Reise: Svalbard

Som en annen planet

Mens vi drømmer om utenlandsferie, må vi ikke glemme hva som finnes innenfor landets grenser! Svalbard er et av verdens mest eksotiske reisemål.

MAGISK LYS: Nordlysets forheksede dans på himmelen er vinterens vakreste forestilling. Foto: Runar Larsen
MAGISK LYS: Nordlysets forheksede dans på himmelen er vinterens vakreste forestilling. Foto: Runar Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den arktiske øygruppa er stedet for mektige naturopplevelser på sporet av polarheltene. Men Svalbard har også en lunere og mer behagelig side.

Eventyret begynner allerede før landing. Innenriksflyet fra Tromsø tar i underkant av to timer, men det føles som å reise til en annen planet. Fra vindusplass 3000 meter over havet, framstår Svalbard som en egen verden av is. Så skimter vi øygruppens største bosetting: Longyearbyen er en trygg havn midt i arktisk villmark, og en urban oase 78 grader nord. Nordlys og isgrotter. Scootersafari og hundekjøring. Kullindustri og fangsthistorie. Spennende dyreliv og lokale smaker. Velkommen til Norges aller mest eksotiske reisemål!

Ifølge Espen Nakstad vil kanskje alle pensjonister være vaksinert etter påske. Programleder: Christian Roth Christensen. Vis mer

Isbjørnens rike

Isbjørnen som troner over bagasjebåndet inne i den lille ankomstterminalen, setter stemningen. Det samme gjør advarslene: Dette er isbjørnens rike, så det gjelder å ta nødvendige forholdsregler. Selv om det er flere isbjørner enn mennesker her ute på øygruppen like sør for Nordpolen, er det slett ikke sikkert at du får øye på «Kongen av Arktis». Det er for ordens skyld forbudt å oppsøke de digre, ville dyrene, så noen form for isbjørnsafari finnes ikke. Her er det tilfeldighetene som råder, men det er utvilsomt en stor opplevelse å se bamsen på trygg avstand. En lokalkjent og bevæpnet guide er like essensielt om du skal på en liten topptur som på lange ekspedisjoner.

Respekt for natur og dyreliv er hverdagen på den norske utposten i ishavet.

ADVARSEL: Her er det isbjørnfare! Et populært fotomotiv for turister, men også en alvorlig beskjed. Foto: Runar Larsen
ADVARSEL: Her er det isbjørnfare! Et populært fotomotiv for turister, men også en alvorlig beskjed. Foto: Runar Larsen Vis mer

Arktisk byliv

For mange førstegangsbesøkende er selve Longyearbyen en stor overraskelse. Med 2200 fastboende er Longyearbyen et levende samfunn med butikker, utesteder og gode restauranter, og flere hoteller av ypperste klasse. Her er det også mye å ta seg til. De karakteristiske «spisshusene» er fargerike fotomotiv – som en kontrast til fjellene som omkranser byen.

Det er også vel verdt å sette av noen timer på Svalbard Museum. Her presenteres øyas historie fra da William Barents oppdaget noen spisse berg i øst mens han selv var på vei sjøveien nordover mot Nordøstpassasjen i 1596, via årene med fiske, fangst og jakt, til nyere tider med kull, forskning og turisme.

Norges arktiske øygruppe er et vell av hendelser, historier og opplevelser.

Spis godt

De siste årene har byen fått et fortjent rykte som en kulinarisk høyborg, til tross for den avsidesliggende beliggenheten. Det legendariske Huset, Longyearbyens historiske samlingssted, er regnet som en av Norges beste restauranter, med en kreativ og smakfull meny.

Café Fruene midt i hjertet av byen huser verdens nordligste sjokoladefabrikk, der du blant annet kan spise isbjørn. Sjokolade-versjonen, altså.

SPISELIG: Isbjørner er også til å spise opp. Denne varianten er for ordens skyld av sjokolade, og produsert ved sjokoladefabrikken til Fruene.
SPISELIG: Isbjørner er også til å spise opp. Denne varianten er for ordens skyld av sjokolade, og produsert ved sjokoladefabrikken til Fruene. Vis mer

Svalbard Bryggeri lager flere varianter med brygg. Den smaker selvsagt aller best der den kommer fra.

Kullhistorie

Det var fangstmenn som først etablerte seg på Svalbard, men gruvedrift har vært selve hjørnesteinen siden begynnelsen av 1900-tallet. Det siste tiåret har det skjedd enorme endringer, og bare en håndfull av de omtrent 2200 fastboende jobber nå i gruvene.

Selv om turisme er blitt «det nye kullet», er hele Longyearbyen en arv etter gruvesamfunnet – og sporet etter gruvearbeidere og industrien er godt synlig. Noe lever videre som severdigheter, som Gruve 3 ikke langt fra flyplassen. Her ble sjakter og administrasjonsbygninger forlatt omtrent på dagen sommeren 1996, og siden har ingen rørt gruva.

GRUVE: Utvinning av kull var den store industrien på Svalbard for bare få år siden. Nå er gruvedriften med noen få unntak historie. Gruve 3 i Longyearbyen er blitt en turistattraksjon.
GRUVE: Utvinning av kull var den store industrien på Svalbard for bare få år siden. Nå er gruvedriften med noen få unntak historie. Gruve 3 i Longyearbyen er blitt en turistattraksjon. Vis mer

På veggen henger oversikt over dem som var på jobb under siste skift, overaller og hjelmer venter tålmodig på arbeiderne som aldri kom tilbake. De siste årene har den vært åpen for turister, og det er et tankevekkende innblikk i industrihistorien.

Til Sovjetunionen

Kontrastene på Svalbard er enorme. Naturen er alltid i sentrum, men historien om bosettere er også viktig. En snøscootersafari eller båttur til russiske Barentsburg handler om begge deler.

Det er som å reise tilbake i tid: En byste av Lenins hode pryder torget foran sovjetblokkene, mens restaurantene har russiske spesialiteter som borsj og blinis. Svalbards nest største bosetting har i underkant av 400 fastboende. Det føles som å være i en boble fra kommunisttiden, både fascinerende og underlig på samme tid.

SOVJET: Gruvebyen Barentsburg er et lite stykke av det gamle Sovjetunionen. Foto: Runar Larsen
SOVJET: Gruvebyen Barentsburg er et lite stykke av det gamle Sovjetunionen. Foto: Runar Larsen Vis mer

Den forlatte gruvebyen Pyramiden er et annet alternativ, også den tilgjengelig med scooter eller båt fra Longyearbyen. Men det er selvsagt naturen som er hovedattraksjonen – høyt og lavt.

Hundekjøring under nordlyset er terapi for korte lunter. Eller hva med en tur under isen? Der inne venter en mystisk verden av frosne severdigheter. Toppturer med scooter over vidda, med isbryter over fjorden. Nærmere de eventyrlige ekspedisjonene til 1900-tallets polarhelter kommer du ikke. Og mer eksotisk blir ikke den vinterlige ferien.

FROSSEN FERIE: Med varme klær og spennende opplevelser er Svalbard et eksotisk sted for herlige vinterferieopplevelser. Foto: Runar Larsen
FROSSEN FERIE: Med varme klær og spennende opplevelser er Svalbard et eksotisk sted for herlige vinterferieopplevelser. Foto: Runar Larsen Vis mer

SLIK KOMMER DU DIT: Det går vanligvis direkteruter til Longyearbyen fra både Oslo og Tromsø med Norwegian og SAS. Priser fra kr 1200 t/r. Det tar fem minutter å kjøre fra flyplassen til sentrum av Longyearbyen.

OVERNATTING: Longyearbyen har flere gode hoteller, for eksempel Radisson Blu Polar Hotel og historiske Funken Lodge, som begge drives av Hurtigruten Svalbard. Basecamp Explorer har blant annet Basecamp Lodge midt i Longyearbyen, samt eksklusive og eksotiske Isfjord Radio (februar-oktober) – tilgjengelig med scooter eller båt.

AKTIVITETER: Hurtigruten Svalbard har alt fra dagsturer med hundesleder og scooter, til lengre ekspedisjoner, blant annet til Sveagruva. Også Basecamp Explorer tilbyr aktiviteter og overnatting.

BESTE TID: Vinteren er en fin tid for å oppleve nordlys. Sola våkner fra vinterdvalen i midten av februar, mens midnattssola lyser opp døgnet rundt fra midten av april til slutten av august.

LES MER: Visitsvalbard.com

Hundekjøring er en av de beste måtene å oppleve Svalbard. Foto: Runar Larsen
Hundekjøring er en av de beste måtene å oppleve Svalbard. Foto: Runar Larsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.