Reise med nattog:

– Reiser du bare med fly fra by til by, får du aldri oppleve noe slikt

Reiser du om natten, kjennes ikke togturen så lang. På veien kan du ha spart både penger, miljø og flyplass-stress. Og kanskje får du en norsk moskus eller en afrikansk soloppgang med på kjøpet.

SALTEN: I Norge kan du ta nattog nord til Bodø og sør til Kristiansand. Lyse somre gir deg valget mellom søvn og utsikt. FOTO: Tore Bjørback Amblie, NSB FOTO
SALTEN: I Norge kan du ta nattog nord til Bodø og sør til Kristiansand. Lyse somre gir deg valget mellom søvn og utsikt. FOTO: Tore Bjørback Amblie, NSB FOTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): – Tenk å stige nydusjet og uthvilt ut av en tomannskupé i Köln og gå rett inn til gode seter, med utsikt til åpent landskap, god frokostkaffe og varme, sprø croissanter på et nytt tog til Paris!

Reiseminnet kommer fra togblogger Sigrid Elsrud og er fra den gang det fortsatt gikk nattog fra København.

København-nattoget forsvant med Øresundbroen i 2001, men det finnes fortsatt mange muligheter til å reise på skinner om natten i Norge og Europa.

Les også: Se bildene fra høyfjellshotellenes storhetstid

Her i landet er avgangene lagt opp slik at man kan krype til køys før midnatt og være fremme neste morgen. Norske nattog går på strekningene Stavanger-Kristiansand-Oslo, Bergen-Oslo, Trondheim-Oslo og Bodø-Trondheim.

– Tenk hvor eksotisk en slik reise er for langveisfarende turister som tar toget over fjellene en lys sommernatt, sier Elsrud.

Midnattsol i nord, moskus over Dovre eller snø og reinsdyr på Bergensbanen: Er du heldig, blir togreisen en ren safari.

700 MIL: Lange reiser inkluderer nattog. Her på historisk luksustog fra Budapest til Teheran. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
700 MIL: Lange reiser inkluderer nattog. Her på historisk luksustog fra Budapest til Teheran. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters Vis mer

– Liker du å være litt våken, kan du jo sitte litt i kafévognen, tipser Gina Scholz som er kommunikasjonssjef i NSB Persontog. Der får man også servering om natten.

Du trenger ikke ofre mye av søvnen for å se ting du aldri ville sett fra flyet. Du trenger ikke reise langt heller, men du kan om du vil.

Les også: - Det finnes menn som strikker, du ser dem bare ikke så ofte

Hjulskift

– På den transmongolske jernbanen ble vi vekket midt på natten av at togvognene ble løftet til værs, forteller Renate Sandvik som står bak nettsiden Renates Reiser.

– Fordi sporvidden er annerledes i Kina enn i Russland og Mongolia, måtte vi få skiftet hjul. Mens de holdt på, ble vi ønsket velkommen til Kina av høy, seiersaktig musikk fra stasjonen.

Renate Sandvik tar tog like mye for opplevelsens skyld som for å komme seg av gårde. Hun anbefaler nattog både i Skandinavia, USA, Latin-Amerika, Iran, Kina, India og en rekke andre land i Asia og Europa.

Noen av hennes beste nattogopplevelser:

  • Å reise på første klasse i en tosengskupé for bare 200 kroner i Ukraina
  • Å kunne kaste hijaben og dele mat og historier med lokale kvinner på et nattog i Iran
  • Å miste nattesøvnen av nordlyset nord i Sverige
  • Å våkne av at en flokk lokale står og stirrer på deg i kupeen i India.
EKSKLUSIVT: Nattog betyr ikke alltid ørepropper og matpakke. Her en suite fra indiske Royal Rajastahn on Wheels. Pris: opp til 2000 dollar natten. FOTO: Vijay Mathur, Reuters
EKSKLUSIVT: Nattog betyr ikke alltid ørepropper og matpakke. Her en suite fra indiske Royal Rajastahn on Wheels. Pris: opp til 2000 dollar natten. FOTO: Vijay Mathur, Reuters Vis mer

– En av mine aller største nattogopplevelser hadde jeg på vei med Ugandabanen fra Mombasa til Nairobi i Kenya i 2011, forteller Sigrid Elsrud.

Den gangen brukte man fortsatt toget fra kolonitiden, klassiske Lunatic Express.

– Vi var tre generasjoner på reise med minst 15 timer på tog foran oss. Jeg husker middagen i en skranglete restaurantvogn med hvite duker, måneskinnet da vi la oss, og aller mest en dyprød afrikansk soloppgang som vi fulgte fra åpne vinduer mens toget ruslet og gikk gjennom villmark og landsbyer.

SVEITS: Inn til stasjonen ved soloppgang i Lausanne. Finn ut hvor du kan få litt mat og en vask før du går av toget. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
SVEITS: Inn til stasjonen ved soloppgang i Lausanne. Finn ut hvor du kan få litt mat og en vask før du går av toget. FOTO: Denis Balibouse, Reuters Vis mer

– Om du bare reiser med fly fra by til by, får du aldri oppleve noe slikt. Aldri!

Les også: Gunnar (60) ble glemt igjen på flyplassen i Eritrea

Gjennom Europa

Verdens første tog med soveseter ble tatt i bruk allerede på 1830-tallet, og nattog finnes i dag på alle kontinenter. Vil man ta tog så mye som mulig, er det Europa som gjelder.

– Hamburg er mest aktuelt som utgangspunkt for nattog videre, mener Elsrud.

Herfra anbefaler hun blant annet rutene til Innsbruck eller Wien i Østerrike eller til Zürich i Sveits.

Hvilket strekk du velger å ta på dagtid videre, og hvilket strekk du velger å ta om natten, avhenger gjerne av landskap og utsikt, hva som er mulig, og hvor du eventuelt har lyst til å stoppe og se deg om.

Nettsteder som seat61.com og showmethejourney.com er gode til å vise vei, mens blant annet trainline.eu formidler billetter. Flere Facebook-grupper deler erfaringer, og nettverket Back on track, som jobber for bedre togforbindelser i Europa, har også god oversikt.

WIEN: Et godt utgangspunkt for nattog i flere retninger. Her Familienkirche i en tidlig morgen i oktober. FOTO: Heinz-Peter Bader, Reuters
WIEN: Et godt utgangspunkt for nattog i flere retninger. Her Familienkirche i en tidlig morgen i oktober. FOTO: Heinz-Peter Bader, Reuters Vis mer

Kombiner med andre fremkomstmidler der det trengs, og regn med litt egeninnsats og planlegging for å få det beste ut av natten og dagen.

Les også: Lever ut hotelldrømmen på egen tomt

Ut av Skandinavia

Med unntak av et sommertog fra Malmö til Berlin, er det nå ingen nattog som forbinder Skandinavia med resten av Europa. Båt fra Oslo til Kiel er et hyggelig alternativ for dem som ikke vil fly, ta buss eller kjøre bil.

Fra Nord-Norge kan man komme sørover om natten fra Narvik til Stockholm, der det går mange dagtog videre til Malmö. Sommernatttoget fra Malmö går i 17-tiden, og ankommer knutepunktet Berlin tidlig neste morgen.

Reiser du fra Narvik om vinteren, tar du dagtog fra Stockholm så langt du kommer via København, og du kan fint rekke nye nattogmuligheter i Berlin om kvelden.

Fra Berlin kan du lett reise videre mot sør, øst eller vest. Med dagen i Berlin og et nytt nattog sørover om ettermiddagen kan du for eksempel våkne opp i Roma.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.