Klage på reiseselskap

Reisen kan bli dyrere enn du tror

Det er flere tilleggspriser reiseselskapene ikke behøver å opplyse om i forkant.

BEDRE TILBUD?: Det er lurt å sjekke priser hos flere reiseoperatører før du bestiller ferien. Hos mange reiseselskap kan du ende opp med å betale mye mer enn det du hadde tenkt. Foto: Scanpix.
BEDRE TILBUD?: Det er lurt å sjekke priser hos flere reiseoperatører før du bestiller ferien. Hos mange reiseselskap kan du ende opp med å betale mye mer enn det du hadde tenkt. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Alle ønsker seg en fin reise til en rimelig penge, og derfor vet reiseselskaper å lokke med gode tilbud.

Men i noen tilfeller kan du ende opp med å måtte betale mye mer for reisen enn først forespeilet.

Skal du bestille ferietur, bør du først få med deg forbrukerekspertenes viktigste tips her.

Dette må du betale ekstra for

- Utgangspunktet er at det skal være mulig å kjøpe en reise til den prisen som er oppgitt i markedsføringen. Prisen må derfor inkludere alle gebyrer eller ekstra avgifter som ikke er valgfrie, understreker Ida Småge Breidablikk, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukertilsynet.

Valgfrie tilleggsjenester og tilbud, må du som regel betale ekstra for, nettopp fordi de er valgfrie.

Eksempler på valgfrie avgifter som reiseselskaper ofte tar ekstra betalt for, er bagasje, mat, setereservasjoner, bruk av kredittkort ved betaling og muligheter for å komme kjapt frem i køen.

- Disse tilleggene er som regel ikke inkludert i den markedsførte prisen. Dersom man legger til slike tilleggsytelser så kan prisen bli en del høyere enn det man først antok. Men så lenge valgfrie ytelser ikke er forhåndsvalgt i bestillingsprosessen, men aktivt legges til av forbrukeren, så er dette ikke i strid med markedsføringsloven, forteller Breidablikk.

Prisen på de ulike avgiftene varierer fra selskap til selskap.

Du kan også oppleve å måtte krysse av om du vil ha ekstra reiseforsikring, ny koffert eller for eksempel leiebil.

- Det er lov, og kan være et godt tilbud, men det er ingen grunn til å kjøpe reiseforsikring om du allerede har det gjennom for eksempel kredittkortet ditt. Leiebil og koffert får du kanskje billigere et annet sted, sier Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

Det eneste du ikke trenger å betale ekstra for er spesiell assistanse for å komme av og på flyet innad i EU/EØS, ifølge Høst.

Sjekk vilkårene

Hvilke rettigheter og plikter du har avhenger ofte av vilkårene til flyselskapet eller hotellet. Sjekk derfor de viktigste vilkårene før du bestiller:

  • Kan du endre eller avbestille bestillingen?
  • Hva er i så fall fristene for det?
  • Hvor mye bagasje kan du ta med deg?
  • Hva er inkludert i prisen?

- I alle bransjer er det slik at det finnes et bredt spekter av tilbydere. Det er derfor viktig å sette seg godt inn i vilkårene før du bestiller en reise. Alle aktørene må følge de lovene og reglene som gjelder for dem, og dersom du opplever at dette ikke er tilfellet, så kan du klage på dette, sier Breidablikk.

Ifølge Høst får Forbrukerrådet over tusen spørsmål om flyreiser i året.

Forbrukerrådets klageguide får du vite hvordan du kan klage.

Billigst mulig reise

Priser på reiser kan variere om du bestiller direkte fra reiseselskapet eller nettsider som formidler reisetjenester fra flere selskap. Derfor er det lurt å sjekke prisene du får ved å bestille direkte fra tilbyderen:

- Det finnes sammenligningsmotorer for flyreiser på nettet. Der vil du kunne finne den billigste reisen prismessig, men sjekk hva den innebærer før du slår til, råder Høst.

PS! I denne saken kan du lese mer om gode søkemotorer.

- Ofte er de billigste reisene på ugunstige tidspunkter og med flybytte. Skal du ha med bagasje så må du sjekke om det er inkludert i den billigste reisen, hvis ikke kan det bli dyrere enn å bruke et flyselskap som har bagasje inkludert, sier Høst.

Videre kommer hun med noen andre nøkkeltips:

  • Husk at du ikke kan angre deg når du har kjøpt en flybillett - oppgi riktig navn slik det står i passet.
  • Du trenger ikke avbestillingsforsikring så lenge du er dekket av en vanlig reiseforsikring.
  • Ofte må du betale gebyr for kredittkort, men bruker du vanlig debetkort så mister du både reiseforsikringen som bruker å komme med, og muligheten til å klage til banken hvis du ikke får det du er blitt lovet.
  • Vi anbefaler at du tar den ekstra kostnaden, og hvis du har sykdommer så sjekk om reiseforsikringen din også dekker sykdommer som du vet du har.
  • Forbrukertilsynet kommer også med mange gode tips for bestilling av reiser her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.