Snarveiene til bonuspoeng

Slik får du gratis flyreiser

Dette gjør reiseekspertene.

Med smart bruk av kort på butikken, kan du fort tjene opp bonuspoeng nok til en gratistur. Foto: NTB Scanpix
Med smart bruk av kort på butikken, kan du fort tjene opp bonuspoeng nok til en gratistur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Er du glad i å reise, er det lurt å samle opp bonuspoeng på flyturer. Poengene kan veksles inn i billigere eller gratis flyreiser seinere. Men visste du at det ikke bare er flyreiser som kan gi flypoeng?

Flypoeng på melk og brød

«Proffene» samler nemlig ikke bare bonuspoeng når de er ute og reiser, men benytter hver tur på butikken til å spare opp til neste ferietur.

Flyekspert og redaktør for Flysmart24.no, Knut-Erik Mikalsen, mener dette gjøres enklest ved å velge blant kredittkortene som bestilles gjennom flyselskapene.

– Her får du poeng hos flyselskapene når du gjør dine daglige innkjøp. Samlet kan det bli en god slump poeng i løpet av en måned. Og det beste av alt – du får disse «på kjøpet» og for daglige utgifter du uansett har, forklarer Mikalsen.

Knut-Erik Mikalsen, redaktør for Flysmart24.no. Foto: Privat
Knut-Erik Mikalsen, redaktør for Flysmart24.no. Foto: Privat Vis mer

Gunnar Garfors, bloggeren bak Garfors.com og podkasten Globusrulett, har valgt et kombinert EuroBonus-MasterCard som han gjør sine innkjøp med.

– Ved å kombinere med Amex og bruke over 100 000 kroner i året får du for eksempel en valgfri reise på SAS sitt rutenett for to personer, i tillegg til massevis av poeng, sier han.

En liten snarvei

Hele reisevirksomheten til reiseblogger Tord Kroknes Berg er bygget på poeng og status hos ulike flyselskaper.

Han har i dag EuroBonus Diamant-kort hos SAS og Executive Club Gold-kort hos British Airways. Dette har han sikret seg gjennom å slå til på gunstige business class-tilbud over tid, opplyser han.

– Nå er det sånn at du ofte må fly for å sikre deg status i lojalitetsprogrammene, men det finnes også snarveier, forteller Kroknes Berg:

– Blant annet kan du sikre deg sølvkort i SAS bare ved å bestille ett kredittkort, eller nesten gullkort ved å bestille flere. Det koster riktignok noe, men er rimeligere enn om du skulle fly deg til statusen, sier han.

– Ha kontroll på økonomien

Kroknes Berg understreker samtidig at poeng tjent med kredittkort ikke teller mot statusen du oppnår ved å fly.

– Uansett kan du bruke poengene du tjener på flyreiser. Tipset er å handle alt med kredittkort og betale tilbake innen fristen, sier han.

Gunnar Garfors er reiseblogger for Garfors.com. Foto: Privat
Gunnar Garfors er reiseblogger for Garfors.com. Foto: Privat Vis mer

Og dette siste er et poeng: Skal du jakte på bonuspoeng gjennom bruk av kredittkort du betale tilbake i tide.

Mikalsen advarer mot å bruke kredittkort hvis du ikke har ryddighet i økonomien.

– Velger du denne måten å tjene poeng på, er det best å legge vekk debet-Visakortet, og bare bruke kredittkortet. Men da må hele saldoen betales fullt ut – hver dag. I motsatt fall blir dette fort et tapsprosjekt. Å bli stående igjen med gjeld på kredittkortet er svindyrt, så da går verdien av tjente bonuspoeng raskt tapt, understreker han.

Flere fordeler

Alle som har bonuskort gjør lurt i å sjekke hvilke samarbeidspartnere flyselskapene har. For her kan man også få gratis flybonus på strøm, mobilbruk eller forsikring.

Tord Kroknes Berg står bak en av Norges mest leste reiseblogger, Tordkroknesberg.com.
Tord Kroknes Berg står bak en av Norges mest leste reiseblogger, Tordkroknesberg.com. Vis mer

– Den som er medlem av SAS Euro Bonus kan også få poeng ved å handle i samarbeidende butikker eller spise på utvalgte restauranter, sier Mikalsen.

– Det finnes eksempler på at et medlem får flere bonuspoeng ved å ta seg en middag på en av de utvalgte restaurantene enn å kjøpe flybillett hos selskapet, hevder han.

Ikke gullkort på én reise

Noen spekulerer i å utnytte fordelsklubber som disse maksimalt. Store utgifter i forbindelse med oppussing som betales med «riktig» kort kan gi en fin ferietur som belønning etter slitet. Du har kanskje også hørt om snarveier som gir gullkort på én reise? Ifølge våre eksperter er det vanskelig å oppnå for «vanlige» reisende.

– Dette er et fenomen som er tilpasset folk som absolutt vil beholde en gullkort-status, og som er villig til å betale opptil 20–25 000 kroner for en tur-retur-billett på business class fra Norge til New Zealand, mener Knut-Erik Mikalsen.

Gunnar Garfors mener dette er langt lettere i USA, hvor man kan tjene penger på det aller meste.

– I tillegg er konkurransen så stor at du fort kan få en gigantisk poengbonus bare ved å skaffe deg ett spesielt kredittkort, sier Garfors.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.