Slik får du nye venner som voksen

Familie og karriere får oss til å glemme hvor viktig vennskap er. Men hva da når vi blir skilt? Eller flytter til et nytt sted?

I ungdomstiden var vennene dine alt. Du kan ikke forvente like mye av voksne vennskap, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
I ungdomstiden var vennene dine alt. Du kan ikke forvente like mye av voksne vennskap, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Barndommens vennskap står i et helt spesielt lys. Bestevenninnen var elsket overalt på jorden, og du kunne ikke overleve én skoledag uten henne. Som voksen ser virkeligheten litt annerledes ut. Nå skal det smøres matpakker, avvikles sene møter, gjøres dugnadsinnsats, passes barn eller barnebarn.

Venner – dem lever vi uten i mange dager. Ofte uker. Eller måneder.

– I 40-årene har vi fullt fokus på jobb og familie. Kanskje også på foreldre som begynner å bli syke. Som yngre har vi vært vant til å ha et stort nettverk, men jobb og alt mulig annet tar så mye tid at det ikke er overskudd til å treffe vennene, forklarer psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

Vennskap på ny måte

Britisk forskning har vist at fra 25-årsalderen faller antall venner. Samtidig viser en dansk undersøkelse fra 2014 gjort for Berlingske at nær halvparten av danskene mellom 18 og 35 år skulle ønske at de hadde flere nære venner. Blant 60-åringer er det kun halvparten så mange som savner flere venner. Med andre ord er vennskap viktige. Men vi knytter færre og færre av dem etter hvert som årene går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.