Vaksiner før reise

Vaksinene du bør ta før ferien

- Du bør vaksinere deg selv om du bare skal på ferie i en uke, sier lege.

REISEVAKSINER: Det er særlig viktig at godt voksne og eldre oppdaterer vaksinene før reise utenlands. I denne artikkelen får du vaksine-informasjonen du trenger før du drar på ferie. Foto: Scanpix.
REISEVAKSINER: Det er særlig viktig at godt voksne og eldre oppdaterer vaksinene før reise utenlands. I denne artikkelen får du vaksine-informasjonen du trenger før du drar på ferie. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du har god helse, fører alderdom til endringer i kroppen. For eksempel blir du mer utsatt for sykdommer, og derfor er det ekstra viktig å beskytte seg mot smitte.

Det gjør du ved å vaksinere deg. Har du allerede vaksinert deg, bør du være obs på at noen vaksiner må oppdateres flere ganger i livet.

Skal du på tur utenlands er det derfor lurt å ta en tur til legen i forkant av ferien.

Risiko utenfor Vest-Europa

- Det er reisemålet som først og fremst avgjør om du trenger vaksiner. Det kan derfor være nødvendig å vaksinere seg selv om du bare skal på ferie i en uke, sier Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen.

Det er særlig viktig å oppdatere vaksinene dersom du reise utenfor Vest – Europa, USA og Australia, ifølge legen.

LEGE: Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen.
LEGE: Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen. Vis mer

- For eksempel er hepatitt A en vanlig sykdom i Thailand, understreker Thornam.

Har du glemt å tenke på dette, er det ikke for sent å vaksinere deg selv om det bare er noen få dager til avreise, understreker legen.

- Flere vaksiner har god effekt selv satt rett før avreise, så vi anbefaler alle å vaksinere seg selv om det kun er dager til avreise, sier Thornam.

Frisk opp hvert tiende år

Likevel: for noen vaksiner, blant annet hepatitt B, er det en god idé å være ute i god tid, ifølge Thornam.

Men uavhengig av alder, bør alle friske opp barnevaksinene hvert tiende år, understreker legen.

- Disse kan du ta i en kombinasjonsvaksine som heter Boostrix Polio, sier han.

- For eldre er det lurt å ta influensavaksine hvert år, og kombinere denne med vaksine mot lungebetennelse - Pneumokokk. Mange vil også trenge hepatitt A- vaksine, legger Thornam til.

Viktige reisevaksiner

Her er Folkehelseinsituttets vaksine-anbefalinger til godt voksne som skal ut og reise:

 • Generelt bør alle være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene hvert tiende år.
 • Ved reise og opphold til land med polioutbrudd må personer i alle aldre være vaksinert mot polio innen ett år før planlagt utreise fra besøkslandet. Ved reise til land med krav om dette, må internasjonalt vaksinasjonssertifikat tas med som dokumentasjon.
 • Voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales minst én dose MMR-vaksine. Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig. Rådene om MMR-vaksine til voksne gjelder uavhengig av reise, men er spesielt viktig før reise til land der meslinger, kusma og røde hunder er vanligere enn i Norge. Dette gjelder blant annet flere land i Vest-Europa. Risikoen for alvorlig forløp av meslinger er større hos voksne enn hos barn.
 • Personer som er 65 år eller eldre, og andre som tilhører definerte risikogrupper for influensa og pneumokokksykdom, bør vaksineres mot disse sykdommene uavhengig av reise.
 • Gulfeber forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Gulfebervaksine anbefales for å beskytte den enkelte som reiser til et område med risiko for gulfebersmitte. Enkelte land, både med og uten risiko for gulfebersmitte, kan kreve dokumentasjon på gulfeber­vaksinasjon (internasjonalt vaksinasjons­sertifikat) ved innreise. Noen land krever dokumentasjon på gulfebervaksinasjon av alle reisende fra alle land. Vaksinasjonssertifikatet blir gyldig 10 dager etter vaksinasjon. Gulfebervaksinasjon fører i de aller fleste tilfeller til livslang beskyttelse, og det internasjonale gulfebersertifikatet mot gulfeber er gyldig livet ut. Land­spesifikke krav til gulfebervaksinasjon endres fra tid til annen, og reisende bør kontakte ambassade eller konsulat i god tid før avreise for å avklare behov for vaksinasjonssertifikat.
 • Hepatitt A-vaksine anbefales for reisende til de fleste ikke-vestlige reisemål, og kan gis fra ett års alder.
 • Hepatitt B-vaksine anbefales for helse- og barnehjemspersonell som skal arbeide utenfor lavendemiske områder. Aktuelt også for reisende som kan komme til å ha ubeskyttet sex, injisere stoff, komme i kontakt med helsevesenet (for eksempel pga. grunnsykdom), eller bli utsatt for ulykker (risikoen øker med oppholdets lengde). Vaksinen inngår i mange lands barnevaksinasjonsprogram, og kan gis fra første levedøgn.
 • Japansk encefalittvaksine anbefales til personer som i syk­domssesongen skal oppholde seg utenfor storby i tre-fire uker eller mer, eller ha gjentatte kortere opphold i områder hvor sykdommen er vanlig. Vaksinasjon bør vurderes også for kortere opphold hvis forholdene tilsier at risikoen for smitte er spesielt høy.
 • Koleravaksine anbefales før reise til områder med kolera for hjelpepersonell i arbeid ved naturkatastrofer eller krig, andre personer som skal leve under dårlige hygieniske forhold uten tilgang på rent drikkevann og for personer som mangler magesyre eller bruker antacida. Koleravaksinen gir en viss beskyttelse mot infeksjon med enterotoksinproduserende E. coli (ETEC), men den totale beskyttelsen er lav og vaksinen er ikke godkjent for denne indikasjonen.
 • Vaksinasjon mot meningokokker anbefales før opphold i områder hvor det er utbrudd av meningokokk-sykdom. Enkelte land og utdanningsinstitusjoner kan kreve meningokokkvaksinasjon. Dokumentert meningokokk ACWY-vaksinasjon kreves for å få visum til pilegrimsreise til Saudi-Arabia.
 • Rabiesvaksine er aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr som kan være smittet med rabies.
 • Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine) anbefales til personer som skal oppholde seg i skog og mark, for eksempel i forbindelse med orienteringsløp, skogsarbeid, fottur eller camping, i områder hvor sykdommen er utbredt. Utenom Norge gjelder dette deler av Sentral- og Øst-Europa, Baltikum, Åland, Bornholm og i kyst­områder og ved store innsjøer i sør-Sverige. Vaksinen anbefales ikke for turistreiser til byer i disse områdene.
 • Tuberkulosevaksine (BCG) er aktuelt for personer som ikke tidligere er BCG-vaksinert og som skal oppholde seg i mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose og ha tett kontakt med lokalbefolkningen. I tillegg anbefales vaksine til uvaksinerte arbeidstakere med særskilt risiko for tuberkulosemitte (helsetjeneste, fengelsomsorg etc.) i land med høy forekomst av tuberkulose. Det er ikke dokumentert beskyttende effekt av BCG-vaksine hos personer over 35 år.
 • Tyfoidvaksine anbefales til personer som skal reise til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved nær kontakt med lokalbefolkningen og med økende lengde på oppholdet.
 • Malariaprofylakse: forebyggende tiltak mot malaria omfatter myggstikkprofylakse og eventuelt medikamenter. I Folkehelseinstituttets veileder om forebygging av malaria hos reisende er det listet opp hva slags malariaprofylakse som anbefales ved ulike reisemål.
 • Klikk deg inn på denne siden for å lese mer om hver enkelt vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.