Norske høyfjellshoteller

På 70-tallet var dette en av de mest trendy måtene å feriere på

Ferie på norske høyfjellshoteller hadde sin storhetstid fra 50- til 70-tallet. Se bildene her.

SYDEN PÅ GOL: Flere av de populære høyfjellshotellene hadde svømmebasseng, som her på Storefjell hotell, der disse damene i bikini og badedrakter «soler» seg innendørs ved bassengkanten i 1971. Foto: Nasjonalbiblioteket
SYDEN PÅ GOL: Flere av de populære høyfjellshotellene hadde svømmebasseng, som her på Storefjell hotell, der disse damene i bikini og badedrakter «soler» seg innendørs ved bassengkanten i 1971. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Den overdådige buffeten, kos i peisestua, lek og moro i bassenget, dans i salen, og skiturer i kritthvitt landskap.

Du er kanskje en av dem som allerede ser bildene for deg?

- Min første ferie høyfjellshotell var på Lande hotell i 1954, rett nord for Lillehammer. Det kostet 40 kroner døgnet, mimrer Olaf Vangstein.

Han driver selskapet Norsk hotellrådgivning og har selv jobbet på Sanderstølen høyfjellshotell i 13 år, blant annet som administrerende direktør.

Les mer: Slik gikk det med Norges første realitydeltakere

- Da jeg kom dit i 1973, hadde høyfjellshotelltrenden allerede vart i mange år. Det begynte egentlig rett etter krigen, da folk begynte å få bedre råd, forteller han.

- Folk sa ofte «jeg kommer tilbake neste år, og da vil jeg ha samme rom».

Før «hytteboomen» kom i gang for fullt, var det svært populært å feriere på hotell i den norske fjellheimen.

Og det var stil knyttet til reisene. På kvelden var det på med dressen, og smoking i påsken og til jul. En tradisjon som fortsatte helt frem mot slutten av 70-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.