110 unike overnattinger i Norge:

- Som Bora Bora, bare kaldere

Hyttetur i Norge er kanskje den tryggeste ferieformen du kan planlegge i år. Kjedelig? Tenk igjen!

HELGELAND HAVHUS: Grønt hav, fisk som biter og jacuzzi på terassen av et flytende hus. Dette er også Norgesferie. Foto: Ronny Frimann
HELGELAND HAVHUS: Grønt hav, fisk som biter og jacuzzi på terassen av et flytende hus. Dette er også Norgesferie. Foto: Ronny Frimann Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Torild Moland (50) har hele verden som arbeidssted. Heldigvis har hun alltid likt å reise i sitt eget hjemland også, for det siste året ble det kun Norgesferie på den erfarne reisejournalisten og redaktøren av magasinet Vagabond Reiselyst. Det er det blitt bok av: «110 unike overnattinger i Norge». Her tar hun for seg nettopp de helt unike overnattingsstedene som du ikke finner maken til andre steder. Noen kjente hun fra før. Andre dukket opp i arbeidet med hennes forrige bok, «121 fantastiske opplevelser i Norge».

- Det finnes så mange rare, unike steder du kan overnatte. En tredjedel av stedene i boka er nesten helt nye. Dette med unike overnattinger er en internasjonal trend som har kommet seint her hjemme, men nå har den nådd oss med full kraft, forteller Moland.

- Helt vill arbeidsinnsats

- Utviklingen har gått vanvittig fort. Den aller første norske tretopphytta ble bygget i Brumunddal i 2006. Den var den eneste i Norge i hvert fall i seks-sju år, nå finnes det til sammen minst 40-50 tretopphytter over hele landet. Juvet landskapshotell åpnet i 2010, de vilt vakre og prisvinnende hyttene på øya Manshausen åpnet for knappe seks år siden.

Overnattingsstedene Moland har valgt ut i boka er eksklusive, på den måten at det finnes kanskje bare én av sitt slag. Det har også vært noe av det morsomste for reisejournalisten å oppdage:

- Unike overnattingssteder er helt klart en trend, men folk har vært veldig flinke til å gjøre trenden til sin egen og laget noe helt spesielt, mener hun.

UNIKT: Torild Moland har samlet de mest overraskende overnattingsopplevelsene i Norge i denne boka.
UNIKT: Torild Moland har samlet de mest overraskende overnattingsopplevelsene i Norge i denne boka. Vis mer

- Alle disse stedene er det ekte mennesker som står bak, og de har lagt ned en helt vill arbeidsinnsats. Folk har jobbet så hardt for at du og jeg skal få én drømmenatt. For de fleste er det en bi-inntekt, mange er gårdbrukere som starter småskalaturisme. Dette er en form for turisme som vi trenger.

Gjenoppdager Norge

- For deg som er vant til å reise verden rundt: Har Norge nok å by på for en stund?

- Som veldig mange andre skulle jeg gjerne hatt litt sol og varme på kroppen akkurat nå. Men når verden er som den er for øyeblikket, er jeg fornøyd med å være i Norge, sier Moland.

- Jeg har faktisk storkost meg dette året med å oppdage Norge. Jeg blir glad hver gang jeg runder en sving og ser nye perler. Vi har veldig mye fint, og da tenker jeg på mer enn natur. Om det kommer noe godt ut av pandemien, så er det at vi er blitt tvunget til å se Norge med nye øyne. Jeg tror veldig mange fikk en smakebit av Norge i 2020 og vil ha en større bit i 2021.

Vil du ha oppleve stedene selv? Da er rådet å være tidlig ute, og gjerne booke overnatting en hverdag om du har mulighet til det.

Døgnprisen varierer veldig, fra den billigste DNT-hytta til et par hundrelapper til arkitektoniske perler til flere tusen kroner natta. Moland påpeker at dette gjerne er steder du bor én natt eller to, for opplevelsens skyld. Det er dyrt å ha gjester på gjennomreise, siden hyttene må vaskes og sees til mellom hver gjest. Dette er ekstra strengt nå med tanke på smittevern. Hun mener likevel at alle stedene i boka gir valuta for pengene.

Her er ni av forfatterens 110 favoritter:

RAMNEREIRET: Her er det lagt ned mange arbeidstimer! Åpner for utleie rundt påsketider. Foto: Torild Moland
RAMNEREIRET: Her er det lagt ned mange arbeidstimer! Åpner for utleie rundt påsketider. Foto: Torild Moland Vis mer

Ramnereiret, Kaupanger

Dette er den kanskje aller mest imponerende hytta. Historiske Kaupanger er et gammelt vikingsted. Ramnereiret er nærmest en norrøn stavkirke bygget oppe i skogen, med utskjæringer av en annen verden. En familie har lagt ned ti tusen timer for å bygge dette mesterverket, og det er blitt så annerledes og flott. Superhøy kvalitet, fantastisk beliggenhet.

Ramnereiret er helt nytt, og åpner ikke for utleie før rundt påske. Hytta har alle fasiliteter. Se mer på Facebook eller Instagram.

Tilgjengelighet: Ligger avsides til, og det er et stykke å gå, men ingen klatring.

ARCTIC DOME: Fjell og vidde og snø ute, varmt og godt og tapas inne. Og utsikt over Rondane og Dovrefjell. En virkelig luksus-nær-naturen-opplevelse! Foto: Torild Moland
ARCTIC DOME: Fjell og vidde og snø ute, varmt og godt og tapas inne. Og utsikt over Rondane og Dovrefjell. En virkelig luksus-nær-naturen-opplevelse! Foto: Torild Moland Vis mer

Arctic dome, Rondane

Dette er det aller første dometeltet som ble satt opp i Norge, og det er bare to år siden. Nå finner du dem omtrent over hele landet.

Her er det åpent hele året, jeg vil anbefale en vinternatt her med fyr på peisen inne, tapas servert av Smuksjøseter fjellstue som eier domene, og utsikt over Rondane og Dovrefjell. Dette er en utrolig fin måte å gjøre ekstreme naturopplevelser tilgjengelig for folk flest. Se mer på nettsiden Arcticdomerondane.no.

Tilgjengelighet: Her kan du kjøre til teltduken.

SOV I EN VINTØNNE: Lerkekåsa er verdens nordligste vingård med overnattingstilbud. Foto: Torild Moland
SOV I EN VINTØNNE: Lerkekåsa er verdens nordligste vingård med overnattingstilbud. Foto: Torild Moland Vis mer

Lerkekåsa gård, Gvarv i Telemark

Dette er noe helt eget: Her kan du sove i en vintønne som fortsatt lukter av norsk rødvin. Tre svære lagringstønner fra Vinmonopolets nedlagte fabrikk på Hasle i Oslo er nå innredet med akkurat det du trenger: Seng med gode dyner - og naturlig aircondition fordi treverket trekker seg sammen om sommeren. Utrolig koselig, og veldig romantisk.

Lerkekåsa er verdens nordligste vingård du kan overnatte på. Gvarv er en av de største fruktbygdene vi har, og Lerkekåsa gård lager vin av lokale råvarer. Vinsmaking er en del av opplevelsen. Se mer på Lerkekasa.no.

Tilgjengelighet: Her kjører du til døra.

WOODNEST: Det er virkelig et reir. Et kompakt, lite reir bygget rundt selve trestammen. Utenpå ser det ut som en kongle, inni har du alt du trenger - inkludert utsikt som er verd turen i seg sjøl. Foto: Torild Moland
WOODNEST: Det er virkelig et reir. Et kompakt, lite reir bygget rundt selve trestammen. Utenpå ser det ut som en kongle, inni har du alt du trenger - inkludert utsikt som er verd turen i seg sjøl. Foto: Torild Moland Vis mer

Woodnest, Odda

Veldig mange tretopphytter i Norge ligner på de i Brumunddal: En firkanta hytte bygget i høyden med platting foran. Woodnest er noe ganske annet. Her får du verdens søteste kjærlighetshistorie på kjøpet, om det unge paret som møttes i et bryllup i Australia: Han hadde så lyst til å bygge en tretopphytte, hun hadde så lyst til å bo i en. Han bygget hytta til henne - og fridde i den.

Hytta ser ut som en kongle som henger rundt selve treet. Arkitekturen er unik, omgivelsene magisk. Det er helt utrolig hva de har fått inn på ti kvadratmeter, dette er tiny living på sitt beste. Se mer på Woodnest.no.

Tilgjengelighet: 500 meter å gå, bratt stigning og trapper.

WONDERINN: Hytta speiler naturen rundt. Foto: Paul Hughson
WONDERINN: Hytta speiler naturen rundt. Foto: Paul Hughson Vis mer

WonderINN, Rælingen

Dette er en helt magisk, firkanta boks som kan sette Rælingen på kartet! Hytta har tre sider kledd med vinduer du kan se ut av, men ikke inn i. Utenfra er det speilglass som speiler naturen rundt. Se mer på Wonderinn.no

Tilgjengelighet: Parkering like ved, nivåforskjeller utendørs.

HELGELAND HAVHUS: Husbåtene til Helgeland Havhus er ankret opp i et av Norges beste områder for kveitefiske. Fiskeutstyr følger med. Og boblebad - for dem som synes badevannet i Nord Norge er litt kaldt. Foto: Ronny Frimann
HELGELAND HAVHUS: Husbåtene til Helgeland Havhus er ankret opp i et av Norges beste områder for kveitefiske. Fiskeutstyr følger med. Og boblebad - for dem som synes badevannet i Nord Norge er litt kaldt. Foto: Ronny Frimann Vis mer

Helgeland Havhus, Tomma

Dette er min manns favoritt av alle de 110 stedene vi har besøkt, vi vurderer å ta sommerferien der. Et typisk eksempel på at man utnytter noe som bare er der: Havet. To husbåter ligger ankret opp i ei bukt på øya Tomma på Helgelandskysten. Du kommer deg ut dit med en liten motorbåt som er tilgjengelig under hele oppholdet, og fiskeutstyr er inkludert.

Her bor du midt i matfatet, i et av Norges beste kveiteområde. Du har platting med jacuzzi og sykt fine omgivelser - det minner om Bora Bora, bare kaldere. Se mer på Havhus.no.

Tilgjengelighet: Bilferje til Tomma, et par minutter i motorbåt ut fra kaia (inkludert).

RABOTHYTTA: De store vinduene byr på soloppgang på den ene siden av hytta, og solnedgang på den andre. Foto: Torild Moland
RABOTHYTTA: De store vinduene byr på soloppgang på den ene siden av hytta, og solnedgang på den andre. Foto: Torild Moland Vis mer

Rabothytta, Hemnes

Dette må være den vakreste av alle DNT sine hytter. Hemnes turistforening ville lage noe spesielt, og resultatet er Norges råeste DNT-hytte midt i Oktindan, Nordlands høyeste fjellkjede. Her er det masse vinduer med gjennomgående lys, du ser soloppgangen gjennom vinduene på den ene siden, og om kvelden snur du deg andre veien for å se solnedgangen.

Her opplevde vi fire årstider på et døgn. En magisk opplevelse, og det til DNT-pris på et par hundrelapper for et døgns overnatting. Se mer på Ut.no.

Tilgjengelighet: To timer å gå opp. Mange går dit på dagstur, men jeg anbefaler å overnatte.

KONGLEHYTTA: Vi får litt hobbitfølelse av denne lille, sjarmerende hytta! Foto: Torild Moland
KONGLEHYTTA: Vi får litt hobbitfølelse av denne lille, sjarmerende hytta! Foto: Torild Moland Vis mer

Konglehytta, Espa

Espa langs E6 mellom Oslo og Hamar har mer enn boller! Dette var en utrolig positiv overraskelse: En bitteliten hytte ytterst i et hyttefelt med utsikt over Mjøsa. Duvende innlandslandskap, bålplass og et par stoler med skinnfeller. Inne har du det du trenger, do dusj, kjøkkenkrok og en herlig himmelseng.

Dette er et søtt, lite eksempel på at man ikke trenger så mye, plassen inne er med vilje liten fordi det er meningen at man skal være mye ute. Relativt rimelig og tilgjengelig, en time fra Oslo. Se mer på Mjosli.no.

Tilgjengelighet: Her kjører du til døra.

THE BOLDER: Har du høydeskrekk, er kanskje ikke dette drømmen. For alle oss andre er det en mulighet til å sveve over Lysefjorden i et hus bygget på stylter. Foto: Ronny Frimann
THE BOLDER: Har du høydeskrekk, er kanskje ikke dette drømmen. For alle oss andre er det en mulighet til å sveve over Lysefjorden i et hus bygget på stylter. Foto: Ronny Frimann Vis mer

The Bolder, Lysfjorden

Dette er en opplevelse ulik alt annet: The Bolder er bygget på stylter på åskammen over Lysefjorden. Helt vill utsikt, rå naturopplevelse, fantastisk arkitektur. Tre sider med glassvinduer gjør at du føler at du svever over fjorden. Dette er nok den mest imponerende beliggenheten av dem alle.

Tilgjengelighet: Bilvei til døra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.