Reise alene:

Singel på ferie? Så enkelt får du venner på turen

Her er tipsene til deg som ønsker å bli kjent med andre i ferien.

VENNER: Du kan knytte gode vennskap selv og du reiser på ferie alene. Foto: Shutterstock
VENNER: Du kan knytte gode vennskap selv og du reiser på ferie alene. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

- Første tips er å gjøre noe du selv liker, altså oppsøke steder du liker. Da er sjansen størst for å treffe på likesinnede siden du tar utgangspunkt i egne interesser.

Selvstendig EQ terapeut, Therese Tonning mener at det å reise på ferie alene slett ikke er synonymt med å forbli ensom under oppholdet.

Og er du lysten på å være mer sosial på turen selv om du reiser uten en kompanjong, har du mange muligheter.

- Våg å ta kontakt

Når du først har kommet frem til stedet hvor du skal bo i ferien, er det kanskje ikke gjort på et blunk å stifte bekjentskap med andre på samme plass. Det lureste er derfor å bruke litt tid på å observere menneskene rundt deg, mener Tonning.

- Kjenn etter om det er noen du føler en eller annen interesse for, eller «dragning» mot. Men ikke «ta kontakt bare for å ta kontakt med noen». Sjansen for å danne nye vennskap øker jo selvsagt hvis du kommer i kontakt med noen som faktisk passer med deg selv, fortsetter hun.

Relasjonsterapeuten forstår at det å tilnærme seg andre på ferien kan virke ganske skummelt for mange.

- Men våg å gjøre det, uansett frykt du eventuelt kan kjenne. Det er helt naturlig å kjenne frykt, for du risikerer avvisning når du oppsøker andre, sier hun.

For å våge, har Tonning følgende tips:

  • En god tilnærming er å være helt ærlig og åpen, og vise interesse for den du tar kontakt med.
  • Si gjerne «hei, jeg kjente jeg hadde veldig lyst å ta kontakt med deg, er det OK for deg at jeg setter meg ned en liten stund?».
  • Om svaret er positivt, sitt ned, se personen inn i øynene et øyeblikk- og smil. Smil virker veldig åpnende og trygt.
  • Still spørsmål som viser at du er nysgjerrig på hvem den andre er- og vær en god lytter.
  • Still gjerne spørsmål som går på hvem den andre er som person- ikke hva de «gjør», det blir lite personlig og kan virke som en lite åpnende samtale.
  • Still spørsmål som er riktig og viktig for deg.
  • Så bør du være åpen og villig til å dele litt om deg selv og fra ditt eget liv også.
  • Ikke ha fokus på om den andre parten liker deg- det vil du merke. Fokuser heller på å være deg selv, og kjenn etter om du liker den andre. Det er nettopp dette fokuset som vil føre til at du klarer å skape gode relasjoner.

- Du kan også få kontakt med andre før du reiser på ferie - andre som skal på tur dit samtidig med deg. Det finnes flere apper du bruke for dette, som vil gjøre det enklere å finne likesinnede i alle deler av verden.

Hvis du blir avvist

Det er ikke alltid så lett å vite om andre syns du er for pågående, og du vil jo helst treffe folk på en naturlig måte uten at det oppleves som plagsomt for dem du tar kontakt med.

Men du bør du være forberedt på at ikke alle ønsker å danne nye bekjentskap når de er på ferie, derfor må du respektere svaret dersom vedkommende du har tatt kontakt med avviser deg, understreker Tonning.

- En eventuell avvisning er ikke personlig mot en selv, selv om det kan føles slik, mener hun.

Hvordan har du det?

Idar Seip, EQ-terapeut ved EQ Institute, mener at for å kunne bli kjent med andre på en naturlig og lite pågående måte, så er det viktig at du har det godt med deg selv først.

- Den som har det godt med seg selv og ikke har behov for andre for å kjenne seg vel, er oftest de som byr på seg selv på måter som oppleves inviterende, og ikke invaderende av dem som er omkring, sier Seip.

Derfor lønner det seg å ha god selvfølelse.

- For at andre skal trives i ditt selskap, må du først trives med deg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.