Rådene som styrker relasjonen:

Ta tempen på forholdet

Par som søker hjelp havner som regel på 13 poeng. Hvor mange får dere?

PARTEST: Valentinskalaen er utviklet av fire svenske psykologer. De mener å kunne anslå hvem som er i ferd med å gå fra hverandre ved hjelp av poengsummen de oppnår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
PARTEST: Valentinskalaen er utviklet av fire svenske psykologer. De mener å kunne anslå hvem som er i ferd med å gå fra hverandre ved hjelp av poengsummen de oppnår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er det litt krise i heimen, og du vil sjekke hvor alvorlig det er fatt? Eller vil du bare ta tempen på forholdet sånn generelt? Det kan du gjøre med en enkel test: Valentinskalaen, skapt av psykologene Maria Burman og Anna-Karin Norlander sammen med psykologiprofessorene Per Carlbring og Gerhard Andersson.

Burman beskriver testen som ferskvare: Den måler relasjonens kvalitet når den tas. Jo høyere poengsum, dess bedre har du det sammen med partneren din.

- Vi har sett at en score på 13 er det mest typiske blant par som søker hjelp. Har man det veldig bra, får man som regel 17 poeng eller mer. Men du skal ikke stirre deg blind på resultatet: Selv om poengsummen blir høy, kan dere fortsatt ha behov for å jobbe med forholdet, sier Burman.

- Scorer du null poeng på et spørsmål som er viktig for deg, kan det være grunn god nok til å søke hjelp.

Fint å være uenige iblant

Alle par krangler iblant. Det er en del av livet, og ikke noe man kan unngå helt.

- Hvis vi snakker om det på et ganske grunnleggende nivå, at det handler om at dere har ulike meninger, blir det neste urimelig å tenke at man skal mene det samme om alt, mener Burman. Hun mener det til og med kan være et poeng å være uenige en gang iblant.

- Ja, jeg tror det. Vi kan trenge å rense lufta iblant, og vi skal jo ikke la oss tråkke på heller. Iblant må vi sette ned foten og virkelig ta tak i problemene, og det kan det lett bli konflikter av.

- Hvorfor er det viktig å kunne håndtere konflikter?

- Jeg tenker at vi ønsker å bli forstått av partneren vår og trenger å vite hva som gjør at kranglingen fortsetter, sier Burman.

- Kanskje unngår dere å handle i affekt hvis dere forstår hvorfor partneren sier det hun sier - det kan ha vært en tøff dag på jobben eller hun kan ha vonde minner som dukker opp. Å forstå hvorfor man krangler gjør relasjonen tryggere, og krangelen trenger ikke bli like livlig som når man er usikker.

Vi kan ikke styre følelsene våre fullt ut, men vi kan velge hvor mye vi agerer på dem så vi har større grad av kontroll på våre egne handlinger.

Slik leser du resultatene: De som får mer enn 17 poeng, lever i e veldig bra relasjon. De som havner rundt 13 poeng, pleier å søke hjelp. Par som havner rundt 6 poeng er ofte nær ved å skilles.

Iblant kan ett spørsmål skille seg ut som ekstra følsomt. Da kan det være en god idé å jobbe med akkurat den tematikken.

Får du lav score på spørsmålene 1, 2 eller 3, anbefaler psykologen å følge rådene under:

Kartlegg hvorfor dere krangler. Hva utløser konfliktene, og hva handler de om? Oppdragelse, økonomi, hverdagslige småting, noe annet?

- Det er viktig å forstå at begge parter er delaktig når det er problemer i forholdet, om ikke annet så trigger vi hverandre. Det trenger ikke å være noens feil, det kan handle om at vi ikke er i takt eller har ulike behov, sier Burman.

- Se på det fra den andres perspektiv: Hva er det som skjer? Handler dette om noe vi trenger å jobbe med, eller har vi bare en dårlig dag? Prøv å finne mønster i samspillet deres. Det er tungt å leve i et forhold som er altfor uforutsigbar.

Ikke la følelsene ta over når dere diskuterer. Vær proaktiv og ikke reaktiv, som det kalles på psykologspråk.

- Det du bør forsøke å unngå, er veldig opphetede konflikter der vi sier og gjør ting vi angrer og som sårer partneren vår.

Ta en timeout om konflikten ikke leder til noe. Prøv å komme til enighet om at dere ikke kommer videre, og ta opp tråden en annen gang.

- Blir det for hett så dere ikke lykkes med å løse det der og da, så prøv å sette ord på det: «Dette går ikke, vi kommer ikke videre akkurat nå, vi setter det på pause til følelsene har lagt seg», sier Burman.

– Da er timingen viktig. Be partneren din om lov: Kan vi ta opp tråden? Passer det nå? Det skal ikke være sånn at du går på tå hev og prøver å finne en luke for å kunne ta ting opp, det gir heller ingen bra dynamikk i relasjonen. Her vil vi ha et likeverdig samspill. Ikke stikk hodet i sanden etter en krangel uten å snakke ut eller si unnskyld. Legg stoltheten til side, for forholdets skyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.