- Det viktigste reiseforsikringen skal dekke, er den hjelpen du får ved alvorlig sykdom eller ulykke som oppstår på reisen, dette er spesielt viktig for eldre. Det kan bli veldig dyrt om du ikke har forsikring.
Det sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef ved Tryg forsikring.
Samtidig er det uhyre viktig å vite at forsikringsvilkårene endrer seg med alderen din. Hvordan, får du vite her.
Ulykkesforsikring faller bort

Irgens erfarer at folk over 60, og andre reisende som er pensjonister, ofte dra på lengre ferier, gjerne om vinteren. Han mener at de aller fleste eldre er flinke til å forsikre seg på reisen.
Samtidig er det flere som ikke er klare over at en del av den reiseforsikringen de har, ikke lenger vil være gjeldende når de passerer en viss alder.
- Det er ingen øvre aldersgrense for det som gjelder sykdom og skade i utlandet. Men det er en ulykkesforsikring som faller bort når du passerer 75 år, og som reduseres med en øvre beløpsgrense når du fyller 70 år, forklarer Irgens.

Glemmer du dette kan du bli fratatt medisinen din
Her er det mange som misforstår, mener han.
- I utgangspunktet dekkes alle skader du måtte få hvor som helst i verden, som følge av ulykke, og du vil få behandling i utlandet uavhengig av alder. Men ulykkesforsikringen er beregnet for dem som er yrkesaktive. Hvis du skulle bli uføretrygdet eller er alderspensjonist, taper du ikke noe arbeidsinntekt - du er trygdet fra før av, og derfor dekkes ikke de over 75 år, sier han videre.

De ulike betingelsene varierer fra selskap til selskap, så det er viktig å kontrollere at du faktisk er dekket, og da spesielt dersom du kun har reiseforsikring gjennom kredittkortet ditt, ifølge Arne Voll, kommunikasjonssjef hos Gjensidige forsikring.
Han forteller at ulykkesforsikringen som er inkludert i reiseforsikringen hos Gjensidige, opphører ved fylte 80 år.
- Dette betyr at det ikke blir utbetalt erstatning hvis man skades i en ulykke og blir medisinsk invalid eller dør, sier Voll.
Slik sjekker du om du er dekket
Både Voll og Irgens understreker at det aller viktigste alltid er at du har en reiseforsikring før du legger ut på tur. Men sett deg inn i hva forsikringen dekker, og hva den faktisk ikke dekker.
Blant annet vil de fleste reiseselskaper ta forbehold ved en rekke sykdommer, for eksempel dersom du har kreft, og er i behandling – noe som for mange kan være i lang tid. Du vil da ikke være dekket for komplikasjoner som oppstår som følge av kreften – kun andre akutte sykdomstilfeller og eller skader.

Hver time trenger nordmenn i Spania akutt hjelp
Europeiske har en grei sjekk på nettet som viser hvor mange sykdommer dette kan gjelde for. Du kan sjekke dette selv ved å klikke deg inn på denne linken, og fylle ut et enkelt skjema. Her får du svar på om du i ditt tilfelle er dekket av reiseforsikringen.
Europeisk helsetrygdkort dekker nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets statsborgere (EØS og Sveits) men dekker ikke ekstra utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke utenfor Norden. Heller ikke båretransport - hvis sykdommen eller ulykken er fatal.
Andre punkter reiseforsikringen ikke dekker
Her gir Voll og Irgens mer informasjon om hva en reiseforsikring vanligvis ikke vil dekke:
- Reiseforsikringen dekker ikke utgifter som skyldes sykdom eller skade som var kjent før avreise dersom det allerede foreligger et behandlingsbehov, eller dersom forverring eller komplikasjoner vil kunne oppstå med stor grad av sannsynlighet. Det betyr at dersom man drar på en reise med kjent sykdom, og vet at man må ha oppfølging og legekontroller i løpet av reisen, så vil det ikke være dekket for forsikringen.
- Videre vil reiseforsikringen ikke dekke problemer med reisedokumenter fordi man selv har bestilt reise med feil reisedatoer/i feil navn eller lignende.
- At man ikke får visum i tide, eller at passet har gått ut på dato når man skal reise.
- Avbestilling på grunn av samlivsbrudd, uvennskap eller lignende.
- Tannbehandling ved sykdom i tenner/tannkjøtt og skade ved tygging - utover 1000 kroner.
- Gjenstander man selv er uheldig å miste eller skade selv. Skader kan være dekket via uhellsforsikring i innboforsikring. Tyveri/ran og skadeverk påført av annen person er derimot dekket. Har man enkeltgjenstander med høy verdiog som man er ekstra redd for, kan en tegne en egen verdigjenstand forsikring på disse tingene.
- Når du kommer tilbake til Norge, opphører forsikringsdekningen generelt. Hvis du har fått medisinsk hjelp i utlandet, for så å returnere til Norge, overtar det offentlige helsevesenet behandlingsansvaret.
Dyrt uten forsikring
Dersom du er på ferie uten å ha noen form for reiseforsikring, kan det svi skikkelig hvis du er uheldig og må legges inn på sykehus. Ifølge Irgens kan et sykehusopphold på et par dager koste 50.000-100.000 kroner, operasjoner kan koste flere 100.000 kroner.

Derfor er selfier i skiheisen en svært dårlig ide
- Vi har hatt pasienter som har fått hjerteoperasjon i USA, og blitt flydd hjem i privatfly. Det kan koste 1,5-2 millioner kroner, men det vil dekkes av forsikringsselskapet ditt. Uten forsikring må du betale alt selv, sier han.
Mange støtter seg også på den reiseforsikringen de får gjennom kredittkortet - at man betaler reisen med kredittkortet og tenker at man da har reiseforsikring.
Irgens hevder at dette ofte er en svært begrenset type reiseforsikring for eldre mennesker enn en vanlig reiseforsikring.
- Vi har vært ute for tilfeller der avbestillingsforsikring på grunn av sykdom ikke gjelder når du betaler reisen med kredittkort og tar i bruk den reiseforsikringen du da får. Dette er en liten felle, mener han.
Føre var
- Det er helt utrolig hva folk til tider opplever på reiser, så det viktigste er at man har en reiseforsikring, understreker Voll.
Han nevner to eksempler:
- Forsinkelse: Forsikringen dekker forsinkelse grunnet værforhold, teknisk/mekanisk feil, trafikkuhell og nødlanding. Men dersom transportmiddel er forsinket av andre årsaker, er det ingen dekning i reiseforsikringen. Det kan for eksempel gjelde streik, bemanningsproblemer og konkurser.
- Sykdom: Hvis man blir uventet og akutt syk/skadet på en reise, så dekkes legebehandling med ubegrenset beløp.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.