Colmar – Frankrikes Venezia

Som skapt for en romantisk helg

Den nordfranske regionen Alsace er kjent for sin 170 kilometer lange vinrute gjennom middelalderbyer og vinmarker. En av de vakreste byene her er Colmar, som er perfekt for en romantisk helg.

TUR PÅ KANALEN:
De lave prammene tar
deg med på en koselig tur
på elven Lauch.
TUR PÅ KANALEN: De lave prammene tar deg med på en koselig tur på elven Lauch. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
FARGERIK BY: Det ser ut som
kulisser, men bindingsverkshusene
har stått støtt i 500 år.
FARGERIK BY: Det ser ut som kulisser, men bindingsverkshusene har stått støtt i 500 år. Vis mer

(Vi.no): Colmar har det meste, også sitt eget Venezia, Petite Venise, som ligger langs elven Lauchs bredder i den sentrale delen av byen. Hopp om bord i en av de mange mindre prammene, og nyt den blomstrende byen med de fargerike husene og de mange små broene fra vannsiden i et rolig tempo. Her kom de lokale bøndene før i tiden i båt med grønnsakene sine på vei til byens markeder. I dag er det bare turistene som kommer seilende, men turen gir et flott inntrykk av byen og er deilig avslappende. Den varer en halvtimes tid.

Les mer: Slik får du mest mulig ut av Firenze

KOSELIGE TORG:
Colmar er en by
man rusler rundt
i, for så å slå seg
ned på nærmeste
uteservering.
KOSELIGE TORG: Colmar er en by man rusler rundt i, for så å slå seg ned på nærmeste uteservering. Vis mer

Blomster og historiske hus

SANS FOR DET VAKRE:
Når man bor i så fine hus,
bør man pynte dem litt
ekstra
SANS FOR DET VAKRE: Når man bor i så fine hus, bør man pynte dem litt ekstra Vis mer

Tar du en spasertur gjennom Colmar, kan du nyte synet av tusenvis av fargestrålende blomster overalt på de mange små torgene, i de smale brosteinsgatene og på alle verandaer. Slå deg ned på en benk i en av byens grønne parker og nyt en sandwich eller en kake fra den lokale bakeren.

Les mer: Her er verdens fineste vinturer


Særlig parken Place du Champs de Mars er sjarmerende, med både en fontene og en fin, gammel karusell. Colmars bykjerne består av vakre, fargerike bindingsverkshus, som vitner om byens velstand og storhetstid i renessansen. Bindingsverkshusene er over 500 år gamle og særdeles godt bevart, og de fleste er i bruk, gjerne som restauranter eller kafeer. Løft blikket – det ene fine skiltet etter det andre vitner om hvem som har hørt hjemme i bygningene.


Også på Colmars gamle handelsgate, Rue des Marchands, er det massevis av liv. Gatens flotteste hus er nr 11, hjørnehuset Maison Phister, som ble bygget av en prest i 1537 og er rikt dekorert. Legg også merke til det gamle tollhuset Koifhaus fra 1480, som ligger i et av de mest maleriske strøkene ved begynnelsen av Grand Rue.

CRÊPE: Gatekjøkken
trenger ikke bety pølser
eller burger – hva med
en deilig fransk pannekake;
crêpe?
CRÊPE: Gatekjøkken trenger ikke bety pølser eller burger – hva med en deilig fransk pannekake; crêpe? Vis mer

Frukt- og grønnsaksmarked

Hvis du vil komme helt tett på de lokale råvarene, bør du tilbringe en time på hyggelige Le Marché Couvert. Det er et overdekket marked med et vell av lokale varer: lekre oster, pølser, frukt, grønt og søtsaker produsert på de mange små gårdene i området. Torsdag og lørdag er det også et stort marked med grønt, kjøtt, oster, blomster med mer i 13 Rue des Écoles. Ved Ancienne Douane i enden av Rue des Marchands.

Les mer: Opplev Norge på sykkel

GODBITER: Spekepølser og mye
annet godt på matmarkedet.
GODBITER: Spekepølser og mye annet godt på matmarkedet. Vis mer

Kunstelsker?

Sentrum av Colmar rommer massevis av kunst og kultur. Særlig Le Musée d’Unterlinden, som holder til i et tidligere dominikanerkloster fra 1200-tallet, er verdensberømt og kalles Alsaces Louvre. Her finner du både middelalder- og moderne kunst. Adresse: 1 Rue des Unterlinden, musee-unterlinden.com.

Besøk også Musée Bartholdi, som rommer et vell av den kjente franske skulptøren Frederic Auguste Bartholdis verk. Mest kjent er Bertholdi for Frihetsgudinnen ved innseilingen til New York, og en noe mindre utgave av statuen troner i en rundkjøring ved en av Colmars innfartsveier. Adresse: 30 Rue des Marchands. Nettside: musee-bartholdi.fr

Søte fristelser

Frankrike er verdensberømt for sine lekre kaker og terter, og Colmars patisserier serverer kjente klassikere som tarte au citron, eclairs og macarons. JC Clergue: Dette fine, lille konditoriet ligger på plassen foran Colmars katedral og tilbyr alle de franske klassikerne og dessuten en nydelig terte med pasjonsfrukt, marengs, rips og bringebær. Adresse: 21 Place de la Cathedrale. Biscuiterie Coco-LM: Elegant kakebutikk med spesielt mange småkaker som egner seg som spiselige suvenirer og venninnegaver. Adresse: 16 Rue des Boulangers

SYNDIG SØTT:
Kunstferdig
fransk nougat.
SYNDIG SØTT: Kunstferdig fransk nougat. Vis mer

Gjør loppefunn

ANTIKVITETER OG SNURREPIPERIER:
Kanskje gjør du et
lite fransk loppekupp – eller
kanskje du bare får en
morsom handelsopplevelse.
ANTIKVITETER OG SNURREPIPERIER: Kanskje gjør du et lite fransk loppekupp – eller kanskje du bare får en morsom handelsopplevelse. Vis mer

Frankrike er kjent for sine mange loppemarkeder, og Colmar har også sitt eget lokale loppemarked på et av byens små torg. La deg friste av fransk porselen, kandelabre, sølvtøy og vaser – og forbered deg på å prute på prisen, hvis du vil gjøre en god handel. Selgerne er vennlige og imøtekommende, men de vet utmerket hva tingene er verdt.

Visste du at …

… Colmar flere ganger har vært underlagt tysk herredømme? Senest under andre verdenskrig, da byen – i likhet med resten av Alsace – ble okkupert. Colmar unngikk bombing under krigen, og hele bykjernen er derfor intakt og veldig godt bevart. Mange lokale snakker gjerne tysk, og nærheten til Tyskland merkes godt.

Slik kommer du dit

Colmar ligger i Alsace i det nordøstlige hjørnet av Frankrike, ikke langt fra grensen til Tyskland og 65 kilometer sør for Strasbourg. Det tar 40 minutter med tog fra Strasbourg til Colmar. Det er også direkte TGV-tog fra Paris og Basel – fra Paris tar turen omtrent halvannen time.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.