Romantisk byferie; Firenze i Italia

Slik får du mest mulig ut av Firenze

Maten, kulturen og den beste solnedgangen. Her er Firenze-tipsene du trenger.

UTROLIG UTSIKT: Kom deg opp i høyden. Her ser du hele bysentrum med en av de vakreste kirkene, Basilicata 
di Santa Maria del Fiore, som et viktig landemerke med sin flott kuppel. Foto: NTB Scanpix
UTROLIG UTSIKT: Kom deg opp i høyden. Her ser du hele bysentrum med en av de vakreste kirkene, Basilicata di Santa Maria del Fiore, som et viktig landemerke med sin flott kuppel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Vi.no):

Firenze. Denne utrolig vakre middelalderbyen som på latinsk heter Florentina, som betyr den blomstrende. Ingen tvil, dette er en av verdens mest romantiske byer å rusle rundt i. Byen med litt over 300.000 innbyggere er kjent som renessansens vugge, og bygningene i bykjernen er meget godt bevart.

Se solen gå ned

Enten du hyller skjønnheten alene, sammen med venner, kjæreste eller familie, gjør som italienerne; se solnedgangen fra broa Ponte Vecchio. Og spaser innom piazza della Santissima Annunziata, plassen der romantiske «Et rom med utsikt» ble filmet i 1985. Eller hvorfor ikke ta inn på hotell Degli Orafi, og få akkurat det rommet med utsikt mot elva Arno, som Helena Bonham Carter ønsket i filmen.

VAKKERT SYN: Solnedgang over brua som har stått over elven Arno siden år 1345, Ponte Vecchio. Foto: NTB Scanpix
VAKKERT SYN: Solnedgang over brua som har stått over elven Arno siden år 1345, Ponte Vecchio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nytelse for ganen

Skal dere skåle for all verdens vidunderlige følelser, er Enoteca Pitti Gola e Cantina stedet. Det ligger på Piazza Pitti foran det store Pitti-palasset like ved den flotte Boboli-parken. De er kjent for sin vinbar, men har også en god meny.

ROMANTIKK: Her på hotell Degli Orafi ble trippel Oscar-vinner «Et rom med utsikt» spilt inn i 1985. Foto: NTB Scanpix
ROMANTIKK: Her på hotell Degli Orafi ble trippel Oscar-vinner «Et rom med utsikt» spilt inn i 1985. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ellers anbefales Cantinetta del Verrazzano i Via dei Tavolini. Her inne spretter de korken på den beste Chianti-vinen du kan tenke deg. De som eier vinbaren, eier også en av de største produsentene av Chianti-vin.

Vil du smake den verdenskjente bistecca alla Fiorentina, skal du besøke den familiedrevne restauranten Del Fagioli, og nyte den saftige tradisjonsrike T-beinsteken med et glass Chianti, eller besøke populære Il Latini i Via dei Palchetti.

NYTELSE: Man kan ikke reise til Firenze uten å smake den saftige bistecca alla Fiorentina. Foto: NTB Scanpix
NYTELSE: Man kan ikke reise til Firenze uten å smake den saftige bistecca alla Fiorentina. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fine funn på loppis

På Piazza dei Ciompi ligger loppemarkedet Mercato delle Pulci. Her kan du gjøre noen sjeldne, rare funn eller bare gå rundt og nyte folkelivet. Er du ute etter nye kvalitetsklær, ta en tur ned Via dei Tornabuoni, Firenzes mest eksklusive handlegate. Her får du lekre plagg og sko fra såvel Roberto Cavalli og Emilio Pucci som Dior og Gucci.

Eller besøk fabrikkutsalget til Prada. Her selger de også merker som Miu Miu og Jil Sander fra rundt 450 kroner for en bukse. Dere kan ta tog til fabrikken, men det beste er å kjøre. Adressen er Località Levanella, Montevarchi.

Hils på David

BIBELSK HELT: Statuen av David er laget av Michelangelo. Foto: NTB Scanpix
BIBELSK HELT: Statuen av David er laget av Michelangelo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Å gå rundt i Firenze er som å gå i et vakkert utendørs museum. En av statuene du må se, er den bibelske helten David. Originalutgaven, som er hogd ut av én massiv marmorblokk av kunstneren og arkitekten Michelangelo i 1504, står i kunstakademiet Accademia di belle arti. Originalen sto opprinnelig ute på plassen Piazza Signoria, like foran Palazzo Vecchio, rådhuset i Firenze. For å beskytte statuen mot ødeleggelse, ble den flyttet til Accademia-galleriet i 1873. En kopi av statuen ble satt opp ved Piazza Signoria i 1910.

I det fantastiske Uffizi-museet bølger skjønnhet fra alle vegger og sokler. Bare det å få sett «Venus' fødsel» av Sandro Botticelli er verdt besøket.

Vakker kirke

Du må, og kan egentlig ikke unngå, å se Basilicata di Santa Maria del Fiore, den majestetiske domen midt i Firenze. Den er overveldende og praktfull med sine grønne marmorvegger. Forelskede par kysser ofte på benkene langs domen, og det er kanskje ikke så rart. Den er veldig romantisk.

SKJØNNHET: Da Vinci, Michelangelo, Titan, Botticelli og Raphael er representert i Uffizi-museet. Her beundrer publikum Botticellis «Venus' fødsel». Foto: NTB Scanpix
SKJØNNHET: Da Vinci, Michelangelo, Titan, Botticelli og Raphael er representert i Uffizi-museet. Her beundrer publikum Botticellis «Venus' fødsel». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fest og feiring

Juni er en flott måned å besøke Firenze, da er det nasjonaldag og flere festivaler. Vil du overvære nasjonaldagen, bør du holde deg i byen 2. juni. Da feires overgangen fra fascismen til republikk. I 1946 avgjorde en folkeavstemning at Italia skulle bli republikk. Kong Umberto II måtte se slaget for tapt, og levde resten av livet i eksil i Portugal.

Blir du helt til 30. juni, får du en smak av fordums velmaktsdager i Firenze. Da er det festivalen La Notte d’Isabella. Et fantastisk spill om storhertug Cosimo de Medicis datter Isabella (1542–1576), som i en periode var Firenzes førstedame etter at moren døde.

MAMMA MIA: Pizza og perfekt utsikt mot den kjente domen. Foto: NTB-Scanpix
MAMMA MIA: Pizza og perfekt utsikt mot den kjente domen. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Opp i høyden

Fred og indre ro får du i Giardino Bardini, en nydelig hage som ligger opp i åsen og gir deg en fantastisk utsikt over byen. Fint sted å få utløp for romantiske følelser, dette også! Dans ned nydelige, barokke trapper og snus inn luktene fra de vakre blomstene som henger nedover. Du er i Firenze!

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.