Bestille flyplasslounge

Vil du spare penger på flyreisen?

Da vil dette tipset overraske deg!

Planlegger du sommerferien allerede nå, eller kanskje bare en helgetur? Uansett kan det være penger å spare på tipset under. Foto: Scanpix/Shutterstock
Planlegger du sommerferien allerede nå, eller kanskje bare en helgetur? Uansett kan det være penger å spare på tipset under. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Å sitte på en flyplass og vente før du får gå inn på flyet, er som regel ikke så spennende. Dessuten kan det være støyete og slitsomt, og blir man sulten og tørst, koster det som regel flesk å kjøpe mat og drikke på flyplassen.

Vil du ha det mer behagelig og samtidig spare penger neste gang du venter på å fly?

Tro det eller ei - da bør du ifølge ekspertene bestille deg en plass på flyplasslounge.

- Få blir skuffet

Det finnes hundrevis av flyplasslounger over hele verden, og de er slett ikke bare forbeholdt ekstra rike flyreisende med gullkort og oppsparte bonuspoeng.

Flyplasslounger gjør det mulig å oppholde seg på et rolig og eksklusivt område før du skal ut og fly. Noe av det du vanligvis får tilgang på er gratis mat og drikke, Wifi og magasiner, og noen lounger har til og med dusj, spa og treningsstudio.

Og overraskende nok: Du kan faktisk spare penger på å bestille en flybillett som inkluderer et opphold på flyplasslounge.

- Jeg bestiller flylounge svært ofte, både på jobb- og fritidsreiser, forteller redaktør for Flysmart24.no, Knut-Erik Mikalsen.

Flyreiseeksperten mener fordelene er mange, blant annet det å kunne sitte i et rolig miljø før flyturen, i stedet for masete og overbefolkede avgangsterminaler.

- Så er det som regel et bra mat- og drikkeutvalg i loungene. Jeg vil påstå at den som først har prøvd å bruke lounge, sjelden går tilbake til serveringsstedene på flyplassene, sier han.

- Til den som ennå ikke har prøvd å sitte i en lounge før flyreisen, vil jeg absolutt anbefale å teste ut denne erfaringen. Få vil bli skuffet, legger han til.

FLYPLASSLOUNGE: Bildet viser en del av flyplassloungen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Avinor.
FLYPLASSLOUNGE: Bildet viser en del av flyplassloungen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Avinor. Vis mer

- Definitivt verdt det

Reiseekspert på Bortebest.no, Vibeke Montero, er også en av dem som benytter flyplasslounger, spesielt hvis hun må mellomlande og har ventetid på over to timer.

- I forrige uke betalte jeg 30 euro for lounge i Barcelona under en mellomlanding mellom Malaga og Venezia. Det var det absolutt verdt! Jeg synes maten er mye bedre enn det man får kjøpt i flyplasskioskene, og man kan som regel forsyne seg selv med drikke, både med og uten alkohol, sier hun.

Montero har betalt alt fra 300-500 kroner ekstra for loungetilgang.

- Det blir fort dyrere å kjøpe mat og drikke på flyplassen i stedet.

Reisebloggeren bak Garfors.com, samt podcasten Globusrulett, Gunnar Garfors, føyer seg inn i rekken av lounge-elskere.

Innlandsloungen til SAS på Gardermoen har både treningsrom, dusjer og egne kontorlandskap.
Innlandsloungen til SAS på Gardermoen har både treningsrom, dusjer og egne kontorlandskap. Vis mer
Mattilbudet består av en enkel buffet og selvbetjening av drikke som kaffe, te, brus, juice, vin og øl.
Mattilbudet består av en enkel buffet og selvbetjening av drikke som kaffe, te, brus, juice, vin og øl. Vis mer

- Det gjør reisen mer avslappende, og reisen starter på en veldig hyggelig måte. Jeg får frokost, lunsj, middag eller kvelds, og raskt og gratis internett, stillerom og kan ta meg et glass, forteller Garfors.

Fri flyt av øl og vin

- For meg er flyplasslounge helt avgjørende for reisen. Jeg har ikke fløyet uten tilgang på dette på så lenge som jeg kan huske, sier reiseentusiast Tord Kroknes Berg, som blogger på Tordkroknesberg.com.

Dette er også den viktigste årsaken til at han sørger for å opprettholde gullstatusen sin i Star Alliance og OneWorld som gir ham adgang til tusenvis av lounger verden over.

På bloggen sin deler han fyldige anmeldelser fra alle loungene han besøker, for å gi leserne innsikt i om det er verdt å kjøpe seg en business class-billett eller enkel adgang for å komme inn.

- Jeg elsker å teste nye lounger, og har opplevd en berg-og-dal-bane av ulike varianter. Alt fra en som minnet om en svett østeuropeisk partybule til utsøkte førsteklasses lounger med smakfull a la carte dining. Spennet er enormt, sier bloggeren.

Her hjemme på Gardermoen har vi kun to alternativer: SAS for Star Alliance-reisende eller OSL Lounge som er åpen for alle.

- I verdenssammenheng har de en vei å gå, men de er absolutt verdt å vurdere dersom du har noen timer å slå ihjel på flyplassen og er glad i fri flyt av øl og vin. Vi kjenner jo alle prisnivået på Gardermoen, sier Kroknes Borg.

- Planlegger du å spise og drikke øl eller vin, gir det utvilsomt valuta for pengene å kjøpe seg inn i en av loungene, legger han til.

- Få vet om tilbudet

Flyreiseekspert Mikalsen er sikker på at det er mange som stirrer seg blind på billettprisen og ikke ser hva en kanskje 200 kroner dyrere flybillett inkluderer.

- Vi nordmenn er nok ennå ikke så vant med lounge-tilbud fordi dette har vært et fenomen som har vært knyttet til forretningsreisende. I dag kan alle kjøpe seg lounge-tilgang, enten man reiser med Emirates eller Ryanair, sier han.

Ifølge eksperten kan den som reiser med et Star Alliance-selskap som for eksempel SAS eller Lufthansa, kjøpe seg tilgang på SAS-loungene både når man bestiller billett, sjekker inn på flyplassen eller man møter opp i døren og betaler der og da.

- Den som ikke reiser med et selskap som SAS samarbeider med, kan bruke den uavhengige OSL Loungen. Den gir adgang bare man har gyldig flybillett, opplyser Mikalsen videre.

Hvis du er redd for å bli lurt, kan flyeksperten forsikre deg om at det er svært lite sannsynlig.

- De fleste flyloungene har et nokså fast tilbud, og prisene er ikke høyere enn at det i verste fall kan bli en litt skuffende opplevelse. Men med de prisene som nordmenn er vant til å betale både for mat og drikke, skal det godt gjøres at man skal få en dårlig ventetid i en lounge, mener han.

Ifølge Mikalsen er flyloungene i Europa nokså nøkterne, men kommer man til Midtøsten eller Asia kan man oppleve å bli møtt med kokker som lager varm mat mens du venter:

- Det kan sammenlignes med et bedre hotell. Det er en opplevelse verdt å få med seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.