Smarthøyttaler på norsk:

9 tips: Slik bruker du smarthøyttaleren

Med «norsk» smarthøyttaler rett rundt hjørnet, vil eldre få en tryggere og enklere hverdag, mener ekspert.

DEN NYE FJERNKONTROLLEN: Smarthøyttaleren Google Home kommer snart med norsk stemme. Foto: NTB Scanpix
DEN NYE FJERNKONTROLLEN: Smarthøyttaleren Google Home kommer snart med norsk stemme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Nylig avslørte Google at deres stemmestyrte assistent Google Assistant snart kommer på norsk. Foreløpig har ingen av de to mest populære smarthøyttalerne, Amazon Echo og Google Home, vært tilgjengelig med norsk språk.

Integrert i høyttaleren Google Home, vil den både kunne snakke og forstå norsk. Da vil også tjenestene dukke opp på samlebånd, tror teknologiblogger og kommunikasjonsrådgiver, Hans-Petter Nygård-Hansen.

- Når Google Home blir tilgjengelig på norsk, er det egentlig ingen grenser for hva de kan brukes til. Smarthøyttalere er på mange måter en videreføring av smarttelefonen og veien mot smarte hjem, og ikke minst; det smarte liv, forteller Nygård-Hansen til Vi.no.

Les også: Vi testet Google Home på norsk: - Jeg får lyst til å bare kaste den!

VIL GJØRE HVERDAGEN ENKLERE: Hans-Petter Nygård-Hansen har stor tro på smarthøyttaleren som hjelpsom assistent i hjemmet. Foto: Ingar Næss
VIL GJØRE HVERDAGEN ENKLERE: Hans-Petter Nygård-Hansen har stor tro på smarthøyttaleren som hjelpsom assistent i hjemmet. Foto: Ingar Næss Vis mer

Tryggere og enklere hverdag hjemme

Ved bruk av egen stemme blir det enklere å bruke tjenester som i dag er spredt utover flere plattformer.

I tillegg slipper man å lære seg mange nye ting, sier Nygård-Hansen.

- Mange eldre vil nok føle at det blir mye enklere å forholde seg til alle disse tjenestene, fremfor å måtte lære seg å bruke mange forskjellige nettsider, apper og telefoner.

Og med stemmen som den nye fjernkontrollen i huset, vil eldre i fremtiden få en langt mer tryggere hverdag, mener han.

- Kombinasjonen av kunstig intelligens, tingenes internett og 5G vil utløse en rekke nye tjenester og tilbud til en stadig mer voksende eldre befolkning. En gruppe som i økende grad må belage seg på å bli eldre hjemme.

Hjelper deg å huske

Det mest åpenbare man kan bruke en smarthøyttaler til, er selvsagt musikk og radio. Men du kan også be den ringe familie og venner, eller ringe etter hjelp hvis man trenger det.

Koblet på annet utstyr kan du også be den utføre handlinger som å skru av og på lyset.

SNAKK TIL ALEXA: Amazon Echos høyttalere, med assistenten Alexa, er en populær smarthøyttaler. Foreløpig må du snakke engelsk til den. Foto: NTB Scanpix
SNAKK TIL ALEXA: Amazon Echos høyttalere, med assistenten Alexa, er en populær smarthøyttaler. Foreløpig må du snakke engelsk til den. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her har vi listet opp ni ting du kan bruke smarthøyttaleren til:

1. Musikk: Du kan be den spille musikk fra Spotify eller Google Music. Be den for eksempel om å spille «avslappende musikk», eller «spill musikk av Elton John». Du kan også spørre den om hvilken sang det er som spilles akkurat nå, eller nynne på en sang og spørre hva den heter.

2. Hjelper deg å huske: Du kan be den huske for deg. Si for eksempel hvor du har lagt nøklene dine, så kan du etterpå spørre hvor du la nøklene.

3. Været og søk: Du kan spørre om hvordan været for ditt sted (eller et annet sted) blir i dag, til helgen eller i dagene fremover. Du kan stille den spørsmål på Google og få lest opp svar. Her er det bare fantasien (og Google-søkene) som setter grensene!

4. Oversettelser: Du kan be om oversettelse av en setning eller ord.

5. Påminnelser: Bruk den til påminnelser, for eksempel hvis du skal til tannlegen. Da kan du si når du skal til tannlegen og be den minne deg på det. Du kan også spørre om hva avtalene dine er i dag, og få lest opp alle påminnelsene dine.

6. Utføre handlinger hjemme: Smarthøyttalere i seg selv kan gjøre mange ting, men det er først når du kobler dem til annet utstyr, at det begynner å bli virkelig interessant. Da kan høyttaleren for eksempel styre belysning, temperatur, trekke fra og til gardinene eller slå av/på kaffetrakteren.

7. Alarm: Be smarthøyttaleren vekke deg på et bestemt tidspunkt.

8. Se filmer og YouTube-videoer: Kobler du smarthøyttaleren til en Chromecast, en liten dings til et par hundre kroner du putter i TV-en, kan du for eksempel starte avspilling av Netflix-filmer, YouTube-videoer, vise foto fra spesielle anledninger og lignende - bare ved å bruke stemmen din.

9. Nyheter og bøker: Med tiden vil stemmene brukt i smarthøyttalere bli så god at man kan føre en samtale med sin smarte assistent. Nyheter som kanskje er vanskelig for noen å lese, kan i stedet bli lest opp. Det samme med bøker. Og man kan selv velge hvilken stemme man vil høre.

Kilder: Bjørn Eirik Loftås, redaktør i Dinside, og Hans-Petter Nygård-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.