Snarveiene til bonuspoeng

Slik får du gratis flyreiser

Dette gjør reiseekspertene.

Med smart bruk av kort på butikken, kan du fort tjene opp bonuspoeng nok til en gratistur. Foto: NTB Scanpix
Med smart bruk av kort på butikken, kan du fort tjene opp bonuspoeng nok til en gratistur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Er du glad i å reise, er det lurt å samle opp bonuspoeng på flyturer. Poengene kan veksles inn i billigere eller gratis flyreiser seinere. Men visste du at det ikke bare er flyreiser som kan gi flypoeng?

Flypoeng på melk og brød

«Proffene» samler nemlig ikke bare bonuspoeng når de er ute og reiser, men benytter hver tur på butikken til å spare opp til neste ferietur.

Flyekspert og redaktør for Flysmart24.no, Knut-Erik Mikalsen, mener dette gjøres enklest ved å velge blant kredittkortene som bestilles gjennom flyselskapene.

– Her får du poeng hos flyselskapene når du gjør dine daglige innkjøp. Samlet kan det bli en god slump poeng i løpet av en måned. Og det beste av alt – du får disse «på kjøpet» og for daglige utgifter du uansett har, forklarer Mikalsen.

Reisebloggerens råd

 • Følg med på kampanjer fra kredittkortselskapene. Kanskje byr de på 20.000 velkomstpoeng som er nok til en gratis reise innen Skandinavia?
 • Visste du at du kan tjene dobbelt opp med poeng? Bruk kredittkortet ditt med poengopptjening samtidig som du drar Trumf-kortet ditt på Kiwi. Da kan du konvertere Trumf-kroner til SAS-poeng og samtidig få poeng på kronene du har betalt med.
 • Kjøp dyrere billetter som business class eller premium economy. Disse gir mer poeng, og det er nødvendigvis ikke snakk om mange hundrelappene i forskjell på de laveste nivåene av økonomiklasse. Da tjener du både statuspoeng og brukspoeng.

Tips fra Tord Kroknes Berg / Tordkroknesberg.com

Knut-Erik Mikalsen, redaktør for Flysmart24.no. Foto: Privat
Knut-Erik Mikalsen, redaktør for Flysmart24.no. Foto: Privat Vis mer

Gunnar Garfors, bloggeren bak Garfors.com og podkasten Globusrulett, har valgt et kombinert EuroBonus-MasterCard som han gjør sine innkjøp med.

– Ved å kombinere med Amex og bruke over 100 000 kroner i året får du for eksempel en valgfri reise på SAS sitt rutenett for to personer, i tillegg til massevis av poeng, sier han.

En liten snarvei

Hele reisevirksomheten til reiseblogger Tord Kroknes Berg er bygget på poeng og status hos ulike flyselskaper.

Han har i dag EuroBonus Diamant-kort hos SAS og Executive Club Gold-kort hos British Airways. Dette har han sikret seg gjennom å slå til på gunstige business class-tilbud over tid, opplyser han.

– Nå er det sånn at du ofte må fly for å sikre deg status i lojalitetsprogrammene, men det finnes også snarveier, forteller Kroknes Berg:

– Blant annet kan du sikre deg sølvkort i SAS bare ved å bestille ett kredittkort, eller nesten gullkort ved å bestille flere. Det koster riktignok noe, men er rimeligere enn om du skulle fly deg til statusen, sier han.

Priseksempler

Kroknes Berg kommer med noen eksempler på hvordan man kan tjene inn «gratisreiser» med poeng ved bruk av bonuskort:

SAS MasterCard Premium: Koster 1.495,- kroner i året (750,- for diamantmedlemmer i SAS):

 • Bonuskortet gir deg muligheten til å reise business class for poengprisen av økonomiklasse dersom du har tjent mer enn 200.000 poeng i året.
 • Jeg har gått over grensen med opptjening på 200.000 poeng i året. Siden jeg da kan reise på business class, vil en reise tur/retur USA eller Asia koste meg 60.000 poeng. Normalt koster det 100.000 poeng dersom man ikke har nådd kravet om opptjening på 200.000 poeng.
 • I kroner koster en reise på business class til San Francisco rundt 30.000. Det vil si at med smart bruk av SAS MasterCard Premium får jeg for 60.000 poeng (+ avgifter på rundt 750 kr) en reise til en verdi av 30.000 kr.

SAS AmEx Elite: Koster 335,- i måneden:

 • Hos SAS AmEx Elite kan du ved et forbruk på over 300.000 kr. i året sikre deg to såkalte Companion Tickets.
 • Det vil si at du kan reise to turer uavhengig av klasse til poengprisen av én i hele verden med Star Alliance-nettverket.

En kombinasjon av SAS MasterCard Premium (12.000 statuspoeng/1.495 kr i året) og SAS AmEx Elite (20.000 statuspoeng/4020 kr i året): Gir til sammen 32.000 statuspoeng:

 • For å nå sølvkort hos SAS er kravet 20.000 poeng. Dette nås kun med å bestille SAS AmEx Elite til 335,- kroner i måneden.
 • Kravet til gullkort er 45.000 poeng.
 • Har du SAGA Gull MasterCard (1188 kr i året) hos DnB får du ytterligere 10.000 statuspoeng. Dermed mangler du kun 3.000 poeng for å nå gullkort, og dette er fort gjort ved å bestille en SAS Plus-reise innen Europa.
 • Dermed har du gullkort for 1495+4020+1188=6703 kr + cirka 2500 kr. for en Plus-reise på tilbud. Altså i underkant av 10.000 kroner.

Trumf-kort: Du må tjene 4.444 Trumf-kroner for å få 60.000 poeng, eller 7.400 kr. for å få 100.000 poeng:

 • Skal du tjene poengene kun med kredittkortet, må du ha et årlig forbruk på 400.000 kroner for å tjene 60.000 poeng.

Norwegian kredittkort: Tilbyr deg 1% bonusopptjening hver gang du bruker kortet til å betale for varer og tjenester:

 • Bruker du kredittkortet til å betale for flybilletter når du flyr med Norwegian får du 5% bonusopptjening.
 • Bonuspengene kalles for CashPoints og 1 CashPoint tilsvarer 1 kr. ·
 • Kredittkortet er gratis å eie, og så lenge du kun bruker det til å betale for varer og tjenester og betaler i tide, er det gratis å bruke.
 • Handler du for 200.000kr i løpet av året får du 2000 kr å reise for.

– Ha kontroll på økonomien

Kroknes Berg understreker samtidig at poeng tjent med kredittkort ikke teller mot statusen du oppnår ved å fly.

– Uansett kan du bruke poengene du tjener på flyreiser. Tipset er å handle alt med kredittkort og betale tilbake innen fristen, sier han.

Gunnar Garfors er reiseblogger for Garfors.com. Foto: Privat
Gunnar Garfors er reiseblogger for Garfors.com. Foto: Privat Vis mer

Og dette siste er et poeng: Skal du jakte på bonuspoeng gjennom bruk av kredittkort du betale tilbake i tide.

Mikalsen advarer mot å bruke kredittkort hvis du ikke har ryddighet i økonomien.

– Velger du denne måten å tjene poeng på, er det best å legge vekk debet-Visakortet, og bare bruke kredittkortet. Men da må hele saldoen betales fullt ut – hver dag. I motsatt fall blir dette fort et tapsprosjekt. Å bli stående igjen med gjeld på kredittkortet er svindyrt, så da går verdien av tjente bonuspoeng raskt tapt, understreker han.

Flere fordeler

Alle som har bonuskort gjør lurt i å sjekke hvilke samarbeidspartnere flyselskapene har. For her kan man også få gratis flybonus på strøm, mobilbruk eller forsikring.

Tord Kroknes Berg står bak en av Norges mest leste reiseblogger, Tordkroknesberg.com.
Tord Kroknes Berg står bak en av Norges mest leste reiseblogger, Tordkroknesberg.com. Vis mer

– Den som er medlem av SAS Euro Bonus kan også få poeng ved å handle i samarbeidende butikker eller spise på utvalgte restauranter, sier Mikalsen.

– Det finnes eksempler på at et medlem får flere bonuspoeng ved å ta seg en middag på en av de utvalgte restaurantene enn å kjøpe flybillett hos selskapet, hevder han.

Ikke gullkort på én reise

Noen spekulerer i å utnytte fordelsklubber som disse maksimalt. Store utgifter i forbindelse med oppussing som betales med «riktig» kort kan gi en fin ferietur som belønning etter slitet. Du har kanskje også hørt om snarveier som gir gullkort på én reise? Ifølge våre eksperter er det vanskelig å oppnå for «vanlige» reisende.

– Dette er et fenomen som er tilpasset folk som absolutt vil beholde en gullkort-status, og som er villig til å betale opptil 20–25 000 kroner for en tur-retur-billett på business class fra Norge til New Zealand, mener Knut-Erik Mikalsen.

Gunnar Garfors mener dette er langt lettere i USA, hvor man kan tjene penger på det aller meste.

– I tillegg er konkurransen så stor at du fort kan få en gigantisk poengbonus bare ved å skaffe deg ett spesielt kredittkort, sier Garfors.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer