 1980 sang The Buggles «Video killed the radiostar», men den gang ei: Nesten 40 år seinere lever radioen i beste velgående. Ikke lenger bare som lineær radio over FM, AM og DAB-nett, de siste årene har podkast gitt radio en ny vår.

POPULÆR: På Iphone ser podcast-appen slik ut. Her får du forslag til populære podcaster fra hele verden. Du kan også søke etter podcaster du ønsker å høre på. Foto: Karin Madshus
POPULÆR: På Iphone ser podcast-appen slik ut. Her får du forslag til populære podcaster fra hele verden. Du kan også søke etter podcaster du ønsker å høre på. Foto: Karin Madshus Vis mer

Fordelen med podkast er at du kan lytte til radioprogrammene du vil høre akkurat når det passer deg. Med ørepropper kan du høre på radio på bussen, på toget eller når du er ute på tur. Også NRKs radioprogrammer kan høres som podkast. Det er en stor fordel dersom du ikke har mulighet til å høre favorittprogrammet når det sendes. Ikke minst gir podkast deg en god mulighet til å være oppdatert på hva folk snakker om, enten det handler om hva som skjer i verden eller om det er rein underholdning. Å høre noen snakke om noe du synes er interessant er berikende. Ikke minst er det gøy å lære noe nytt!

Når du vet hvordan du starter med podkast er programmene du vil høre på bare et par tastetrykk unna.

Sjekk tipsene til hvordan du kommer i gang her:

Et tips for å finne gode podkaster å lytte til er å sjekke denne lista:

Podtail presenterer De 100 mest populære podkastene akkurat nå. Lista er basert på data fra Apple.

Her er Vi-redaksjonens tips til gode podcaster:

Birgitte Hoff Lysholm, redaksjonssjef Vi.no:

Komiker Christine Koht åpner opp om sin alvorlige sykdom i Aftenpostens podkast Koht vil leve.
Komiker Christine Koht åpner opp om sin alvorlige sykdom i Aftenpostens podkast Koht vil leve. Vis mer

Podkasten som har gjort absolutt sterkest inntrykk på meg er uten tvil Koht vil leve om komiker Christine Kohts sykdom. Sjelden har vi kommet så tett på et menneske i sin dypeste krise, og likevel er det så mye håp. Det er en stund siden denne ble sendt, men det er det som er så gull med podkast; du hører når du vil. Koht vil leve er laget av Aftenposten.

Mye fjas og morro i NRKs podkast Lindmo & co.
Mye fjas og morro i NRKs podkast Lindmo & co. Vis mer

Det var sikkert ikke meningen da redaksjonen lanserte dette lille sidebruket, men jeg har oppdaget at jeg liker podkasten Lindmo & co bedre enn tv-sendingen fredag kveld. Litt snakk om ukas gjester, mye fjas og morro. Anne Lindmo er best i fri dressur, og her slipper hun så absolutt til. Lindmo & co er laget av NRK.

Jeg kommer ikke utenom denne, selv om den er engelskspråklig: Invisibilia er min favoritt over noen. Dyktige journalister og førsteklasses historiefortellere leverer episoder som alltid handler om noe annet enn du tror fra begynnelsen. Start gjerne med episoden som heter The problem with the solution. Jeg lover at du blir både underholdt og litt klokere.

Til slutt må jeg bare nevne denne, årets store snakkis i Danmark: Hele Danmarks Ghita. Jeg måtte høre den flere ganger og gikk mange runder med meg sjøl, for noe lignende har jeg aldri vært vitne til før. Skuespiller Ghita Nørby er Danmarks svar på Wenche Foss, og her klikker hun i vinkel under et intervju. Jeg har vært innom tanken at hun burde beskyttes mot seg sjøl, men har landet på dette: Det er aldeles deilig befriende å høre en 84-åring lange ut i all sin misnøye og sjalusi mot den unge kvinnelige journalisten som prøver å intervjue henne. Når jeg blir stor, vil jeg bli som Ghita. Om så bare bittelitt.

Karin Madshus, journalist Vi.no:

Hvem var den døde kvinnen som ble funnet i Isdalen? NRK og BBC etterforsker i podkastserien Death in Ice Valley.
Hvem var den døde kvinnen som ble funnet i Isdalen? NRK og BBC etterforsker i podkastserien Death in Ice Valley. Vis mer

Denne podkasten er ikke ny, men Kvinden med den tunge koffert er en av de beste podcastene jeg har hørt. Virkeligheten overgår fiksjonen gang på gang. Dette er «true crime» i real time. Den starter med mystiske hendelser på herberget Ørslev Kloster på Midtjylland der norske Marie Madeleine Larsen bor. Det beboerne på herberget ikke vet er at Larsen tidligere er dømt for en lang rekke bedragerier i Norge og Sverige. Mens reporter Krister Moltzen følger hennes fotspor gjennom Danmark begynner tipsene om Larsen å renne inn. Vil han klare å finne henne? Og hvem er egentlig Marie Madeleine Larsen fra Toten? Podkasten har syv episoder og er laget av den danske podkastprodusenten Third Ear i samarbeid med avisa Politiken.

Jeg må også nevne Death in Ice Valley som er laget av NRK og BBC. På 70-tallet blir levningene etter en kvinne funnet på et bål i Isdalen. Den dag i dag er det fortsatt ingen som vet hvem kvinnen var. Hvorfor ble hun ikke meldt savnet? Kan moderne DNA-teknologi hjelpe journalistene å løse mysteriet?

This American Life er og blir en av mine favorittpodkaster. Dette er underholdende journalistikk bygget rundt et bestemt tema eller plot. Med fantastisk fortellerteknikk veves historier og mennesker sammen på en nydelig måte. Jeg elsker at jeg kan sette på en vilkårlig episode og oppdage at det uansett vil handle om et tema jeg vil høre mer om.

Andreas Heen Carlsen, redaktør SOL.no, Elbil24.no og Vi.no:

Synne og Pernille i SOL oppdaterer deg på ukas nyhetsbilde i Snakkis med Synne og Pernille.
Synne og Pernille i SOL oppdaterer deg på ukas nyhetsbilde i Snakkis med Synne og Pernille. Vis mer

SOL snakkis med Synne og Pernille. Dette er vår egen baby, som jeg er innmari stolt over at vi har startet opp. SOLs jobb er å gjøre nyheter enkelt tilgjengelig, og nå gjør vi det på podkast også. En gang hver uke så snakker vi oss gjennom de fem sakene som folk snakker om nå, pluss en sak fra nyhetsbildet som vi syns er gøyal eller litt flau. Dette er podkasten du trenger for å henge med i lunsjpraten på jobben.

SPOTIFY: Har du Android og laster ned Spotify-appen får du tilgang til et gigantisk bibliotek med musikk og podcaster. Foto: NTB Scanpix
SPOTIFY: Har du Android og laster ned Spotify-appen får du tilgang til et gigantisk bibliotek med musikk og podcaster. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hva er greia med er en kjempekul podkast hvis du er nysgjerrig og liker å lære ting du ikke visste at du lurte på. De to medisinerne Ole Elvebakk og Jonas Bergland har lest seg opp på et nytt tema i hver episode. Du lærer alt fra lobotomiens historie til hvorfor mange mener at Mor Teresa egentlig var slem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.